Vi låg på flotten och svalkade oss när det var som varmast förra veckan. Vi sjösatte också roddbåten och rodde en tur till Forsnäs by.
Krattade lite skräp på stranden, snart dags att ta bort ogräs som snabbt växer upp
Broder Jan kom igår från Uppsala. Vi hämtade honom på Luleå flygplats och passade på att handla mat och plantor i Boden. Eftermiddagen igår gick åt till att plantera sommarblommor, lobelia, penséer, tagetes och petunia, i våra krukor och lådor.
Köpte dessutom några tomat-gurka- paprikaplantor som tillskott till alla krukor med tomat-och gurkfrön från egen odling. Nu blir det fullt upp med att vattna och öppna/stänga takluckor i växthusväggarna där det kan bli riktigt hett.
Janne ägnade em till att sätta igång internet och TV, klippa alla gräsmattor med sin åkgräsklippare, sätta igång vattnet till sin stuga, i den ordningen!
Idag blev det ett besök i Jokkmokk.
Janne åker alltid dit och köper Jokkmokkskorv. Hela hans familj, fyra barn med familjer, kommer hit på sommaren och de gillar Jokkmokkskorv.
Det går åt några korvringar a 2,2 kg när de är här. Idag tänkte han köpa flera ringar men det fanns bara en kvar på Coop. På ICA fanns bara småbitar att köpa men det fanns något liknande som hette Fabrikörens korv.
Janne hade hört att den förre ägaren av rättigheterna av korvreceptet hade flyttat tillbaka till Jmk och startat ny tillverkning men inte fick använda namnet Jokkmokkskorv.
Hmm, måste undersökas…fråga Google.
Vad var nu detta? I Näsberg där vi också har våra rötter sen början av 1900-talet…kan det vara samma Näsberg… nej det var det inte ..
( Liten uppdatering några timmar senare… det finns två Näsberg (minst). Vårt Näsberg är ett stationssamhälle vid stambanan mln Boden och Gällivare. Fabrikörens Näsberg ligger vid inlandsvägen mellan Jmk och Kåbdalis. )
Men så här var det.. vi tar det från början..
1945 kom en charkuterist, Johan Wilhelm Johansson, från Nässjö till Jokkmokk och startade tillverkning av en korv som skulle tillverkas av fina råvaror, inga senor hinnor och brosk. Den blev väldigt populär och såldes mycket i Norrbotten. Johansson hade också en charkuteraffär i Jokkmokk som jag minns mycket väl från sextiotalet då vi bodde i Jmk.
1991 lades tillverkningen ner och Johanssons familj var inte villig att bara lämna över det värdefulla receptet vidare, de såg möjligheten att sälja det med vinst! ….Ingen köpare i sikte…
Korvfabriken låg nere i två år.
1993 ville Jokkmokksbon Magnus Kvickström, 17 år, köpa fabriken och receptet och fortsätta tillverkningen. Han sökte lån på nån miljon hos banken, som sa nej. (I en intervju i Dagens Industri från 2018 läser jag att Magnus som sjuttonåring nyss blivit pappa och köpt hus!) Snacka om att vara ute i god tid! Men korvfabriken fick han inte lån till.
Då ställde hans föräldrar upp med kapital och borgen så köpet kunde genomföras. Första tiden tillbringade han på fabriken dag och natt tillsammans med tidigare ägaren för att lära sig så mycket som möjligt av tillverkningsprocessen.
Snart kunde folk köpa Jokkmokkskorven igen efter två års uppehåll. Jag minns glädjen hos många när korven kom i handeln igen!
Magnus Kvickström Foto fr Google
Företaget gick bra, det växte långsamt med fler medarbetare och utökning av sortimentet med rökt skinka, rostbiff, andra fina charkprodukter.
Magnus fru Linda och de två döttrarna Victoria och Matilda började också jobba i fabriken.
De växte sakta, anställde en ny medarbetare/år, hade personlig kontakt med återförsäljare, fick fina utmärkelser, omsatte ca 60 mlj /år
Så ….2019 sålde Magnus Kvickström företaget till den stora koncernen Nyhlén och Hugosson, anledning vet jag inte, men han jobbade kvar som produktionschef och övriga faniljemedlemmar följde också med in i det stora företaget..
Jokkmokkskorven fortsätter att säljas som förr.
Vad som sedan händer vet jag inte men efter några år vill Magnus starta egen tillverkning igen! Han kan ju processen men får naturligtvis inte använda namnet Jokkmokkskorv. Då döper han sin korv till Fabrikörens i stället.
Därför hittar vi båda sorterna på ICA och Coop och vi måste ju köpa båda sorter för att provsmaka skillnaden. De ser likadana ut.
Det fanns bara en korvring kvar på Coop så det blev jakt i Jmk till fabriken för att ev få köpa flera ringar där.
När vi kommer hem till stugan har vi högtidlig provsmakning. Tänker på konsistens, smak och utseende. Janne kunde inte se eller känna någon skillnad,
Foto fr Google
Lasse och jag var tämligen överens om att en av dem smakade lite mera salt men var exakt lika i utseende och konsistens. Så goda båda sorterna på en mjukkaksmacka! (Mjukkakor= liknade polarbröd som vi bakar själva)
Dessutom köpte Janne jättegoda bullar och wienerbröd på ICA. 10 st för 50 kr! Vilken lunch det blev med korvmackor och kaffe med lyxbullar!
Detta är hälften av bullarna som vi sparade vi till kvällsfika.
Det var berättelsen om Jokkmokkskorven som är en erkänt god och vällagad korv med de bästa ingredienserna och inga slaggprodukter tillsatta!