tisdag 28 juni 2022

30 grader i juni!

Juni närmar sig sitt slut. 
Från att vara ensamma i byn har vi blivit så många fler!
Janne och Eva har kommit, samtidigt som hennes pappa Carl-Uno med sällskap Dagny och nån dag senare kom Niklas med familj och Anton med två barn. 
Maria och Hasse och Håkan är i sina stugor.  Carl har varit här över midsommar men är nu tillbaka i Jaktviken vid Luleå. 

Midsommarafton åkte vi till Laxholmen som åter har öppnat efter pandemin .






Traditionsenligt firande med lax-eller renköttsmacka, lotterier, glassförsäljning, musikunderhållning, Strålande väder! 
På kvällen hade vi knytis som vanligt hos Janne och Eva, vi blev då 17 pers! Trevligt. 


Lasse och jag gick till älven gör att beundra midnattssolen. 


Vi har haft några dagar med 30-gradig värme och älven värms upp mer och mer för varje dag. 14 gr i vattnet på midsommarafton, 17 nästa dag och nu 18 gr som det brukar vara på sommaren. ( Vissa varma somrar kan det bli över 20 gr varmt) 



De flesta badar varje dag, flotten är på plats och Johans stuga har försetts med altan och panoramafönster. Den ser så fin ut på vår förlängda strand. 




 



Vi har tre harungar som springer omkring mellan stugorna. Totalt orädda! Trodde nog att de skulle bli skrämda när det kom mer folk men icke! De äter mina grönsaker och blommor så jag är måttligt förtjust i dem trots att de är sååå söta! 


Rädisblasten var borta en morgon, kvar var en rad med små rädisor! Salladsblad ligger lösa i pallkragen, blommor är avbitna och en morgon var vår första röda jordgubbe borta! Haren eller nån fågel som tagit den. Snopet!


Tur att jag hann få en bild på den iaf! 

Annars växer det inget vidare i pallkragarna ännu. Det går så långsamt! Vi är ju bortskämda sen två år att vara självförsörjande på grönsaker hela sommaren och hösten! Tomater och gurka, chili och paprika i växthusväggen växer desto bättre och nu är det dags att skörda första gurkan. 

Igår åkte vi till Jokkmokk hela gänget. De unga badade i Notudden och vi seniorer åkte till samemuseet Ajtte med C-O och Dagny. 
Sen lunchade vi på restaurang Opera, besökte Stoorstålka med kläder och souvenirer, handlade på ICA-Raiden. 

Några bilder från det fina museet Ajtte i Jokkmokk. 



          En ackja i vintersnön. 


Jägare på väg hem med sin fångst. 


  
Barnpulka för de minsta..



Skogens konung, alla kategorier, Verkligen stor och ståtlig! 



Otroligt vackra och varna dräkter. 


God fiskelycka får vi önska..


Svanarna häckar i fjälltrakterna. 



Den flyttade stugan smälter väldigt bra in bland de andra stugorna och vi har äntligen fått utsikt över hela älven. Så nöjda! 


 

Inga kommentarer: