måndag 10 juli 2023

Blandat från första veckorna i juli 2023


Rosorna blommar framför vår stuga.

De kommer troget varje sommar. 



Den blå krukan med många hål får nya blommor planterade varje sommar. 

Vi är en bra bit in i juli nu. 

Haft besök av Clas och Linn en vecka. Efter ett par regniga dagar så stabiliserades vädret och vi kunde göra några turer i trakten. Clas kollade förstås hjortronmyrarna och konstaterade att det blir inte så mycket hjortron i år som vi är vana vid. 

En dag åkte vi till Jokkmokk, besökte affären i Ajtte museum, Fjällträdgården, promenad runt Talvatis, Pizzerria Opera, loppis vid gamla skolan och shopping på ICA-Raiden. En trevlig dag! 


Linn och Clas provar gungbrädan vid Ajtte. 

Renen tittar på! 


Linn högst upp i klätterställningen. 

Fontän i Talvatissjön. Från samiskan Dalvadis som betyder Vinterland. 

Mineralutställning vid sjön. 

Näckrosdamm i Jokkmokks Fjällträdgård. 

Clas och Linn har tränat, spelat tennis i Harads och badat i älven varje kväll med bastubad efteråt. 

Vi har besökt loppis på Rota Gård och fyndat lite grejer vi inte visste att vi behövde. Linn och jag körde ” Broarna  Runt” med bil ( jo, det har varit ett cykellopp, men orkade inte vara med i år heller, 10 år sen vi var med sist!) Vi tog bilen och stannade på Laxholmen och fikade. Det var Visfestival ” Sommarljus”  den dagen på Edefors Camping och vi hörde musik därifrån. 




Jag har jobbat på serveringen på Laxholmen några gånger redan i sommar och fler dagar blir det.




 Igår var jag där och hade tur som fick sköta hemslöjdsaffären, sälja olika alster och dela ut vinster från lotteriet.




 Tur, för det var rätt lugnt att sitta i affären jämfört med damerna  som hade hand om serveringen. 



De fick jobba ordentligt med att breda lax-och renköttsmackor, koka kaffe och sälja fika. Det var publikrekord i helgen på Laxholmen. Nära 200 pers på söndag och 160 pers på lördag. Det var Visfestival på lördag som drog folk även till ” grannen” och på söndag var det Sagostig för barn och vuxna, den handlade om sagor och sägner från förr, ”Jakten på Salomons skatt”. 



Två tjejer höll i detta evenemang. Mycket uppskattat, synd att jag inte hann med att gå Sagostigen. Bl a om den besvärliga straffången Salomon som blev ilandsatt på ön  Laxholmen på 1300-talet för att svälta ihjäl men han upptäckte den rikliga laxtillgången och levde gott på fisken och kunde tipsa andra älvfarare om denna tillgång. Laxfisket i Lule älv sägs ha finansierat byggandet av Luleå domkyrka och Uppsala Universitet på 1400-talet. 

Utsikt över Luleälven från diskplatsen.  på Laxholmen. 


Janne och Eva har haft besök av alla sina fyra barn med familjer från Uppsala. Just nu är Markus och Anna här med sina familjer. 


Wilhelm på upptäcktsfärd med brädan. 



Frans, Annas yngsta son, fyllde fem år 7 juli och bjöd på kalas med goda kakor och jordgubbstårta. 



Denna vecka väntar vi Erik och Leon och i slutet av juli kommer Jenny och Julia och Ruben hit. 



Denna sommar har det växt otroligt bra i våra pallkragar. Redan i juni hade vi sallat, rädisor och dill i överflöd. 



Sockerärter, persilja och morötter är på gång liksom potatis som jag satte där stugan, som vi flyttade förra sommaren,  stod. Alla potatisar, som vi satte av vanlig matpotatis utan groddar,  har kommit upp. De får ju samma vattning och skötsel som andra grönsaker, så de verkar trivas. Hoppas bara det blir något under blasten!!

Rabarber, gräslök och en hallonbuske finns också på ”stugplatsen”



Massor av tomatplantor frodas i växthusväggen men inga tomater har blivit röda ännu. 



Vi har skördat de första  gurkorna från den andra växthusväggen. 

Till sist- några bilder från förr….Johannes K,  vår granne hittade några bilder som han la ut på fb. Färgbilderna är från 70-talet och de svart/vita bilderna från 50-talet innan väg 97 drogs om och blev placerad alldeles bakom vårt hem, faktiskt så drogs vägen precis där vi hade vår vedbod och utedass!! Hade det hänt i våra dagar så hade det blivit högljudda protester. På den tiden tyckte man att det var bra med en väg nära husen så man slapp skotta och ploga nerfarten från stora vägen! Men när vägen stod klar så hade alla flyttat från byn, ingen bodde kvar på vintern, husen blev enbart sommarbostäder. 


Vy från Nilsens gård. 
T h syns farbror Fredriks gård som revs på sextiotalet. 


Farmor Esters hus och Åkes sommarstuga, som vi numera äger. Åkes nya stuga,  där vi nu bor, är ännu inte byggd. 1995 byggdes den. 


Vårt ” hemhus” , så nära väg 97

 
Vår idyll på femtitalet (vårt hus vid y-et) innan vägbygget.