fredag 30 januari 2015

Dagens lunch!

Idag har vi ätit lunch på Baan Pumichai några km söder om Huay Yang. 
Lasse och jag, Eva och Kurre, åkte mc/ saleng efter betongvägen förbi avfarten till Christer och Goy och innan grusvägen börjar så var vi framme hos Ronny och San. 
Förra året letade vi efter deras ställe men 
körde fel och inte tillräckligt långt.
            San på Baan Pumichai.

Denna lunch serveras inte på någon annan restaurang i byn, den är verkligen exklusiv. Nämligen pitepalt! 

På somrarna i Norrbotten kokar vi pitepalt i stora kastruller till hela familjen, syskon, barn, barnbarn, ca 15-25 pers. Alla älskar palt, utom möjligen svärdottern från Rio i Brasilien. Hon smakar en liten palt men äter gärna nåt annat i stället .Alla övriga äter med god aptit. Vi brukar göra ca 70-80 paltar, med eller utan fläsk. Stekt kött och bacon, smör och lingonsylt serveras som tillbehör. Mjölk som dryck.
Så serverades dagens palträtt också.
Precis som det ska !! vara! Utom mjölken.
Blev sodavatten i stället.

Det finns paltmix på påse att köpa i Sverige, att blanda med vatten, låta svälla enligt anvisningar och koka. Den palten blir  riktigt  bra också .
Receptet på en höft är potatis, inte färsk, som man river eller mal i köttkvarn/ matberedare. Blanda i salt , vetemjöl / rågsikt / kornmjöl så det blir en fast smet. Forma bollar , ev blanda i tärningar av rimmat fläsk, och lägg dem i kokande saltat vatten och låt koka ca en halv timme. Ät dem varma med ovan nämnda tillbehör. Mums! 
 Ronny och San använde inte paltmix!

På skolmatsedeln i Norrbotten i vissa kommuner finns pitepalt som en återkommande rätt på sexveckorsschemat, åtminstone tills häromåret, möjligen har någon näringsexpert eller matstrateg protesterat...
Efter denna kulinariska upplevelse var det skönt att inta paltkoma- läge i en solstol på Nong Pu. Ett dopp i havet och vila, senare en juice på pressad vattenmelon . 


En kille på Nong Pu utan paltkoma men med förmodad hemlängtan höll på att gräva sig ner till underjorden, ev ända hem till Sverige. 
Han saknade spade men hade en bräda att gräva med. Varför han grävde vet vi ej, möjligen som träningspass i stället för att springa på den allt bredare stranden, som börjat bli underbar att gå på , bred, hård sand och svalkande havsvatten runt fötterna...

    Hundar på motionstur med husse...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Läste om danserna det verkar ju så mysigt härlig musik. Så gott med palt det får vi äta när ni kommer hit. Jag hoppas att det blir en tur på skidorna idag det är uppkörda spår här utanför oss på lägdan. Ha en bra vecka hälsa Lasse. Hälsar Meta.

Eva Mattmar sa...

Tack Meta! Ser att ni har fått mängder med snö, ser så fint ut. Mycket snö i Norrbotten också, undrar hur vår husvagn mår...
Du får åka skidor på lägdan för mig så badar jag för dig. Palt och surströmming när vi kommer till Mattmar...Lasse hälsar till dig och Bosse. Kram Eva

Unknown sa...

Men SÅ gott med Pite Palt!
Behöver i denna snöstorm lite Thailandsvärme genom dina fina bilder och berättelser. Tack!
Just nu sitter Josua på flyget ner till Pucket...! Lyckans ost! Han åker med tre kompisar och ska luffa runt i tre veckor.
Hälsa Guuben!
Kramar från oss, som faktiskt är insnöade, på Björkudden! :-)

Eva Mattmar sa...

Tack Gunilla!
Pitepalten var god, nästan som Forsnäspalten....
Ser att ni fått mycket snö, undrar hur vår husvagn mår under snötäcket...
Så roligt för Josua att resa runt i Thailand.
Min bror Jan och Eva, Tord och Lena har just landat i Bangkok ich åker nu taxi hit. De stannar i två veckor den här gången, förra året var de här en vecka. Ska bli så roligt att träffa dem.
Hälsa alla! Kram Eva och Lasse