onsdag 31 maj 2023

”Vilda Ätbara Växter

Idag sista maj, 31  maj. Det är ruggigt  blåsigt i hela Norrbotten nu. Törs inte ha några lösa lätta grejer ute för de blåser iväg. Känns kallt också i den hårda vinden trots att termometern visar på ca 10-11 grader. Gräset växer iaf liksom löven på träden. I morgon är det juni, sommarmånad! 

I lördags var jag med om nåt spännande! 

Hembygdsföreningen ordnade, på bl a min önskan, en kursdag om ”vilda ätbara växter ” i vår närmaste omgivning. Vi fick önska/föreslå kommande aktiviteter när vi var på busstur med Hembygdsföreningen i somras och detta var något jag länge önskat. 

Eva Gunnare från Jokkmokk, var vår kursvärd. Hon härstammar från Stockholm. Som barn följde hon med sin familj på resor i norr och vid ett av besöken i Kvikkjokk, i vuxen ålder, kände hon att  ”här hör jag hemma, jag stannar här!!!” Sagt och gjort, jobb fanns på Turiststationen och Eva blev kvar i Kvikkjokk i 11 år. Vid flytten till Jokkmokk utbildade hon sig till matkreatör vid Samernas Utbildningscenter och nu arbetar hon med kurser och matinspiration både via internet och irl. Hennes specialitet är att ta vara på vad naturen ger. Hon har varit gift med en same och lärt sig mycket om den samiska matkulturen och nu är hon omgift med en skogsägare och har tillgång till skogens skafferi utan att behöva fråga markägaren om lov hela tiden. För det mesta gäller allemansrätten och du kan plocka det du behöver utan att fråga men när det gäller större ingrepp måste man ha markägarens tillstånd. Bl a för att borra hål i en björk och tappa ut björksav. 

Det var det första vi fick smaka på i de fina kåsorna som vi fick låna av henne under dagen. 


Så friskt och gott björksaven smakade. Innehåller 90 % vatten plus mineraler och andra nyttigheter. 


Maskrosen är en guldgruva som finns i överflöd. Förväxla den inte med fibblan!!

Olika sorts maskrosblad. Alla ätliga och användbara. 

Efter teoretisk genomgång av olika växter i norr så gick vi ut på gräsmattan för att plocka ätbara växter. 


Där fanns rölleka, rallarros/mjölkört, sommargyllen,  älggräs, maskros. Vi provsmakade och fick tips om hur man kan använda dessa i köket. 


Saft av rallarros var en riktig höjdare. 


Maskrossirap! Jag köpte en burk men fick recept och kan koka egen sirap, 


Maskrosknoppar, kan ätas råa men man kan också göra en riktigt god kapris. Se recept nedan. 

Efter lunch gick vi på skogspromenad för att hitta ätbara växter i skogen. 


Granskott  på våren


Tallskott. Ta ej topparna, var försiktig och fråga markägaren först! Man skalar tallskotten och de kan ätas. 

Där fanns gran-och tallskott, blåbärsblommor, odon, som är ett nyttigt bär, dock inte moget än. Enbär som behöver tre år på sig att mogna. Första året gröna bär, andra året blå bär och tredje året blir de svarta och mogna. 



Kråkbär. Blir god saft. 

Odon, kan plockas och användas. 

Remmar av bär som vi fick smaka. Jättegoda! Koka lingon eller blåbär, mixa, söta, torka på plåt i ugn. Kan klippas i remmar och ätas som godis. Dessa är dekorerade med mönster och varit med på tävling! Recept längst ner.! 


Som avslutning på den intressanta dagen bjöd Eva på fika. Baserat på kvanne! Foccacia , kvannebollar, och kvannemuffins. Så gott!!!Kvanne är en växt som Eva tycker extra mycket om, tyvärr svår att hitta i Norrbotten men hon åker till Västerbotten och ”fyller bilen med kvanne”



Nu plockar jag vad jag hittar på våra gräsmattor. Min farmor tog med kirskål från Jämtland för många år sedan för att använda i hushållet! Den har spridit sig så kirskål växer överallt hos oss. Inte så populärt då det är en invasiv art som tar över och är svår att begränsa och utrota. Nu plockar jag in kirskål och använder som tillskott i salladen. Även späda blad av rölleka åker med  i salladen.  Rallarrosblad snurrar  i torken just nu och ska användas till te. Hittade också sommargyllen och äter blommorna och bladen. Maskros finns också förstås, blommorna är riktigt goda. 

