torsdag 22 februari 2018

Vad gör ni där borta? 

Veckan rullar på med alla aktiviteter. På Ranchen är det ett späckat veckoschema så här års när det är mycket folk i byn. Tabata och intervallträning flera ggr/vecka, liksom yoga några ggr, linedance på onsdagar, boxning, tyvärr ingen mer dans fast det finns ett så fint dansgolv. Här brukar det vara ca sextio deltagare på tabathapassen...

Dessutom har vi vattengympa två ggr/vecka på vårt område och thaikurs på restaurang Boutique på lördag och onsdag. Man kan spela bridge och åka till PKK och Hua Hin för att spela golf. Däremellan sola och bada och åka på utflykter med saleng/mc när det finns tid över. Våra Sverigegäster åkte med Lasse till Thap Sakae en mulen och lite småregning dag, blev en paus i solandet och en gofika på Sugar Plum. Jag har varit flitig med thaikursen och missat bara en gång sen jag kom tillbaka fr Sverige.Så kan det se ut när Khun Peter snabbt skissar upp en miljö att prata omkring. 

Vi får lära oss ord och fraser om olika teman varje gång. T ex huset med alla rum och möbler, kläder och skor, transportmedel, havet och stranden, skog och växter, senast om maträtter och att handla ingredienser på marknaden. Många försök att uttala orden med rätt betoning och många skratt. Ett fantastiskt initiativ. Jag brukar öva mitt uttal på värden i receptionen.

Wan nee wan a-rai kah? Vad är det för dag idag?

Wan djan, Wan angkan, Wan put, Wan paruhat-sabaddi, Wan suk, Wan sao, Wan artit. Månaderna tar vi en annan gång. 

Alltid intressant med vädret. Här kan vi se var och när det regnar mest. Inte mycket just nu! 

A-kat pen yang rai? Hur är vädret?

A kat dee wanni. Vackert väder idag. 

Ron, ron -varmt.varmt. Nao-kallt. 

Värmepeaken är i april , maj i Hua Hin. I år blir det hemresa till Sverige i april för min del. 

Fon to(k) - det regnar 

Lom raeng -det blåser. 

Mai mee fon, mai mee hi-ma. Inget regn, ingen snö. 

Meh kreum- det är molnigt. 

Kan bli ganska ”givande” samtal om de förstår vad jag säger. Somliga är med på noterna direkt, andra får jag jobba med lite extra för att göra mig förstådd. Alla blir väldigt glada när de förstår att jag försöker prata deras språk och säger -phut thai khaeng ma(k) , pratar thai mycket bra! Tja, bra och bra... allt är relativt...Bra att träna hjärnan som omväxling till all fysisk aktivitet. 

Vi i inne i slutspurten av träning av de tre linedanser som vi ska tävla med i Bangkok om bara två veckor. Vi är sju pers som ska tävla i socialdansgruppen, där det mest går ut på att prova stå på ett tävlingsgolv! Vi blir inte bedömda efter danskaraktärerna, bara efter hur vi kan stegen och håller takten. 

En festlig helg hoppas vi på med galamiddag och workshops och boende på ett femstjärnigt hotell med gym och pooler för våra respektive att roa sig med. 

När jag fyllde år i oktober, jämna år denna gång, så hade vi en liten fest i Uppsala och som present av Lena och Tord fick jag att välja en middag för mig och Lasse när de kom till oss i HY. Nu är de här och i onsdags valde jag att äta Mukkata på restaurang Yuts. Jan och Eva, Bertil och Irene var också med på middagen. Tillagningskärlet som kopplas till elnätet numera, förr eldade man med värmekällor under kärlet. I bakgrunden fat med räkor (gung) och strimlor av kyckling (gai) och gris( muu) Fat med glasnudlar och grönsaker.En bit fett att smörja järnet och buljong hälls i rännan runt om. Ägg i buljongen och på med kött och räkor för stekning. I med nudlar och grönsaker, vänd på köttbitar och räkor.  

Avnjut med en god, kryddad sås. Mycket fräsch och nylagad maträtt som smakar väldigt bra. Aroy ma(k)!

Familjen Yuts jobbar tillsammans med restaurangen och ett av barnbarnen, 4-5 år, hjälpte till med att lägga ut tallriksunderlägg och hämta drycker, det andra barnbarnet, sex månader fick Irene låna och gosa med en stund. 

Tack alla för en trevlig födelsedagsmiddag! 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jättetrevlig kväll, kul att Bertil och Irene var med.

Eva Mattmar sa...

Instämmer, kul att de följde med oss.
Ni ser på regnstaplarna att det inte borde regna alls den här tiden på året. Men verkligheten är en annan...

Anonym sa...

Roligt att läsa hur ni har det/ här är sportlov veckan som kommer. Det är sååå mycket snö så den blir nog kvar till midsommar.Det snöar hela tiden men just nu bara små små snöflingor.Vi har gått promenad idag 5-6 grader kallt. Ha det så jättebra hälsa Lasse. Kram till er!