lördag 14 november 2020

Mat i Coronatider

 Vad gör man i dessa tider? 


Nej, ingen Birthday, men “Time to eat and drink”

Corona kopplar ett rejält grepp om Sverige och världen. Smittan ökar överallt, det känns som viruset finns överallt i luften och är omöjligt att undvika i alla situationer. Vi lever väl i stort sett som vi vill fast vi håller avstånd i affärer och  i situationer utanför familjen. Familjen träffar vi obegränsat, inkl min brors familj som vi inte undviker. 

Lasse och jag går på buggkurs en gång/vecka. Buggar bara med varandra och håller oss i vår tilldelade ruta, på avstånd från nästa par. Linedancen är inställd tills vidare. Vi tar promenader runt Gamla Uppsalas högar och får frisk luft och motion.  

Vi träffar Leon varannan vecka då han är hos pappa Erik och de andra barnbarnen har vi inget avstånd till. 

Vi äter tillsammans ofta! Jenny och Clas står för det internationella och exklusiva köket och jag och Lasse har tagit oss an husmanskosten. 

Det är oerhört tacksamt att bjuda Jenny-familjen, fem personer, på middag. De äter allt! Smakar på allt! Ibland får man ha en alternativrätt, som när vi ( läs  Lasse) bjuder på paltbröd med fläsk. 



Paltbröd är ett blodbröd som blötlägges och kokas och ätes med vit sås och stekt fläsk. Tydligen populärt i bl a Östergötland.Vi brukar äta det i Thailand tillsammans med våra Norrköpingskompisar Sören och Ann-Christin. Paltbrödet har vid flera tillfällen levererats till Huay Yang av Tord från Uppland, så det förekommer i flera landsdelar. Jag har kämpat med det i några år och lärt mig tycka om det så nu är jag också med runt paltbrödsbordet, med god aptit! 

I sommar i stugan har vi flera gånger serverat isterband med dillstuvad potatis och det är en favorit i vår familj. 


Häromdagen blev det hemmagjord ärtsoppa med fläsk, till efterrätt pannkaka med alla syltsorter från Norrbotten och det gick hem i familjemiddagen. Vi blir 10 -11 personer när vi har familjemiddagar.Jennys familj är fem pers, Erik samlar två till tre samt Ruben, Lasse och jag. 

Vi hade med oss älgkött och älgfärs från Norrbotten som vi har stekt biffar och köttbullar av. De stora älgstekarna brukar vår köttexpert Clas göra fantastiska grytor av. 

Lax på saltbädd är en populär rätt som är lätt att laga till. 

Nu finns det beställning på kåldolmar så jag laddar för att tillverka mina första kåldolmar....uppladdningen består i att köpa vitkål och göra vitkålssallad med olja, äppelcidervinäger, salt och svartpeppar och den salladen har en rykande åtgång så vitkålen räcker inte till dolmarna, den blir uppskuren  i förtid...

Nu till det mer exklusiva -

Familjen Vikberg-Olofsson bjöd på blåmusslor en lördagkväll. 


Först en spännande förrätt med machesallad,friterade räkor och en god sås, sen en jätteskål med blåmusslor, bröd, sås och pommes. Så gott och spännande med sånt man inte inte äter varje år. 


Till detta både mousserande vin och vitt vin....


I måndags blev vi bjudna på japanskt! 


Misosoppa med naanbröd, en underbar teriyakiwok bestående av vanliga och ovanliga grönsaker i teriyakisås och entrecote och ryggbiff, stekta som bara Clas kan! Experten på grillat och kötträtter.! 



För några veckor sen stod Carl, 15 år, för middagen. 

Då blev det egen sushi! Vi åker och köper ingredienser tillsammans, jag och Carl, sen kokar vi sushiriset och blandar det med risvinäger, socker och salt. Sen gör han  resten själv med makiark, lax, krabbpinnar, avokado, gurka, mm. 


Rullar ihop makirullatna. Det blir nästan hundra bitar när vi skär  upp rullarna och äter detta med sojasås, syltad ingefära och wasabi. 

Så gott med Carls sushi! 

Trevligt med dessa tillställningar! Lite krydda i tillvaron. Vi får väl se hur länge vi klarar oss från att bli smittade med det otäcka viruset. 

Inga kommentarer: