tisdag 25 juni 2024

Midsommar och några sommarturer..

Vi har åkerbärsblommor vid stugkanten men de ger inga bär. Åkerbär är Norrbottens landskapsblomma, Rubus Arcticus på latin.


Vi har firat midsommar, traditionsenligt på Laxholmen med laxmackor, glass, lotteri, skogspromenad och musikunderhållning. Lite småkallt när vi åkte iväg, sommartäckjackan på, men den behövdes inte på plats. 

Mona och Niklas Torneus sjunger och spelar in midsommaren, som de brukar göra varje år. 

På kvällen blev det knytis hos Jan och Eva med sill och potatis., köttbullar och småkorv, ost -och skinkpaj samt jordgubbar och grädde i olika utförande och även rabarberpaj med vaniljsås.



Trevligt efter maten att spela frågespel med gamla och unga, de som inte tittade på fotbollsmatcherna i EM. 


Julia är här och sommarjobbar tre veckor på Kids Corner, den privata förskolan i Harads. Upp tidigt och skjutsa till Harads. Hämtning på em. 

Erik och Leon kom i torsdags och stannar till mitten av juli.Eva och Janne är i sin stuga och har med sig barnbarnen Wilhelm och Lukas sant Evas pappa Carl-Uno, som uppnått den aktningsvärda åldern 93 år!. 

Nu har också kusin Maria och Hasse från Göteborg anlänt och på lördag kommer flera, både till oss och till grannen. 

Några tappra ur det unga gardet har badat i älven, sist jag mätte upp temperaturen var det 17 gr i strandkanten , kallare en bit ut. 


Midsommardagen, förmiddag, folktomt än så länge.Dags  att göra några volontärinsatser även denna somnar.

Jag har jobbat på Laxholmen dagen efter midsommarafton och trodde väl inte det skulle komma mycket folk så där ”dagen efter” , men det gjorde det. Ca 125 pers som ville fika och umgås. Vi bredde laxmackor och renköttsmackor på löpande band! En och annan ostmacka också! 


Utsikt mot Campingplatsen från Laxholmen. 

Roligt att jobba några dagar på sommaren  på Laxholmen, helt ideellt men det brukar bli en bussresa till hemlig ort i slutet av sommaren.


Vår bastu står inte i brand även om det ser så ut! 

Men brinner gör den stora högen med skräp, kvistar och grenar, uttjänta bänkar. Ingen vind och fuktigt i gräset på midsommardagen så det brann lugnt och fint! Nu är det krattat och snyggt runt bastun. 

Vi gick en sväng i Bodträskfors medan vi väntade på att Bomek skulle öppna efter lunch. Nya rör till flotten behövdes inskaffas.Vi passade på att ta dagens promenad och tog några bilder av Bodträskån som forsar förbi byn.


Det vackra sommarvädret hade vi i maj, lite kallare och regnigare i juni. Men denna vecka har det utlovats dryga 25 grader några dagar.. 

tisdag 11 juni 2024

Haradsdagen 2024

Lite svalare dagar nu med sol blandat med regnskurar. En kväll kom det t o m en kort hagelskur med hagelbollar stora som stenkulor. De studsade mot gräset! 

Temperaturen ligger runt 15-20 gr. Ingen nattfrost som det kan bli i början av juni, s k järnnätter. Det tackar man för då gurk- tomat och paprikaplantor är på plats i växthusväggarna. På dagarna när solen ligger på blir det varmt där inne. Temperaturen kan gå upp till 40 gr! Snabbt upp  med takluckor och öppna dörrarna. 


En kväll gick vi till stranden med nygrillat  och quinoasallad och åt middag med Luleälven och Klusåberget i blickfånget. Samtidigt passade vi på att  elda upp alla löv och pinnar vi krattat ihop vid skogskanten. 

I lördags var det Haradsdagen som är tradition i början av juni. Ett digert program med karnevalståg, marknadsstånd, korande av årets Edeforskvinna och Edeforsman, uppmärksammande av bebisar som fötts under året, tipspromenad, musikunderhållning och  försäljning av thaimat, fika och hamburgare. 

