söndag 26 maj 2024

Nu grönskar det…


Det är något osannolikt med vädret i år. Minst 20 grader varje dag och sol! Och det fortsätter….

Mina farhågor är att detta är sommaren vi får, i juni - juli- augusti blir det bara kyla, regn och blåst. Så bäst att njuta så mycket det går. Hoppas jag har fel!!!



Här sitter jag just nu i en skön altangunga och njuter av värmen och utsikten. Telefonen i handen och bloggen får en uppdatering. Utsikten nedan…

Det har fullkomligt exploderat med grönskan de två veckor vi varit här! 

Björkarna  som var helt kala när vi kom är helt utslagna.



Stranden från Marias och Hasses backe…

Kirskål som är så gott att blanda i sallad, ska tas när den är inte har växt sig så stor, den har bråttom att växa i år. 

 

Det blir en kort säsong. Man kanske kan förvälla  den och spara i frysen. Vi äter av den nu iaf. 



Så var det nässlorna. 


Vi har hittat ett jättestort nässelställe och förra året plockade vi nässlor i juni. Igår, 25 maj, var vi där och plockade och det var dags.

Tur att det är ett stort område med  nässlor för de har avverkat i närheten och tänker använda  vårt nässelställe till uppställning av timmer eller parkering-och vändplats.


De brände lite i fingrarna och det brukar de inte göra när man tar dem i tid. 


1300 gr nässlor blev det och här ska de förvällas. Sen fryses de in i lagom stora portioner. Vi brukar koka nässelsoppa med buljong , matgrädde och kryddor. Grymt gott och vitaminrikt! Ska också prova nässelpaj. 

Hallon växer också i närheten. 

Lingon och blåbär också …


Häggen har också slagit ut , den brukar komma några  veckor senare i norra än i södra Sverige.. Nu står syren på tur. 


Doftar så gott av häggen..


Pallkragarna är iordningsställda, påfyllda med jord och gödsel. Bara att så frön och sätta lite potatis. 



Gick en runda idag bland alla släktstugor och kollade läget. 

Upptäckte två ställen med vitsippor och det har jag aldrig sett här  förut.  Här finns inte heller tussilago på våren, vet inte varför, om det är för kallt på vintern. 

I vinter var det en period med ca 40 minus och då får det vara härdiga växter som överlever. 


Såg att hallonbusken som Julia planterade förra sommaren har överlevt. Tack för det, inte att ta för givet. 



Röda vinbär klarar sig i alla väder verkar det som och det var mycket kart på buskarna. 


Jag har satt frön av gurka, basilika, tomat och purjolök och gurkan är supersnabb att växa till sig. Har fått mycket gurka i växthuset förr om åren. Tomaterna är lite senare, men kommer stort i slutet av augusti-september. 

Basilika växer fantastiskt bra men purjon brukar bli ganska smal.. Kul att testa iaf…


Gick också förbi Håkans och Kirstens stuga bort till deras grillplats och tog ett foto på älven som har ganska mycket vatten nu. 


Stranden brukar vara bredare. Snösmältningen i fjällen gör att de måste släppa iväg mer vatten vid kraftverksdammarna. 

Vi har en brant backe ner till älven och Lasse byggde två trappor förut, nu har han försett trapporna med räcken så nu kan vi gå ner till älven tills vi blir 100 år. 


Apropå 100 år så skulle min fina mamma, mormor, farmor gammelmormor och g-farmor Anna-Lisa ha fyllt 100 år idag. Född 26 maj 1924. Hon har varit borta sen 2009 precis innan hon skulle fylla 85 år. Mycket saknad ! Tänker extra mycket på henne idag på Mors Dag. ❤️



tisdag 21 maj 2024

Första sommarveckan i norr

Vår fina bastuplats  med älvsutsikt!


 Vilken start vi fick när vi kom till stugan. Sommaren kom samtidigt! Flera dagar med 20-25 gr och sol.☀️

Är vi i Thailand eller i Norrbotten… det är frågan. 

Vi blev förvånade att det inte fanns någon snö kvar på ängarna och vägkanterna fast det varit så kallt i norr. Bara på skuggiga platser låg snöhögar kvar men på några dagar var de också borta. 


På stranden är det fortfarande mycket snö kvar trots värmen. 


När vi kom förra söndag kväll fanns inte ett grönt musöra på björkarna men sen gick det fort. För varje dag slog björklöven ut och nu skiftar det i grönt överallt. Vi väntar på häggen nu….


Vi är ensamma i stugorna än så länge. Det var extra roligt att få besök av Johannes som har sitt föräldrahem i grannhuset. Han har mycket att berätta om gamla och nya tider i byn. Han bor och jobbar i Boden och kan åka hit på helgerna, vilket han gör även på vintern. Intressant att höra om när det var 41 gr kallt i vintras, de fick veta att det var strömavbrott och han och hans fru Malin åkte hit för att titta till huset och se till att inga rör och ledningar frös sönder.


De fick hitta på alternativa uppvärmningsmetoder och fick upp värmen till några plusgrader i huset. Vi har ingen värme på alls i våra stugor på vintern. När vi åker iväg på hösten tömmer vi vattenledningar och varmvattentank, blåser bort alla ev vattendroppar i ledningarna med compressor, kopplar bort duschblandaren  och har glykol i toalett och avlopp. Så kan vi göra när vi vet att vi inte kommer hit förrän till våren. Hittills har allt  klarat sig…..peppar peppar! Det är sjunde året i nya stugan nu. I vårt gamla hus var det lätt, bara att stänga av vattenposten utomhus. Vi hade inget rinnande vatten inne!. Gissa om det är bekvämt nu! 

Igår kom det en ”gäst” skuttandes på gräsmattan. 


Dem gick omkring framför Jannes stuga och plötsligt tog den sikte på vår stuga och skuttade fram till oss..

….stannade vid studsmattan, satt en stund och poserade och vidare mot ”hemhuset” , vilade framför altanen och sen drog den iväg över väg 97 och upp i skogen. 


Jag hoppas den inte kommer tillbaka med hela familjen när vi fått plantor och blommor i rabatter och pallkragar!!!Det har hänt förr på somrarna! Håll er i skogen! Tack! 



måndag 13 maj 2024

Växjö, Gränna, Norrköping, Uppsala, Täby, Mattmar




Rododendron i Norrköping 

Detta blir ett inlägg skrivet vid två tillfällen. 
Började skriva 2 maj och fortsatte 12 maj 



Vårblommor överallt.
 Vitsippor och styvmorsviol på Omberg. 


Vi åkte till Växjö på SM i 24 timmars Ultralöpning 27-28 april. Erik skulle springa och hade förberett sig minutiöst under lång tid för detta lopp. T.om varit i Dalarna isolerad i en stuga i två veckor för att inte drabbas av något virus. Tur var väl det för både Leon och jag var rejält förkylda under den perioden. Han kom till start ordentligt laddad, i toppform med stora förhoppningar om ett bra resultat. Men … ödet ville annorlunda, efter tre timmar började det smärta i låren på ett sätt han kände igen från EM i Verona.Trots massage och behandling gick det inte över och så småningom visade det sig att urinen började brunfärgas vilket tyder på Rabdomyolys, igen, med kraftig påverkan på njurarna så det var bara att bryta loppet, under stor  besvikelse. 


Frukost på Teleborgs slott innan starten. 

Supportteamet Marie, Leon, Lasse och Emmy kom sen. 

Torbjörn Gyllebring vann SM-guld även i år. 

Flera löpare drabbades av samma åkomma och fick bryta, ingen löpare gjorde särskilt bra resultat och till sist stod fjolårssegraren Torbjörn Gyllebring med guldmedaljen trots att han satt vid kanten och tittade på de sista 20 minuterna. Ingen kunde hota hans ca 24 mil, tvåan och trean gjorde honom sällskap för de var också säkra på sina platser. 


Erik O. 

Terese Fredriksson som vann damloppet 24 timmars för andra året i rad 

På vägen till Växjö stannade vi till vid Brahehus vid Vättern och åt lunch. Vi passade på att ta en titt på Tycko Brahes slottsruin som uppfördes på 1600-talet och var tänkt som änkebostad till Brahes hustru Kristina Katarina Stenbock, men hon dog strax innan slottet stod klart och då kom slottet att användas som gästbostad. År 1798  drabbades slottet av en brand. 





Vi bodde i grindstugan till Teleborgs slott och åt pampig slottsfrukost på morgonen. 




Vi hade tält och sovsäckar med för Leon och Lasse att sova i under natten så de skulle kunna vara med och heja på kvällen och tidig morgon. Det blev grindstugan i stället när Erik inte var kvar på banan. 





På hemvägen stannade Lasse och jag en stund i Gränna  och besökte museet och visningen av Andreexpeditionen, som ägde rum 1897 då ingenjör August Andre tillsammans med Nils Strindberg och Kurt Frankel skulle resa till Nordpolen med vätgasballong. 



De startade från Danskön på Svalbard år 1897 med destination Nordpolen. Men …  de fastnade  på Vitön där de blev kvar ett bra tag bland isbjörnar och valrossar. De tog sig inte därifrån. 33 år efter förlisningen hittades deras kvarlevor  av en norsk expedition .



Isbjörnsfällar. 

Andres luftballong




Lasse besökte Svalbard för 19 år sedan och såg fyndplatsen på Vitön så det var extra roligt för honom att besöka denna utställning av kläder, utrustning och fotografier av äventyrarna. 

April månad har varit kall i år. Nu när  jag skriver är vi inne i maj, närmare bestämt 12 maj och vi är på väg norrut. 