Brännässlor ska vi plocka, det har vi gjort i flera år. Vi har hittat ett ”kanonställe” med nässlor efter att ha letat länge.  Hur mycket som helst finns det och det blir så god soppa på nässlor. 


Mycket mer finns att berätta om dagen. Tjugo pers skulle få plats på Kläppgården i Harads men vi var 23 pers. Deltagare kom från Boden, Arjeplog förutom vi från Harads och närmaste byar. Vi var så nöjda och imponerade av Eva Gunnari som kunde så mycket och entusiastiskt förmedlade sina kunskaper. 


Syrligt sega lingonremmar

Ingredienser

  • 500 g lingon
  • 0,5 dl vatten 
  • 1,5 dl socker (banan, torkade aprikoser, honung eller råsocker fungerar också bra)

Gör så här

  1. Häll lingonen i en kastrull med cirka 0,5 dl vatten i botten. Hetta upp tills det börjar småkoka. Låt det sjuda i cirka 1 minut. Tillsätt socker.
  2. Mixa med stavmixer till en rinnande puré, lösare än äppelmos i konsistensen.
  3. Söta efter behag. Eva använder ekologiskt socker, men man kan söta med mogen banan, torkade aprikoser, honung eller råsocker. 
  4. Rör så att sockret eller dylikt har blandats och smält.
  5. Häll ut på bakplåt så att purén är 1-2 mm tjock och inte "genomskinlig". Helst med silikon- eller teflonpapper i stället för bakplåtspapper.
  6. Låt torka i ugn med luckan på glänt. 35-45 grader och 6-12 timmar beroende på sötningsmedel och tjocklek. "Lädret" är klart när det inte klibbar och när det släpper från bakplåtspappret när man drar loss det.
  7. När massan har torkat blir det en läderaktig segt ark som klipps med sax till remmar i lagom storlek. För bästa seghet förvara i lufttät burk. Håller upp till ett år.

Eva Gunnare


Maskroskapris i vinäger

Inlagda maskrosknoppar Maskkros
Maskrosknoppar blir läckra inlagda i vinäger – Lätt bittra som kapris – Använd dem i soppor och sallader som krydda eller garnityr. 

Recept – 1 burk: 

3 dl rensade Maskrosknoppar (ca 100 g) 
2 dl Vinäger 
1 tsk Salt  
10 korn Svartpeppar eller Vitpeppar 


1. Plocka maskrosknoppar som inte öppnat sig (april-juni). Rensa bort skräp och ta bort stjälken. Vill du att knopparna ska se ut som bär så ta även bort utslagna foderblad. Skölj knopparna och låt dem rinna av. Lägg dem i en rengjord burk. 
2. Koka upp vinäger med salt och krossade pepparkorn till en lag. Häll den varma vinägerlagen över maskrosknopparna. 
3. Lägg på ett litet fat eller en tyngd så att knopparna hålls under ytan i lagen, annars flyter de upp. 
4. Låt maskrosknopparna ligga i vinägerlagen ett dygn innan de används. Förvara knopparna i lagen. Ställ burken svalt. 
5. Använd maskroskapris som krydda eller tillbehör till fisk-, kött- och växträtter. 

Härliga maj!

Tips: 
Det går utmärkt att variera kryddningen av vinägerlagen. Krydda med exempelvis basilika, chili eller vitlök.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Toppenintressant, känner igen namnet Gunnare, mycket intressant, nu har du mer att göra o ta tillvara, lycka till / Bm

Eva Mattmar sa...

Ja, det var inspirerande!
Man upptäcker att vi har en guldgruva av godsaker
på gräsmattan och i närskogen.
Eva Gunnare har varit på i TV-program där du kanske sett henne..
Hon visade också bilder där hon haft besök av kockarna Tareq Taylor och Paul Svensson
och lagat mat med dem.

Anonym sa...

Det var värst, hon är såpass känd.Vivi hade Nomas fr.Köpenhamn på besök för ngr.år sen.De har utnämts t.bästa restaurang i världen ngr.gg.

Yvonne Bäckius sa...

Hej så intressant att läsa. Har gått kurs för många år sedan men behöver uppdatera. Nu har ni väl varmt och soligt? Hälsa Lasse och önska honom all bättring. Glad midsommar Mvh Yvonne

Anonym sa...

Tack Yvonne! Jo, nu är det varmt igen men vi fick några regniga midsommardagar.Det behövdes!Väldigt spännande att lära sig ombilda ätbara växter men det gäller att ta hand om dem i rätt tid. Lasse hälsar och tackar. Fortsatt trevlig sommar! 💕Eva O