måndag 7 september 2015

Mat med jägarna och höstmarknad i Harads

Idag, måndag , börjar älgjakten. 
Vi har ett jaktlag i granngården hos Bosse på backen. De är fem eller sex medlemmar i laget. Igår hade de upptaktsträff hos Bosse. 
Sen kom tre av dem till oss på middag. Det blev thaigryta med kyckling och egenodlad färsk potatis och åkerbärstårta till efterrätt. 

Till lunch var vi bjudna på rökt abborre och färskpotatis hos Bosse. Samma gäng som till middag. 
Johan och fina gråhunden Fanta åker ända från Gävletrakten för att jaga älg.
Här tar Johan och Lasse lunchabborrarna från röken...

Idag har vi börjat förbereda oss för vinterflytten, vattenvärmare och utediskbänken flyttade till förrådet, husvagnen är ställd på lutning så snön ska smälta undan från den i vår, båten är uppdragen och vänd...
Sen satt vi på altanen i det gassande solskenet medan kalla vindar svepte norrifrån.
I lördags var det höstmarknad i Harads.
Vi tog en liten runda men det blev ingen shopping för vi har så mycket kvar i kyl och frys som vi får ta hand om först..

Niorna från friskolan i Vuollerim hade bakat mjukkakor och bullar och sålde även plastpåsar för att finansiera en klassresa i höst. Sen två år finns inte längre något högstadium i Harads utan eleverna får åka fyra mil till Vuollerim eller Boden.

Här är gänget från Laxholmen som har försäljning av laxmackor och tidningen Glimtarna.

Här säljs kläder, smycken och albanska bakverk...

Och här säljer man tovade arbeten, bl a fåglar och andra djur, tillverkade av två systrar i södra Harads. Företaget kallar sig "Ulligt och Gulligt"


Och vad hitter vi här då?
Våra thailändska vänner som säljer grillspett, vårrullar och andra thailändska delikatesser.
Sawaddi kaa! 
Sabai di mai kaa? Sabai dii kha!
Dags att fräscha upp några fraser på thailändska.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Känner igen ert fina ställe/ tänk vad sommaren gått fort det är otroligt. Hoppas ni får en fin resa ner till Uppsala och den sen fortsatta färden hem till Huay yang. Vi åker till Sandviken imorgon. Ha det bra och väntar sen på rapporter från er. Kram.

Eva Mattmar sa...

Verkligen fort! Vi räknade just ut att vi bott här i stugan i 117 dagar sen i maj. Helt otroligt! Nu är det bara några få dagar kvar och solen skiner på oss på dagarna men det är kallt på kvällar, nätter och mornar...