söndag 5 februari 2023

Sista veckan i januari

 Lite blandat från veckan som gått…

Förra lördag bjöd Eivor och Håkan på middag hemma hos sig. Och vilken middag …. 

Förrätt: Snittar med rökt renkött och gravad lax

Varmrätt: Grönpepparkyckling med ris och en härlig sallad av grönsaker och tropiska frukter. 

Dessert: Kokospannacotta med frukter och mintchokladkaka

Lämpliga och många drycker därtill! Tack! Så gott. 




Vilka var gästerna då? Jo, alla vi som är ledare för aktiviteter på Ranchen. Med våra respektive. Lotta, som är en av tabataledarna, har en thailändsk kille så då kunde man passa på att dryfta lite språkfrågor. 

Februari kom…i måndags samlades vi vid dammen för att planera hur vi ska gå vidare. 

 Nu är dammen tömd och rensad!



Den blev tömd  och ordentligt rensad av personalen redan förra veckan. Alla fiskar och allt slam är borta. Nu ska urnorna sättas tillbaka, krukorna  fyllas med växter, nytt vatten fylls  på och sedan blir det nya fiskar i dammen. Kommer att bli så fint! Några arbetsgrupper bildades och växter är redan beställda och vatten börjar fyllas på..

Träningen fortsätter som  vanligt. Varje morgon utom fredag och söndag. Tabata-rörlighet-Tabata- Linedance-yoga-Zumba.-Tabata. Börjar komma ”i form” Svårigheten blir att fortsätta i Sverige…..


Vilka fina blommor utanför gränsstationen  i Dan Singh Khon! 

Tisdag blev ett besök på Gränsstationen i Dan Sing Khon. När man varit i Thailand i nittio dagar måste man visa upp sig,  bekräfta adressen och få ett papper i passet om att komma tillbaka om 90 dagar. Då är vi i Sverige så efter nästa inresedag i höst påbörjas en ny 90-dagarsperiod. 17 feb åker vi till Hua Hin och besöker Immigration och ansöker om ett års förlängning av uppehållstillståndet. 

Mona och jag besökte thailändska skolan i veckan. Vi cyklade dit, gick in och kollade var det kunde tänkas pågå läsinlärning på thailändska. Vi har lärt oss alla 44 konsonanter och 32 vokaler/vokal kombinationer. Och nu undrar vi om det finns någon genväg att lära sig läsa. Svårigheten är att de inte använder avstånd mellan orden och skiljetecken så det blir väldigt svårt att veta var ett ord eller meningar börjar och slutar. Jag är nöjd om jag kan lära mig några skyltar och enkel text. 

Inga genvägar verkar finnas, vi fick ett häfte med vokaler att träna i. 


Barnen satt i små bänkar och jobbade med blandade uppgifter, lite matte, engelska, månader etc 


Glada pigga barn som gärna lät sig fotograferas. Dessa barn är sex år, de börjar skolan vid fem år. 

Eva och Lasse, Skåne, har fått besök av sin  andra dotter Alexandra med familj. Hennes man Fredrik är en duktig bridgespelare. Lasse P hade bett honom ta med kortlekar och budbrickor så nu kan vi sitta på loftgången om vi är fyra spelare. Det  gjorde vi i fredags. Lasse P och jag, Fredrik och en granne från tredje våningen. Så bra att kunna analysera spelet efter varje bricka så man får veta vad som kunnat göras annorlunda. -”Där kunde du ha gjort så i stället eller det var helt rätt budgivning” Förhoppningsvis minns man något…Annars har vi spelat bridge på Orchid två ggr/vecka. 8 pers oftast. 

Vi fick åka till Thap Sakae och handla nya pedaler för när vi cyklade hem från thaiskolan lossnade halva pedalen på min cykel. Mona hade mer otur, en mutter lossnade på hennes pedal, precis vid en verkstad. Snabb hjälp! På hemvägen hoppade kedjan men  det fixade hon själv. 

På husmötet bestämde vi också stt återuppta en trevlig tradition som de hade när huset var nytt 2008. Då träffades lägenhetsinnehavarna på taket för en kvällsdrink och solnedgång och gick på restaurang efteråt, de som ville. Vi köpte lägenhet här 2013 och då var traditionen bruten. Nu har det kommit väldigt många  nya ägare och hyresgäster så det kan bli en trevlig träffpunkt på fredag kvällar. 


Vi var många i fredags. Guldstolarna som alltid står på taket räckte inte till utan det blev förstärkning från närliggande loftgångar. 

 Vi avslutade veckan igår kväll med rökfrossa  på balkongen med grannarna i huset. Trevlig kväll med Ulf och Barbro, Gunnel, Bertil och Irene 

2 kommentarer:

Bertil K sa...

Tack Eva! Så trevlig skildring av aktiviteter!

Anonym sa...

Tack Bertil! Kul att du tittar in på min blogg!