tisdag 9 juli 2024

Brödloppis, grillning, surströmming och kubtävling….sommaren går vidare.

                          Foto Leon OS
Vad ska vi göra här?  Någon som vet…

Några veckor till har gått sen midsommar.
 Våra barn och barnbarn och Jannes alla barn och barnbarn är/har varit här. Vädret är typiskt juliväder, lite sol, lite regn, lite kyliga vindar, ca 18-20 gr. 
Många badar i älven där temperaturen är ca 17-19 gr som vanligt. Själv är man ”badkruka” i Sverige, känns inte lockande att bada om det inte är så varmt i luften. Det är annat i Huay Yang! 


En dag sattes flotten i vattnet. Anton och Erik slog ner järnrören och nu ligger den så fint i älven. 






Leon känner på vattnet..


Jenny paddlar iväg på brädan. Det gäller att hålla balansen..



Gissa varför han har en klädnypa i näsan? 
Förklaring nedan..

Jenny och Clas, Linn, Carl och hans flickvän Tilda kom hit för drygt en vecka sedan. Julia har varit här lite längre. Carl och Tilda stannade några dagar  och nu har de övriga åkt till Clas syster Camilla i Jaktviken, Luleå. 


Vi grillade korv och pinnbröd vid älven en kväll innan ungdomarna skulle åka hem till Uppsala och jobba. 

Farfar och Leon 

Sol på kvällen…



Julia har jobbat på förskolan Kids  Corner i tre veckor och dessutom har hon och vi bakat och sålt bröd på Luleälvdalsloppis 29-30 juni


Här kommer några vi känner för att handla lite på loppis.


 Man kunde  välja mellan att ha försäljning hemma eller hyra ett bord på Edeborg i Harads. Vi valde att hyra bord för att nå flera  och där stod Julia i två dagar och sålde fikabröd, paketerade i påsar och kartonger. 



Vi har  hjälpts åt att baka rullrån, kanel-och vaniljbullar, snickers, chokladtosca, långskorpor, småkakor, bl a hjortrongrottor, 


Det blev en bra försäljning och Julia fick ihop en fin sommarslant. 


Mamma och pappa och övrig familj kom och köpte av henne också. 


Linn, Carl och Tilda 

Erik och Anna, Jannes dotter, hade fått tag på tre burkar surströmming som de hade med  sig från Knivsta. Det är inte lätt att köpa surströmming nuförtiden. Folk köade från tidig morgon i höstas för att köpa och nu finns det inga burkar alls att köpa i butikerna i norr. Men tydligen fanns det i Uppsalatrakten. 


Erik H öppnar burkarna och en fantastisk doft sprider sig..






Vi var några som fick njuta av delikatessen i fredags. Bl a Markus svärföräldrar Benni och Maggie från Larsmo i Finland som var på besök några dagar. Våran Erik och Clas, Erik H, Lasse och jag  var också med vid strömmingsbordet. Övriga höll sig på behörigt avstånd från de doftande läckerheterna. 




Nästa kväll bjöd Benni och Maggie, Markus  och Johanna  på hamburgare 


Tror vi var närmare trettio pers på hamburgermiddag..


Leon bjöd på grilled cheese sandwich till förrätt som han och Erik hjälpts åt att göra i ordning. 

En kväll denna vecka blev det FM ( Forsnäs Mästerskap) i kub


Spelledaren in action..


Kuberna kan vara 2x2, 3x3, 4x4, 5x5  pyraminx m fl  


. Leon har tränat att lösa kuber sen i julas och redan varit med i flera tävlingar. Det visade sig att flera i släkten också löste kuber och var riktigt snabba att lösa dem. 


Wilmers tur att tävla. Fem omgångar varav den bästa och sämsta inte räknas med när man tar snittet.



Erik O och Wilhelm väntar på sin tur..


Tidtagare och domare …

Och vem sitter här? Senioren blev stressad av tidsgränsen 6 minuter och lyckades inte alls. Får ligga i hårdträning till FM 2025….


Vi tävlade i 3x3 - kuben. En riktig kubsläkt visade det sig att vi är! Det blev jämnt mellan de fyra snabbaste tävlarna. Ca 50 sekunder behövde de för att lösa kuben. Själv behöver jag 5-6 minuter men det var så nervöst att tävla att jag missade för mycket och fick DNF ( Did Not Finish) 

Förr i tiden när min farbror Sten levde blev det alltid födelsedagsfika i deras stuga på Knabben. 11 juli varje år. Så trevligt med denna tradition. Sten lämnade oss 2004 men 7 juli 2018 föddes en liten kille i släkten, Annas och Eriks son Frans och nu har det blivit tradition med födelsedagsfika för honom i stället. 



Grattis Frans 6 år ! 

Som avslutning på detta inlägg bjuder jag på lite naturbilder från gamla landsvägen där vi ofta går våra promenader.Lasse upptäckte dessa spår en em och tog lite bilder. 
Gissa vad? 



Den var inte så stor, det kunde han tyda av spåren.
Men inte så liten att mamman behövde vakta.  






 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fina minnen av sommaren i Forsnäs. Nu får vi se fram emot nästa sommar.

Eva Mattmar sa...

Det kändes verkligen att sommaren var slut när alla åkte nästan samtidigt och det började regna, 15 gr som mest.Lika bra att inga gäster var kvar i detta tråkväder. Det vänder nog och känns bättre när vi kommer ut i bärskogen.
Eva O