måndag 17 september 2018

Flytt av förråd, om Bodträskfors och Bosse fyller år. 

Förra veckan kom Lars M med traktorn. Som tur var så var det torrt i markerna. Han lyfte upp förrådet på gafflarna och började en  skakig färd över den något ojämna gräsmattan ( där granhäcken stod en gång) Fick göra ett omtag en gång pga svajandet men snart tittade traktorn fram mellan vårt nya  hus och häggen vid grannhuset. Smal passage och det gick inte första försöket. Vände på ekipaget och med förrådet i framkant lyckades traktorn passera nålsögat och fortsätta nerför backen och ställa förrådet på de förberedda lecablocken. 

Varför flytta förrådet? Jo, det stod på lermark och rörde sig och sjönk mer för varje år så i sommar har det varit problem att stänga och låsa förrådsdörren. Dessutom får Lasse närmare att hämta redskap och verktyg. Lite trångt kanske med alla stugorna men rätt praktiskt. 

Nu pågår älgjakten och vi undviker skogspromenader så i lördags tog vi en tur till Bodträskfors, som är grannby till Harads på andra sidan älven. Vi parkerade vid Haradsbadet och modellflygfältet. Gick över bron, såg Arctic Bath- pontonen en bit bort och husen med strandtomt i BodträskforsVidare vägen mot idrottsplatsen Kamrum där det finns två fotbollsplaner och möjligen en bandybana vintertid.

Minnen från förr...en gammaldags mjölkkruka på en mjölkpall, där mjölkbilen kunde hämta upp mjölken vid gårdarna. Bodträskfors har haft en negativ befolkningskurva och från år 2010 räknas det  inte längre som tätort när det blev färre än 200 invånare. I slutet av sextiotalet bodde här ca 400 invånare. Då fanns det flera affärer, bl a Jonssons affär som blev ICA-Lunden, bensinstation, kiosk och skola från åk1-6, allt är nerlagt numera. Ännu tidigare på 1800-talet- början av 1900 fanns här sågverk och tegelbruk. Disponentvillan, Herrgården, där förvaltare Carl Otto Bergman bodde. Den byggdes 1870-72, elva rum och flera sidobyggnader. Numera är det privatbostad. I slutet av femtitalet byggdes bron över älven, tidigare fick man åka färja. Det minns jag från mina första skolår när vi skulle på idrottsdagar i B-fors, men sen kunde vi vandra över bron. 

Höstfärgerna lyste upp byn. Rönnen lyser....En klotpil och en rönn...Bodträskån med forsen. 

Avslutar med den goda smörgåstårtan som Bosse bjöd på i lördags när han firade sin 87-årsdag med oss, Lasse och mig, Stig B och Gun och Magne. Mycket gott och trevligt!Bosse och Stig. 

Inga kommentarer: