fredag 24 mars 2017

Hutsadin elephant rescue i Hua Hin

Härliga dagar med Leon och hans föräldrar och Ruben! 
Onsdag blev det en heldag i Hua Hin med ett jättetrevligt besök på Elephant  Rescue i HH. 
Här tar man hand om gamla elefanter som har jobbat på fälten och med turist trekking. Det finns sju vuxna elefanter just nu och en babyelefant på nio år. 
De vuxna var i åldrarna 30-90 år.
Vi blev så välkomnade och omhändertagna.
Erik, Yanne och Leon betalade för en guidad rundvandring med  en engelsman som jobbade som volontär. De fick med sig en korg med frukt att mata elefanten med och efter promenaden på ca 30 min fick de duscha elefanten. Kostade 800 baht per per vuxen och pengarna går till the foundation som finansierar arbetet.
Vi andra skulle bara vänta på dem men vi fick ändå en guidad tur och titta på elefanterna som var kvar och en volontär berättade om elefanterna, vad de varit med om tidigare och hur de hade det nu.
Hon är 90 år gammal, blind och tandlös. Har jobbat på en farm och med trekking, turistturer. När hon blev för gammal för att arbeta lämnades hon vid vägkanten och den mat hon fick var av förbipasserande. 
Hon var mycket mager när hon kom till Hatsudin rescue och hade nu lagt på sig några kilo och stannar här livet ut. Elefanter kan bli lite mer än 100 år. 
Här visar vår guide en hackningsmaskin som de hade köpt/fått och var så nöjda med. Nu behöver de inte hacka maten för hand längre. I skålarna är det bananträdskross. Särskilt den tandlösa elefanten behöver finfördelad föda. 

Vi såg också elefanter som var 30 år, 60 år, 70 år. Någon hade fött flera ungar och kom till centret med infektion i livmodern, någon hade blivit påkörd av en truck och hade en skada på benet. Alla hade olika erfarenheter. 
Vid kaféet fanns en inhägnad med en babyelefant på nio år. Hon kom dit som tvååring då hon blev förskjuten av sin mamma. Har varit där sen dess. Hon släpptes ut och gick lös bland oss med sin skötare. 
 Här får Leon och Yanne träffa Song Kran
Här blir Ruben och Lasse omfamnade...
Man kunde fotograferas med henne och då la hon snabeln om midjan på oss och efter fotosessionen gick hon in i sitt hägn och hämtade en liten korg med snabeln. 
Så kunde vi ge henne en sedel som hon tog med snabeln, stoppade ner i korgen och böjde på frambenen som tack.
Man kunde köpa bananklasar och mata henne med samt duscha henne med vattenslangen, mot en avgift förstås. 

Detta besök kan varmt rekommenderas! 
Jag frågade volontärerna, en var pensionär från England och vår tjej var från Helsingfors, om de fick någon ersättning för den fina guidningen. 
De fick lunch och en glass. Många besökande ger dricks också. De tyckte det var roligt att ha nåt  att göra och komma ut och träffa folk!
Efter detta åkte vi till stranden, vi hade bokat taxibuss hela dagen. 
Inga solstolar eller parasoller på stranden, inte på onsdagar! Torsdagar får de plockas fram till turisterna. Det blir ganska hett att ligga på stranden utan skugga..
Vi badade och åt lunch på restaurang Seaside och satt ute på piren nästan vid havet. Jättemysigt. 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken trevlig utflykt!
Ikväll har vi varit till Lena och Tord på middag. Helgen blir lugn, hoppas på pyssel ute på söndag då de lovat upp till 15 gr och sol. Hälsa alla. Kram Eva och Janne

Eva Mattmar sa...

Ja, det var en positiv upplevelse att besöka Elefant rescue. Skönt att det blir lite vår i Sverige. Roligt att ha familjen här! Kram Eva