Vi tog vägen via Mattmar och övernattade hos Bosse och Meta, våra goda vänner som vi inte träffat på 10 år, inte sen vi flyttade från Mattmar! Så roligt att träffa dem! Vi åkte en sightseeingtur i Mattmar och tittade på vårt gamla hus som vi sålde 2012 när vi började tillbringa vintrarna i Thailand och somrarna i Norrbotten. Tack Meta och Bosse för övernattning och god middag när vi kom och frukost innan vi åkte vidare. 🙏 

Förra veckan åkte vi till Norrköping och hälsade på hos Sören K. Vi kom dit på måndag, Sörens bror Claes och Birgit var där. Efter lunch åkte vi till centrum och gick en promenad efter Motala ström och tittade på rododendronbuskar i olika färger,  former och olika långt utslagna


Såna stora vackra blommor! 


. Exotiskt med rododendron, finns inte i norr. 


Knoppar på väg att slå ut…


Sen tittade vi på hällristningar i Himmelstalund nästan mitt i stan, daterade till bronsåldern ca 1800-500 f.kr



Norrköping är den stad i världen som har flest hällristningar inom stadsgränsen enl Google 



Ca 1700 hällristningar finns på berghällarna, uppdelade på Björnhällen, Yxhällen och Svinhällen. 




Nästa dag blev det sightseeing i Östergötland! Först till Linköping och lämna Daisy hos Jennys familj. Daisy är Sörens trevliga hundvalp. 



Första stoppet blev Rökstenen vid Röks kyrka. 



Till minne av sonen Vämod ristade fadern Varin mer än 700 runtecken i den fyra ton tunga sten som idag är känd som Rökstenen. Det är den finaste runsten Sverige har från 800-talet. 




Sen åkte vi till Omberg och parkerade en bit upp på berget.Vi laddade med fikalunch, kaffe och  Birgits goda mackor, bullar och kakor. Sen kunde vi gå upp till Ombergs hjässa, en rejäl uppförsbacke. 


Sjön Tåkern 

Utsikt över Vättern

Utsiktstorn med plåtskyltar som pekade mot kyrkor och minnesmärken i landskapet. 

Tåkern igen…

Från toppen och utsiktstornet hade vi utsikt över Vättern och på andra sidan Västergötland, vi såg fågelsjön Tåkern och slättlandet med odlingslandskapet och en mängd kyrkor på håll. Vilken utsikt! Det var mäktigt. 

Efter detta åkte vi till Naturum vid Tåkern. 


Här häckar gås och mås…


Här fanns prinsessan Estelles sagostig med frågor om fågelungar och en groda som kväkte ”Vill du gifta dig med mig” när man gick förbi den. Estelle är hertiginna av Östergötland. 


-Vill du gifta dig med mig?

Dessutom var det utställningar om djurlivet inne i Naturums byggnad. 




Om fåglar som häckar och fiskar i sjön. Så fint och lärorikt uppbyggt. Stora fönster ut mot sjön där gäss med ungar promenerade omkring. Dit kan man åka många gånger och upptäcka nya saker.  

På kvällen var vi trötta efter alla intryck, det blev en tidig kväll. 

Nästa morgon hängde regnet i luften och Sören bokade tid i bowlinghallen. 90 min bowling, jag får väl inte ens iväg klotet till käglorna tänkte jag!


Vi blev tilldelade en bana, klot i olika storlek och byta av skor  till bowlingskor. En instruktör visade hur vi skulle hålla klotet och tänka när vi rullade iväg det. Jag försökte följa hans råd och ja, resultattavlan visar hur det gick. 


Tack för god match, Sören och Lasse! Bättre lycka nästa gång! 

Vi träffade P-O och Anita i bowlinghallen, de hälsade på Sören och Ann-Christin i HY när de bodde grannar med oss. Så kul att träffa dem, ca 10 år sen sist…

På kvällen blev vi  bjudna på en fantastisk middag hos Birgit och Claes. Medelhavsinspirerad lax med sallad Caprese. Så gott! Tack!🙏

Tack Sören, Claes och Birgit för finfina dagar och utflykter! 🙏💕🙏

Torsdag morgon åkte vi hem till Uppsala för att packa och åka norrut. 

Ännu ett trevligt besök har vi hunnit med….

Fredag 3 maj åkte vi bil med Anders Gantemar till Christina Johansson som bor i en villa i Täby Kyrkby. Så fint hon bor i ett hus med flera sovrum med plats för gäster och mycket planteringar och blommor på tomten. Tack Christina för bubbel med tilltugg och en god laxsoppa till lunch. 🥂🍾 Trevligt med en pratstund, vi har ju en del att uppdatera från vår tillvaro i Huay Yang. 

Nu är det söndag kväll 11 maj och  vi har precis kommit fram till vårt sommarställe i Norrbotten. Fåglarna sjunger alltid högt när vi kommer på våren, i år var det ingen snö kvar på marken. Allt är i sin ordning och vi väntar på värme och att börja sätta frön i pallkragar och plantor i växthusväggarna. Sen väntar vi på sommargästerna som brukar komma runt midsommar och en månad framåt….