Solen sken på oss även denna dag. 



Här säljs ”otjorvig”glass från glassfabriken i Bodträskfors, vilket betyder att det inte är några konstigheter med glassen. Riktig glass gjord på rena råvaror utan märkliga tillsatser. 
Olika goda smaker, bl a hjortron, cookies, mm



Här är Yvonne som bakar så gott bröd i sitt bageri mitt i Harads i samma hus som Svantes bistro och cafe. Hon bakar bröd som är mjölkfritt och glutenfritt. I påsarna finns fröknäcke som är smaksatt med granskott, nässlor, björklöv mm. Provsmakning av alla sorter. 


Denna gång köpte vi hjortronkaka, en mjuk kaka bakat på mandelmjöl och Lailas gula mjölmix. Fanns även blåbärskaka och morotskaka. 



I karnevalen fanns många fantasifullt utklädda barn och vuxna men förstapriset fick detta fordon. Ett riktigt HARADS-åkdon, byggd av bl a lastpallar och kartonger. 




Här säljs bla tvålar och hudkrämer från Vinterblomman. 


Mycket folk i fikakön och vid borden i tältet. 



Lina H sjöng för oss och avslutade med några sommarsånger tillsammans med de barn som ville vara med…


Berthel Viklund blev årets Edeforsman. Han är en profil i bygden som är med i föreningar och ställer upp i olika samnanhang. Ingenting är omöjligt för honom, han ordnar det mesta..
Marie Mattson blev årets Edeforskvinna. Hon har engagerat sig mycket med asylfrågor och skrivit i lokalpress och även nått ut i riksmedia om ärenden som kan diskuteras i asylfrågor. 

Inne i Kläppgården har Hembygdsföreningen renoverat samlingssalen, målat väggar och snyggat till. På bilderna är en färgglad tygapplikation utställd. Den är tillverkad av Karin M Döri. 

tisdag 4 juni 2024

Jokkmokkskorv!





Detta inlägg kommer  mest att handla om denna delikatess. 


Några dagar in i juni och det är fortfarande fint väder! Mycket sol, lite svalare än 25-28 gr som vi vande oss vid i maj, nu känns det som svensk sommar när den är som bäst. 



Vi låg på flotten och svalkade oss när det var som varmast förra veckan. Vi sjösatte också roddbåten och rodde en tur till  Forsnäs by.


Krattade lite skräp på stranden, snart dags att ta bort ogräs som snabbt växer upp 

Broder Jan kom igår från Uppsala. Vi hämtade honom på Luleå flygplats och passade på att handla mat och plantor i Boden. Eftermiddagen igår gick åt till att plantera sommarblommor, lobelia, penséer, tagetes och petunia, i våra krukor och lådor. 




Köpte dessutom några tomat-gurka- paprikaplantor som tillskott till alla krukor med tomat-och gurkfrön från egen odling. Nu blir det fullt upp med att vattna och öppna/stänga  takluckor i växthusväggarna där det kan bli riktigt hett. 

Janne ägnade em till att sätta igång internet och TV, klippa alla gräsmattor med sin åkgräsklippare, sätta igång vattnet till sin stuga, i den ordningen! 

Idag blev det ett besök i Jokkmokk. 


Janne åker alltid dit  och köper Jokkmokkskorv. Hela hans familj, fyra barn med familjer, kommer hit på sommaren och de gillar Jokkmokkskorv. 



Det går åt några korvringar a 2,2 kg när de är här. Idag tänkte han köpa flera ringar men det fanns bara en kvar på Coop. På ICA fanns bara småbitar att köpa men det fanns något liknande  som hette Fabrikörens korv. 

Janne hade hört att den förre ägaren av rättigheterna av korvreceptet hade flyttat tillbaka till Jmk och startat ny tillverkning men inte fick använda namnet Jokkmokkskorv. 

Hmm, måste undersökas…fråga Google. 

