lördag 11 juni 2022

Haradsdagen 2022

 Idag, 11 juni, var det en festdag i Harads! 


Den årliga Haradsdagen firades efter  två års uppehåll pga pandemin. 

Karnevalståget 

Kl 11 gick ett Karnevalståg genom byn med många fantasifullt utklädda deltagare. Pippi Långstrump, Sommarskuggan, geting, Biosfären (Tree Hotels senaste, åttonde rummet,), stadshus med klocktorn, m fl. Tåget gick till hembygdsgården,  Kläppgården, mitt i byn. 

                    Sommarskuggan 

Prisutdelning av Karnevalsdeltagare, 
här robot? med klocktorn

Pippi! 

Där väntade musikduon Dubbelt Upp, ponnyridning för barnen, hamburger- och fikaförsäljning, tårtkastning, politiska partier informerade inför valet i höst, Edeforsglimtarna såldes vilket är en tidning om Edeforsbygden som handlar om året som gått och tillbakablickar på ”förr i tiden”, samt naturligtvis försäljning av bl a lokalt tillverkade produkter. 


Fint väder hela dagen…


Plantor och perenner till salu…


Mjukkakor, chokladbollar och rullrån säljes…

Tårtkastning

Tovade figurer till försäljning 


Och rosa sockervadd …


Man uppmärksammar bebisar som fötts under året och man utser Årets Edeforsman och Edeforskvinna. Personer som gör mycket för bygden och är viktiga för att allt ska fungera. 


I år blev det Sara Långström på Harads Återvinning som utsågs till Edeforskvinnan. Hon håller ordning på återvinningsstationen och hjälper oss att hitta rätt container för våra kasserade saker. Alltid glad och hjälpsam. Mycket värdig pristagare! 

Prisutdelaren berättade att Sara var bland de första personer han träffade när han flyttade tillbaka till byn. Vi har samma erfarenhet när vi flyttade hit och skulle få plats med våra saker i stugan som redan var välfylld. Det blev många resor till Sara . 

Edeforsmannen  kunde inte komma idag och ta emot sin utnämning. Han heter Bertil Harström, byggnadsingenjör och arkitekt, som har designat både UFO-t och fågelboet på Tree Hotel. Han har också designat Arctic Bath tillsammans med Johan Kauppi. 

Harads har många innovativa invånare med duktiga entreprenörer och idekläckate. Där finns Tree Hotel, Arctic Bath, Bomek, Edek, Harads Maskin och Fritid, Juan Handahls företag, grundskola fk-åk 6, Gulf och Coop mm

Vid Näringslivsgalan  i Boden i vår så gick 5 av 10 priser till företag i Edeforsbygden. 

Juan Handal blev Årets bodensare

Rulle Johansson på Gulf blev Årets Landsbygdsföretagare

Britta och Kent Lundvall, fick Årets Hållbarhetspris för sitt arbete på Tree  Hotel. 

Arctic Bath blev Årets Turistföretag 

Multcon blev Årets Tillväxtföretag

Juan Handal förtjänar extra uppmärksamhet. Han kom från Palestina  till Harads som flykting för ca 10 år sedan, fick praktikjobb på Svantes Vilt och Bär. Startade eget företag, köpte upp fastigheter och renoverade, hyr ut lägenheter och är en omåttligt populär hyresvärd för ca femtio hyresgäster, har städfirma med uppdrag i hela kommunen, öppnade tvättinrättning mm. 

Hans senaste projekt hade invigning idag! 


Skylten med Hanrens konditori har tagits bort och ska ersättas med ” Svantes Bistro och Café” 

Altanen har byggts till in i det sista. Färdigt denna vecka. 

Svantes Bistro och Café öppnade sina portar idag i fd Hamre’ns konditoris lokaler. Juan H har köpt hela huset och renoverar lägenheterna på övervåningen och har renoverat det nerslitna caféet där det inte varit någon verksamhet på flera år. 

Så snygg inredning i de rymliga lokalerna. 

Nytt, fräscht och smakfullt…


Stor, rymlig altan med utsikt över Harads centrum och väg 97

Välfyllda diskar…

Några ur personalen …

Kaffe- och tedisken med prislista. 

Klart vi fikade liksom många andra gäster.. Kaffe/te och renköttsmacka. Så gott! 

Vi önskar Juan Lycka till med Svantes Bistro och Café och hoppas många hittar dit! 



Inga kommentarer: