söndag 18 februari 2018

Wan suk - Ta lah och skogstur till PKK

Fredag morgon - pai Ta lah! Halv sju på fredag morgnar brukar vi rätt ofta (inte varje fredag) åka till marknaden som är på torget vid Si Shop. En stor marknad för det mesta med frukt, grönsaker, kött, fisk, färdig mat, husgeråd , tillbehör till matlagning, kläder, skor, rengöringsartiklar, ja ALLT

Värden  i receptionen i vårt hus brukar fråga vart vi ska— Pai nai?

- Pai Ta Lah, svarar vi om vi ska till marknaden

(- Pai Ta Leh, säger vi om vi ska till havet.)

Vi köper ofta räkor, mellanstorleken, som Lasse kokar med dill, salt och några chilifrukter. Sen gör vi räkmackor på kvällen med ägg, majonnäs och dill. Så gott!

Äggförsäljning i förgrunden och lottförsäljning på samma bord. 

Vaktelägg

Vi handlar mycket frukt, grönsaker, fisk och kött och lagar mat hemma ganska ofta. Häromdagen åt vi barracuda tillagad i ugn. Jättegott. Men ännu godare var barracudan på restaurang Patty Bank, med potatismos. Superb!

Nya läsglasögon a 60 baht. (15 kr)

Har också helt oväntat, på morgonen, fått syn på en blå/vit batikblus, som blivit min favorit. Även en batikklänning har jag hittat på morgonmarknaden. 

Hur är det med affärerna då, Si Shop, Pop Shop, Au Shop, Dang Shop m fl —Shop?

Där köper vi torra varor och konserver, bröd, ost, yoghurt, flingor, te, kaffe, kex, rengöringsmedel, vin, öl och andra drycker. Inte middagsmaten. Mjölkprodukter finns bara under högsäsong. När farangerna lämnar byn så töms mejerikylarna. Då gapar de tomma och får vila till nästa säsong. Thailändarna köper inte sånt, de äter mest ris och nudlar, grönsaks-och köttröror, som de ofta köper färdiglagat i små stånd ute. Köken är inte standardutrustade med spis och ugn, de har ofta bara en gaslåga de kan använda till matlagning. Bröd äter de inte alls i samma utsträckning som vi gör, om de alls äter bröd. 

Igår åkte vi på en trevlig utflykt till Prachaup Khiri Khan. Vi var tolv personer,som åkte i  fyra salenger och tre tvåhjulingar. Genom skogen, många avfarter. En paus i Don Khet och handlade lite kakor. Vi besökte skoaffär, Tesco Lotus, restaurang Suay Rablom längst in i viken. Foton Roger Fogde

Apberget inne i Prachaup. Man kan gå alla trapporna upp till toppen av berget, men man får hålla i kepsen, kameran och väskan för dessa apor är rätt så tjuvaktiga. 

Vi delade upp oss så några besökte Home Pro och åt på Ma Prow. Lite kläder och skor rikare åkte vi hem genom skogen och på två ställen var det fester, och thailändarna kan verkligen ordna fester med mycket mat och fin dukning, mycket musik och ljuspinnar uppsatta efter vägen. 

MunkinvigningPå ett ställe var det munkinvigning, ett följe på gatan med musik och sång och festande människor, på ett annat ställe var det bröllop med blomsterport och mer romantiskt ordnat. 

Vi tog en annan nybreddad, nyasfalterad väg hem och kom hem på 1,5 timme i st f slingervägar till PKK, vilket tog drygt två timmar. Många vägar bär till PKK, fast när vi började utforska vägarna för fem år sen körde vi ofta fel och fick vända om och börja om på nytt. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Nytt försök med en kommentar.
Det märks att du är lärare. Helt naturligt lägger du in, lite nyttiga fraser.
Jättebra tycker jag. Ju mer man lär sig, desto enklare blir det.. Njut/ Marianne

Eva Mattmar sa...

Så bra att det gick att kommentera nu. Det är helt omöjligt ibland om man inte är inloggad på Google. Kul med thailändska ord och uttryck,men svårt att få rätt tonfall. Brukar prata väder med värden i receptionen. Får nog göra ett väderinlägg snart. Hörde att det var några lägenheter i huset som är sålda nu...

Anonym sa...

Det stämmer när det gäller vår lägenhet. De nya ägarna tillträder 1/6/ Marianne

Eva Mattmar sa...

Då får vi gratulera till försäljningen när ni nu ville sälja. Finns hus och lght här att hyra om ni skulle vilja komma tillbaka.