Vad var nu detta? I Näsberg där vi också har våra rötter sen början av 1900-talet…kan det vara samma Näsberg… nej det var det inte ..

( Liten uppdatering några timmar senare… det finns två Näsberg (minst). Vårt Näsberg är ett stationssamhälle vid stambanan mln Boden och Gällivare.  Fabrikörens Näsberg ligger vid inlandsvägen mellan Jmk och Kåbdalis. ) 

Men så här var det.. vi tar det från början..

1945 kom en charkuterist, Johan Wilhelm Johansson, från Nässjö till Jokkmokk och startade tillverkning av en korv som skulle tillverkas av fina råvaror, inga senor hinnor och brosk. Den blev väldigt populär och såldes mycket i Norrbotten. Johansson hade också en charkuteraffär i Jokkmokk som jag minns mycket väl från sextiotalet då vi bodde i Jmk. 

 1991 lades tillverkningen ner och Johanssons familj var inte villig att bara lämna över det värdefulla receptet vidare, de såg möjligheten att sälja det med vinst! ….Ingen köpare i sikte…

Korvfabriken låg nere i två år. 


1993 ville Jokkmokksbon Magnus Kvickström, 17 år, köpa fabriken och receptet och fortsätta tillverkningen. Han sökte lån på nån miljon hos banken, som sa nej. (I en intervju i Dagens Industri från  2018 läser jag att Magnus som sjuttonåring nyss blivit pappa och köpt hus!) Snacka om att vara ute i god tid! Men korvfabriken fick han inte lån till. 

Då ställde hans föräldrar upp med kapital och borgen så köpet kunde genomföras. Första tiden tillbringade han på fabriken dag och natt tillsammans med tidigare ägaren för att lära sig så mycket som möjligt av tillverkningsprocessen. 

Snart kunde folk köpa Jokkmokkskorven igen efter två års uppehåll. Jag minns glädjen hos många när korven kom i handeln igen! 


Magnus Kvickström        Foto fr Google 

Företaget gick bra, det växte långsamt med fler medarbetare och utökning av sortimentet med rökt skinka, rostbiff, andra fina charkprodukter. 

Magnus fru Linda och de två döttrarna Victoria och Matilda  började också jobba i fabriken. 

De växte sakta, anställde en ny medarbetare/år, hade personlig kontakt med återförsäljare, fick fina utmärkelser, omsatte ca 60 mlj /år 

Så ….2019 sålde Magnus Kvickström företaget till den stora koncernen Nyhlén och Hugosson, anledning vet jag inte, men han jobbade kvar som produktionschef och övriga faniljemedlemmar följde  också med in i det stora företaget.. 

Jokkmokkskorven fortsätter att säljas som förr. 

Vad som sedan händer vet jag inte men efter några år vill Magnus starta egen tillverkning igen! Han kan ju processen men får naturligtvis inte använda namnet Jokkmokkskorv. Då döper han sin korv till Fabrikörens i stället. 

Därför hittar vi båda sorterna på ICA och Coop och vi måste ju köpa båda sorter för att provsmaka skillnaden. De ser likadana ut. 





Det fanns bara en korvring kvar på Coop så det blev jakt i Jmk till fabriken för att ev få köpa flera ringar där. 



När vi kommer hem till stugan har vi högtidlig provsmakning. Tänker på konsistens, smak och utseende. Janne kunde inte se eller känna någon skillnad, 


                                             Foto fr Google 

Lasse och jag var tämligen överens om att en av dem smakade lite mera salt men var exakt lika i utseende och konsistens. Så goda båda sorterna på en mjukkaksmacka! (Mjukkakor= liknade polarbröd som vi bakar själva) 

Dessutom köpte Janne jättegoda bullar och wienerbröd på ICA. 10 st för 50 kr! Vilken lunch det blev med korvmackor och kaffe med lyxbullar! 


Detta är hälften  av bullarna som vi sparade vi till kvällsfika. 

Det var berättelsen om Jokkmokkskorven som är en erkänt god och vällagad korv med de bästa ingredienserna och inga slaggprodukter tillsatta!