måndag 24 april 2023

Vår i Uppsala

 Tiden går både fort och långsamt…

Fort när man tänker på att det är en månad sen vi lämnade Huay Yang. Långsamt vid tanken på att inte ens tre månader har gått sen Lasse insjuknade i bältros. Prognosen är att det brukar ta sex till tolv månader att återhämta sig. 

Läget är mycket långsamt bättre, om man jämför med  för två -tre veckor sen. Han har bättre dagar då han orkar ta långa promenader på flera km, orkar sitta uppe en stund och tom följa med på middag hos Jenny och Clas. Igår, 23 april, var en sådan minnesvärd dag. Men oftast så är det sängläge med smärta i vä öga och huvud. Medicinerna har inte gett vidare effekt ännu. Thaimedicinen är ej helt utfasad, den har hjälp mest hittills men har biverkningar och är vanebildande. 

Den svenska medicinen, Amitriptylen, som ska blockera smärtimpulserna till hjärnan, verkar inte ha gett nån effekt ännu. Den håller på att trappas upp till full dos. Tar några veckor…Blir att ta till Tramadol för att  få det uthärdligt. Inte heller bra i längden då den är vanebildande och kan ge huvudvärk när man inte tar den. En balansgång som inte är helt lätt att följa. 

Man får njuta av de bättre dagarna då han kan gå ut och få lite frisk luft och  känna på vårvärmen.  Den kom förra veckan med sol och underbart väder. 

Det bara sprakade till i naturen och gräsmattor, träd och buskar börjar grönska.

Vi kan sitta på balkongen i solskenet.

Vårblommorna har vi njutit av några veckor nu. 

Blå scilla. 

Härligt när tussilago börjar lysa i det torra gräset. 

Men …,Idag kom ett bakslag! Ingen snö som i mellan - och norra Sverige men isande kallt och ingen sol som värmer. Mössa och vantar på!

Dagarna går med vanliga sysslor, vi är ofta sex pers i hushållet med Julia som hälsar på hos oss. Det är roligt! Jag har sista linedancegången med seniorerna på IFU-Hallen på tisdag. Det har varit roligt, vi har varit 15 pers alla gånger, några nya varje gång och några som inte kommit. Önskemål finns om en fortsättning i oktober innan vi åker till Thailand igen. Vi får se! 


Beatrice, Leons mamma, bjöd på grillmiddag på sin altan en fin söndag. Jättegod potatissallad och sydamerikansk salsa och grillkött.

En fantastiskt god efterrätt! 

Det blev en internationell samling med flera språk. Diana och Vanusa,  två brasilianska kompisar, Adam, hennes inneboende från Australien, Johan, pojkvän från Enköping, Julia och jag samt Johans två söner och  Dianas son. Och Leon förstås. 

Det pratades portugisiska, engelska och svenska. 

En fantastisk trevlig eftermiddag! Tack för inbjudan! 


Fick en bild från Huay Yang där en pump med vattenfall är installerad vid fiskdammen. Ser så rogivande och svalkande ut. Thailand upplever en väldig värmebölja nu med temperaturer upp mot 40 gr Varmaste perioden på året är april- maj. Då är det inte skönt på något sätt att vara där! !!!Tycker jag!!! Läste att Gunnar O på Botanica har 35 gr i sin pool! 

På sommaren är det lite svalare, inte så mycket sol, nån regnskur på em men väldigt fuktig luft. 


Våran älskade fina Leon som kan förvandlas till ….



Nästa vecka planerar vi att åka norrut till våra stugor. Men först blir det en tur till Växjö i helgen som kommer i nästa inlägg.,

10 kommentarer:

Titti08 sa...

Önskar Lasse fortsatt bättring.
Låter så jobbigt han haft och har det.
Både maken och jag vaccinerade oss förra vecka.
Hann bli väldigt varmt för oss i Thailand, speciellt Bangkok.
Inga längre promenader orkade vi med.
Ha en fin vår.

Eva Mattmar sa...

Tack Titti för kommentar och omtanke! ! Så klokt av er att vaccinera er.
Det här vill ingen vara med om. Kräver både lugn och tålamod!
Thailand i april och maj är inget för mig och i år verkar det vara varmare än nånsin.
Tar hellre lite snö! Önskar er en fin vår! /Eva

Anonym sa...

Hej på er. Nu har Putte och jag också vaccinerat oss. Blev lite sjuka dagen efter med feber. Här i Skåne är det grått och regn just nu. Ha en fin tid och hälsa Lasse.

Eva Mattmar sa...

Tack Siv!
Bra att ni tagit första sprutan.
Jag fick också lite känning av den.
Kände mig frusen. Det gick fort över.
Nästa spruta tar jag i augusti i Boden.
De sa att det är bra att inte ta den för tätt.
Rekommendation är 2-6 månader.
Ger något bättre effekt om man väntar ett tag.
Ha det fint i vår! Hälsa Putte!

Lotta Vikström sa...

Sorgligt att läsa hur långsamt det går. Var på vår gamla arbetsplats för överlämning häromdagen och kände mig nostalgisk. Pratade med ett par ”gamla ” om hur vi hade det då och vi pratade om er 😍hälsa kram

Anonym sa...

Hoppasni får enfinvalborg här dränks vi av snö. Hälsa Lasse att krya på sig snabbt!

Anonym sa...

Tur att Lasse var så vältränad när allt detta jobbiga och svåra slog till. Det har förmodligen hjälpt honom mycket. Förstår att smärtan är outhärdlig mellan varven. Min 90-åriga svärmor har precis tagit sig igenom detta. Det tar tid! Men våren är snart på ingång trots bakslag även här hos oss. Vår och sommar äntligen. Stor kram till er båda🥰

Anonym sa...

Tack Lotta! Vad kul att du varit till vår gamla skola/arbetsplats! Undrar om man skulle känna igen sig eller känna igen någon? Tänk det är 10 år sedan jag slutade och flyttade från Jämtland! Vilken pensionstid vi fick! Helt oförutsägbart! Två olika världar där vi trivs lika bra. Ser på fb att du också har det bara bra i Järpen och i er stuga. Kul att höra av dig och kram från oss.
Eva och Lasse

Anonym sa...

Ser på väderkartan att det snöar nåt våldsamt i våra hemtrakter! Vi håller oss här tills det lugnat sig.
Men jag börjar längta norrut nu…
Trevlig Valborg!
/Eva

Anonym sa...

Tack för kommentar! Jo, vi får vara glada att han var vältränad när detta bröt ut. Det låter hoppfullt att din 90-åriga svärmor klarar sig igenom detta. Förstår att det tar tid. Vi siktar in oss på sex månader först men vet att det kan ta längre tid.
Tålamod är ordet för dagen!
Trevlig Valborg! /Eva o Lasse