torsdag 10 juni 2021

Sommarvärme i kubik

10 dagar in i juni och termometern har knappt gått under 22 gr dagtid. Vi har sommar nu precis som förra året. Man blir lite orolig för juli, när barn och barnbarn kommer, att det ska bli regn och kyla som förra året.

Vi får dock njuta av dessa dagar, och det gör vi! 

Idag var det så varmt på backen vid stugorna så vi sjösatte roddbåten och (Lasse) rodde motströms några km norrut till en sandstrand, där vi rastade och fikade vaniljbullar och saft som vi hade med oss. 

Vattentemperatur idag 12 grader!! Nej, vi badar inte, doppar bara tårna! 

Vi var helt ensamma på stranden och jag kunde ju inte låta bli att börja rensa stranden från ogräs, som jag brukar göra på ”vår”strand. Solen sken, ca 26 gr i luften. Så osannolikt varmt och skönt, och inga insekter har visat sig hittills. 



Lätta sommarmoin i blickfånget där jag låg på durken i aktern och solade medan Lasse rodde motströms. Olika faller ödets lotter…

Så ser det ut i älvsbacken efter höstens avverkning. En stor pinn- och grenhög efter några års rensande och utsikt över stugorna även nerifrån vattnet. 

Vi har haft trevligt besök några dagar, broder Jan från Uppsala har varit här och klippt gräs och satt igång sin stuga med el, vatten, kyl och frys, studsmatta , basketkorg, TV och internet. Om tio dagar återvänder han med Eva-Lena och Carl-Uno. Sen dröjer det inte länge förrän deras fyra barn och nio barnbarn kommer till sina stugor. 

Fina nyklippta gräsmattor!

Kära bastu! Så skönt det var med bastu när det var kallt ute. Sen har det dugt bra med inneduschen under värmeböljan! 

Samtidigt med Uppsalafamiljerrna kommer också våra barn och barnbarn, åtminstone några av dem, till oss, även de kommer från Uppsala.  

Vi ser fram emot dessa besök, blir lite ensamt på två i längden. 

Vi ser också fram emot att få några Huay Yang-kompisar och Jämtlandsvänner på besök. 

Vi har ägnat oss åt lite frö-och plantsättning. 

Lasse gjorde i ordning växthusväggen där vi fick så fin gurka och purjolök förra året. Tomaterna hann ju inte mogna. 

Nu har vi köpt plantor av olika tomatsorter,, körsbärs, standard och ampeltomater, samt satt tomatskivor med frön i jord. Specialjord och tomatgödning så nu får vi se om det blir nån fart. 

Gurk- plantor är satta och även gurkfrön i krukor och jag förväntar mig samma fina skörd som förra året..,

Chiliplanta och paprikaplanta är nytt för i år, liksom thaibasilika, som man ska ha till ” phad grappao”


Pallkragar är utökade från tre till fem och jag har sått plocksallat, huvudsallat, mixsallat, romansallat, rucolasallat, ( jag älskar sallat) samt rädisa, morot, spritärter, sockerärter, dill och persilja. 

Bara rucolan har visat sig efter en dryg vecka , möjligen nån sockerärt och antydan till dill. 

Förra året hade vi sallat hela sommaren långt in i september!!!  Får väl se hur det blir i år….

Mera aktiviteter förutom städning av alla stugor och biutrymmen, de har utökats en del sen vi köpte grannstugorna för tre år sen. 

Jo, Lasse har börjat se över fönstren i stugan där vi bor. 

De började bli angripna av fukt då det inte funnits någon ventilation installerad i stugan.  Nu har han satt in två ventiler, i allrummet och sovrummet, en till ventil är inköpt till badrummet. På hösten märktes det att fönstren immar igen när man använder varmvatten till disk och imma rinner ner efter fönstren och fuktskadar fönsterramarna. På sommaren inga problem när dörrar och fönster står öppna. Nu har han iaf sandpapprat och målat med lasyrfärg så fönstren ser så fräscha ut! 


Så klart har vi satt lite sommarblommor i rabatten vid farstun och i den fina blå multikrukan,som mina kusiner lämnade kvar vid försäljningen av stugan. 

Så otroligt mycket som ingick i köpet av stugan i form av möbler, textilier och husgeråd! Vi är så tacksamma för allt, fast vi har stuvat om en del och flyttat på möbler och saker till olika stugor. 

Vi (Lasse) har förberett flytt av friggebod för att få till utsikt över älven! Den står ju i vägen för älvsutsikten nu  när Johan hjälpt till att avverka träd i älvsbacken. Johan har även lovat att med traktorn flytta stugan till lämpligare  plats.

För övrigt så bakar vi och fyller frysen med matbröd och bullar och nyskördad rabarber inför sommarens måltider. 


Åkerbär blommar friskt vid altanräcket, men ger tyvärr inga bär. 

Här ska solrosor växa upp, tänkte jag. Förra året hade vi tre ståtliga solrosor, satta med vanliga matfrön. 

Brudspirean i full blom. 

Inga kommentarer: