fredag 21 september 2018

Trädfällning och höstbilder

Så var förrådet flyttat med hjälp av traktor från grannbyn. Det andra stora projektet som vi inte klarar själva fick vi hjälp med denna vecka. Traktor behövdes även här men nu kunde vi anlita Bosses fordonspark. 

Det gällde denna 20 meter ståtliga björk nära Camillastugan. Den är/var vacker men stod nära husen och skymde ljuset. Många stugor och en elledning är i vägen så fällningen bedömdes som riskabel, av mig och Lasse. 

Men Johan och Robban, älgjägare som bor hos Bosse denna vecka, jobbar med skogs-och vägmaskiner i Gävle, de kunde! Efter en inspektion undrade de om vi inte skulle ta några flera träd när vi ändå var igång. Det blev sex träd. Här är den största fälld, placerad mitt emellan stugorna. Robban körde traktorn och tryckte på träden när Johan sågat några snitt. Lasse kvistar och kapar stammarna i ca fyra m långa bitar. Ett träd fälldes mellan vedboden och elledningen utan att nudda vid något av dem. Dagen efter kom Bosse med griplastaren och hämtade stockarna. 

Följande dagar har Lasse och jag haft jobb med att dra grenar och kvistar till några högar som vi får elda i maj nästa år. 

Hur gick det med älgjakten då? Jo, samma dag  som de fällde träden så fällde de en älgkalv. Två dagar senare fick de en stor älgtjur, en fjortontaggare. 

Häromdagen gick jag en höstrunda i vår by och tog lite bilder...Björkar i olika färgstadier...Inbjudande entré till Nils stuga....Fina Luleälven där vi badat så mycket denna sommar. Håkans och Kirstens stuga i motljus i solen. Tänk att deras blommor klarat sig så bra utan skötsel. Men kissen undrar var husse och matte är ...

Inga kommentarer: