tisdag 27 april 2021

Djurliv runt stugknuten...

Drygt en vecka har gått sen vi kom till sommarstället. 

De första  dagarna var varma och soliga, vi tog ut solstolarna och solade på altanen i flera timmar. 

Men i mitten av veckan kom den stora iskylan och blåsten. Några snöflingor dalade också ner. På natten är det minusgrader. 

Har roat mig med korsord, bakning och TV- tittande. 

Lasse har varit ute och förberett platsen för den sovstuga  som står i vägen för vår älvsutsikt. Den får flytta till en plats mellan förrådet och den andra sovstugan. 

Dessutom har han bytt till sommardäck på bilen så nu tänkte vi oss inga mer vintervägar förrän i oktober. 

Igår besökte vi Inga-Greta, 97 år, på äldreboendet Edestrand i Harads. Hon är vid god vigör och vi satt och pratade en lång stund. Om vintern som gått, om stugorna och arbetet på Spädbarnshemmet i Boden där hon var avställd i nästan 20 år. 


Fin bild av I-G som togs för ca 10 år sedan. 

Vi har lite djurliv runt stugknutarna! 

En grupp renar besöker oss varje dag och betar vid vägkanten vid ”hemstugan” (vårt förra boende) 


Vi ser dem från köksfönstret, men så fort vi går ut springer de ut på vägen, vi håller tummarna att ingen av dem blir påkörd. 

Vi såg  ett rådjur en kväll som rotade i rabarberståndet där jag nyss sett att det spirade en aning. Då blev det bråttom att få iväg besökaren! 

Förra året hade vi en ekorrfamilj under taket till en sovstuga. Ungarna var så söta och orädda när de kom ut. Men på sommaren öppnade Lasse taket för att se hur mycket de förstört av isoleringen. Vi såg att de kastat ut en del gullfiber på marken. Sen satte han nät för öppningen runt taket så de inte skulle kunna komma tillbaka. 

Men, vad får vi se i år? Jo, en ekorre på taket som försvinner in under takåsen så nu dröjer det väl inte länge innan ungarna är färdiga för utgång. Dessutom strimmor av ekorrbajs på väggen vilket tyder på att de bor där. 

Några bilder från förra året när vi verkligen fick närkontakt med ekorrungarna. 


De är ju söta och det var fascinerande att se hur orädda de var. 


Älven är helt öppen nu och många svanar ligger i vattnet, ofta två och två. Knipor finns det också att beskåda med kikarna som alltid finns inom räckhåll. 

Mer djur- jag såg en liten skogsmus kila från magasinstugan till en sovstuga. Fort gick det så någon bild var inte att tänka på. Det finns inga spår i stugorna av möss i år. Inget spår av vessla heller i gamla storhuset. 

Annars är det lugnt. Vi träffar inte någon! 

Så Coronasäkert som det kan bli!

2 kommentarer:

Titti08 sa...

Vad trevligt med alla djur ni har i närheten fast inte om de äter upp er "växtlighet", som rådjuren kan göra.
Kallt i Umeå också, lite snö föll till och från idag!
Längtar till sommarvärmen och Thailandsvärmen.
Första vaccinationssprutan för 1 vecka sedan, nästa 1 juni.
Känns bra.

Eva Mattmar sa...

Det är mysigt med lite levande varelser runt omkring. Om det inte blir för många möss förstås. Vi längtar efter värme så vi kan vara ute mera. På natten är det ett par minusgrader och på dagen blåser det. Andra sprutan får vi 25 maj. Blir skönt även om man får hålla igen även i fortsättningen.