fredag 9 februari 2018

Thaikörkort 

Bild från Google bilder. ( inte Lasse)

För att få thailändskt körkort måste man ha

1 Internationellt körkort ( skaffas i Sverige hos Motormännen, MHF eller KAK , gäller i tre månader i Thailand efter inresedagen)

2  Läkarintyg ( läkarundersökning i Thailand, det utfärdas ett intyg på thai, kostar 40 baht)

3 Certificate of residence. ( bevis på adress i Thailand, skaffas på Immigration i Dan Sing Khon via Gula husboken eller intyg från hyresvärd. Kostnad 1000 baht

4 Två kopior på passet, visumsidor, departure card, 

5 Pengar ( mellan 400-1000 baht beroende på om det är två körkort, ett för motorcykel, ett för bil)

6 Fotografier, minst två st. 

När Lasse tog thaikörkort för två år sedan skulle han bara ha ett kort för motorcykel, men av någon anledning utfärdades två kort, ett för motorcykel och ett för bil. Efter två år måste korten förnyas och nu var det dags. 

Samma dokument som första gången måste införskaffas. 

Nu gäller följande

I stället för internationellt körkort måste du ha två kopior av dina körkort, fram- och baksida. 

Om du har ettårsvisum så får du ett/två nya körkort som gäller i fem år. 

Om du har turistvisum för två månader så får du körkort som gäller två år. 

Du kan komma till Transportation Office två-tre månader innan körkortets giltighet går ut. Olika besked om du kan komma efter utgångstiden. 

Gula boken= husbok som visar att du har en bostad och fast adress i Thaiand. 

Om du har en ny husbok behöver du inte åka till Immigration för att få certificate of residence. Om husboken är av äldre datum måste du åka till Immigration och få intyg att adressen stämmer ..

När man kör bil, motorcykel eller saleng är det bra att ha thaikörkort. OM det skulle hända en olycka, OM du skulle förorsaka en olycka så är det fördel att ha thaikörkort eller internationellt körkort. Det finns en försäkring som täcker skador på tredje person, den kostar 1795 baht/år och säljs av försäkringsbolaget Viriyah 

Om en olycka inträffar så ringer du ett nummer till Viriyah så ordnar försäkringsbolaget kontakten med de drabbade. Försäkringen gäller inte dig eller ditt fordon, bara skador på tredje person och dess fordon. 

Om du har ettårsvisum så måste du ha thaikörkort för att försäkringen ska gälla, för turistvisum räcker det med internationellt körkort. 

När du kommer till Transport Office så får du genomgå lite tester, bromstest, syntest, reaktionsförmåga, vinkelseende, avståndsbedömning. Du behöver inte göra nån uppkörning. Det internationella körkortet borgar för att du kan köra bil/mc. Thailändare som tar körkort första gången har flera prov som  teoriprov, körtest och se en film som visar vad som kan hända i trafiken vid ovarsamhet. 

Vi har fått många olika besked om vad som gäller vid förnyelse av körkort, två år eller fem år, förnya innan kortets utgångstid eller efter...just nu gäller ettårsvisum ger fem år, två månaders turistvisum ger två år, du kan förnya två-tre månader innan utgångstid, olika besked om det går efter utgångstid ..

Igår kom Lasse hem med två splitter nya körkort. Bilkortet får nog ligga i safety boxen, trafiken här är lite väl tuff. Vi får inte köra saleng på motorvägen utan vi håller oss på småvägar, som tar lite längre tid, men tid har vi gott om...Kanske blir det min tur att skaffa thaikörkort nästa säsong, kör ju en del saleng inne i byn. 

Vi firade körkorten med en god middag på Sea and Sea tillsammans med Putte och Siw. Vi tog drink före maten, fortsatte med goda kycklingrätter och avslutade med en Irish coffee. Vi satt länge och åt, drack och pratade, jättetrevligt. Nej, vi körde inte själva utan blev hämtade och hemkörda med en öppen pickup från restaurangen, det fläktade skönt där vi satt    på flaket.


3 kommentarer:

Jessica sa...

Hej!
Tack för superbra information!
Vet du om det räcker med internationellt körkort för bil för att köra saleng?
Vänligen
Jessica

Eva Mattmar sa...

Hej! Tack för frågan. Saleng räknas som motorcykel så man ska ha körkort för mc.
Vi som tog körkort förr i tiden fick mc-körkort på köpet även vi aldrig suttit på en mc ens.
Den ”förmånen” togs bort på sjuttiotalet så så sen dess måste man ta separat mc-kort.
Vi ser ju att väldigt många , alla! kör mc och saleng, många som vi inte tror har mc-kort fr Sverige. Hände det någon olycka är det inte så nådigt! Formellt räcker det inte med internationellt bilkörning.
Eva

Eva Mattmar sa...

...... internationellt bilkörkort.... ska de va