onsdag 13 oktober 2021

Vatten i kran och potatisen ”upptagen”




Nu har vi vatten i kranarna igen. Dessutom ny ledning från brunnen till alla ”abonnenter” utom till dem som mest gjort sig förtjänta av den. Grävarna, tillika rörmokare, lyckades inte komma under väg 97. 


 

Där tog det stopp! De kopplade på slang på järnröret under vägen, öppnade den nya avstängaren men vattnet rann tillbaka och bildade pölar nedanför. brott på röret under vägen, kanske röret har gått av med tiden  och tung trafik ?!?

Johan funderar på hur han ska få vatten till sitt hus på andra sidan vägen. Kanske han blir tvungen att borra efter eget vatten!?! Eller få Vägverket att borra en kanal under vägen? 

De jobbade i fyra dagar med grävningen varav  lördagen som Johan grävde igen alla diken  och jämnade till. Det var besvärligare än förväntat pga all sand i marken. Det rasade och de fick fasa upp dikena. 

Nu är det gjort och i vår får vi ta itu med gräsmattorna. 



Från brunn till kran! Drygt 250 meter slang! 

Via Jannes och Evas stuga…

Stora gårdsplanen…

Till Marias och Hasses hus..

….där det numera finns en avstängare utomhus..

Söndag fm lastades grävaren på flaket för hemtransport till Gävle. Tack för allt jobb! 

I lördags hjälpte vi till med styckning av en mindre tjur som Lars B i jaktlaget sköt i veckan. 



Lars B är styckmästare och vet hur bitarna ska styckas ut. Han är arbetsledare, Lasse och Robban finstyckar och Annika och jag mal köttfärs och paketerar den. 

På kvällen åt vi middag hemma hos oss. Det blev många middagar hos oss förra veckan. Så roligt! Vi är ju ”på två” för det mesta annars. Grävarna jobbade sent förra veckan, vid halv åtta tog de kväll, då hade det varit mörkt sen nån timme. 

Igår fick vi trevligt lunchbesök! Bengt och Gerd, en kompis från min tid i Jokkmokk/Messaure, De var på väg hem till Boden från Njavve vid Kvikkjokk, där de har fritidshus i huset där Gerd är uppväxt. Roligt med en pratstund på em. 

Det är fantastiskt skönt att ha vatten igen och veta att ny slang har ersatt det  70 år gamla trasiga järnröret! 

Så var det potatislandet! Johan hade inte tid att befatta sig med det. Han ville inte ha någon potatis med sig till Gävle. Vad skulle vi göra? Många fåror att ta upp för hand och ingenstans att vinterförvara den! Synd att låta all fin potatis bli kvar i jorden, tyckte åtminstone jag. 


Vi tog upp allt vad vi kunde och lade på tork på golvet i maskinhallen hos Johan. 

Bara hoppas de klarar sig för frostnätterna som är i antågande

Ett problem för oss är att våra hus är kallställda på vintern och ”alla” avråder från att använda källare i kallställda hus! Här kan det bli 30 minusgrader på vintern och då fryser knölarna. 

Vad gör vi med resten av potatis i landet? Jo, annons på Facebook- kom och plocka upp resten gratis! Efter nån timme kom två damer från grannbyar, med ursprung i Ukraina, och de kunde plocka potatis! 


Snart var allt upptaget och de var så glada och tacksamma över skörden. Det var jag också för att inget gick till spillo. 

Detta måste vara riktiga I-landsproblem. Vatten i kranarna i stället för i hinkar och mera mat än man kan ta hand om! 

Igår tog vi reda på vad som fanns kvar i växthusväggen. 

Har väntat på att paprikan ska bli röd, chilin ska bli gul och att resten av tomaterna ska mogna. Men då får man vänta!! Blev tvungen att ta in dem ändå, risk för frostnätter och snön är i antågande. 



Mycket  grönt blev det! Hittade en fin gurka som gömt sig i bladverket. Några Chili Cheyenne har hunnit mogna iaf. 

Vad kan detta vara och vad kan den ha använts till? 

Upphittat vid grävningen. En stor sten med en krok och en järnstång fastsatt. Grävdes fram vid det äldsta huset som våra förfäder byggde på 1880-talet. 

På stranden är det fallna höstlöv i stället för ogräs som vi plockar bort på sommaren. Båten är uppdragen och löven får ligga kvar…

Inga kommentarer: