tisdag 4 september 2018

Arctic Bath och Höstmarknad

Det saknas inte idéer i Harads by. Ca 500 invånare i byn, en Coopaffär och en Gulfmack, en affär Maskin och Fritid, skola åk1-6, förskola ...ja finns det nåt mer? Jo, Tree Hotel med sju spektakulära trädkojor som jag skrivit om förut. Dit kommer gäster från hela världen, inget budgetboende, en natt i en koja kostar mellan 5500-15000 kr. Beroende på säsong, antal gäster och viken koja du väljer. Två- fem pers ryms i kojan/hotellrummen. 

Snart finns det nåt mer i Harads. Ett kallbadhotell mitt ute i Luleälven!! Arctic Bath kallas det. Så är det meningen att det ska se ut...Infruset i isen på vintern. Ska bli ett flytande badhotell med sex hotellrum, restaurang, bastu, spa- rum, badbassäng. På sommaren flyter det, på vintern är det infruset i isen. Vattnet i Luleälven håller en sommartemperatur på 15-20 gr normalt, fina somrar som denna blir det upp till 23 gr. Men vinterbadet!!! Det blir nog snabba dopp. Bokningarna börjar strömma in, ca 5500 kr för en hotellnatt med bad, inkl frukost. 

Det är inte färdigt ännu...i lördags lyckades men med med hjälp av lyftkran sjösätta den enorma pontonen där allt ska byggas.Man försökte sjösätta den tidigare i sommar men lyckades inte, pontonen brast och man fick laga den och skaffa en större lyftkran. Spännande, fortsättning följer....

Vädret har varit strålande de senaste dagarna. Sommartemperaturer, vindstilla, sol. Bara att njuta. . Det var Höstmarknad i Harads i lördags. Försäljning av bröd...Hantverksprodukter...Skördeprodukter från egen gård i Åkerby. Vinbärssylt och gelé, chutney, egna ägg och inlagd gurka, kanelbullar och potatis. Köpte en påse mandelpotatis och fick tips hur man kokar dem utan att de går sönder... de ska inte kokas alls utan läggas i kokande vatten och stå och dra i 20-30 min. Så det så! Och det funkade!!Byföreningen sålde fika och hamburgare, de hade en hink med blåbär att gissa vikten på.... vi var många som gissade mellan 3,5 till 8-9 kilo. Vinsten var själva bärhinken men varken jag eller Inga-Greta gissade rätt. Då det var så varmt och skönt väder kunde jag ta med faster IG på en promenad i byn med rullstolen. Vi gick en lång vandring genom byn och pratade gamla tider och byggnader som var rivna, vem som bott i husen som inte fanns kvar, Teodor och Disa Hansson, Fällmans affär och där i det förfallna huset bodde moster Jenny. Minnet är bra när det gäller förr i tiden. Sen gick vi till torget och drack te/kaffe och en god kaka. 

Några bilder från fina hembyn får avsluta...

Lördag på väg hem från Bosse. Solnedgång bakom Klusåberget och rallarrosor som släpper sina frön. Vackert på sitt sätt! Vackra hortensian som vi fick av Norrköpingsgästerna pryder pallen i rabatten vid bron. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Testar att kommentera anonymt. Fungerade inte igår enl uppgift