söndag 27 november 2016

Första advent, två utflykter och besök på restaurang Boutique

Det blev en tur till Thap Sake i fredags. Vi var tre ekipage som åkte djungelvägen till TS. Först hämtade vi upp Johanna vid svenska skolan där hon jobbar. Vi tog en lunchpaus i fiskebyn vid havet, Johanna besökte banken, vi fikade på Sugar Plum, handlade lite på fredagsmarknaden  i TS innan vi åkte hem. 
På lördag åkte vi till gränsmarknaden vid Burma/Myanmar. Vi tog det lugnt efter skogsvägen och hann titta på gårdarna, naturen och djuren efter vägen.
Vi stannade till vid ett av templen, tittade på gummiplantager och ananasodlingar. 
Gunmiträd med koppar fastsatta så man kan utvinna saven.

Vi sökte efter papayaträd för att visa Johanna hur de stora frukterna dignar vid stammen på det relativt lilla trädet, man tycker de skulle lossna...
Papayafrukterna lyser i gult och orange när de mognar, än så länge var de gröna.      Malaco- papaya

Vi handlade lite smått och gott på marknaden och avslutade med var sin kokosnöt.
         Mapraow- kokosnöt

Vägen till Dan Sing Khon och marknaden är numera snitslad med röd/vita band så man vet åt vilket håll man ska åka i vägkorsningarna. Man åker ju inte raka vägen till marknaden. Ett svenskt par från området Coconut har snitslat vägen och kollar upp att banden hänger kvar.
          Där har vi ett band...

Idag var det första advent.
Lasse har satt upp ljusslingan som lyser så  fint på balkongen, i många fönster finns det elektriska ljusstakar som farangerna tagit med sig från Sverige.

Vi blev bjudna på gott adventsfika idag hos Ann-Christin och Sören. 

Saffranslängd och småkakor, kaffe och årets glögg, som var gjord på kråkbär.
Jättegott!

På kvällen gick vi till den nyöppnade matstället vid järnvägen. 
    Restaurang Boutique...

På den nyröjda öppna platsen vid järnvägen var det full aktivitet.
Där spelades volleyboll och badminton, motionsgympa typ Friskis och Svettis pågick för fullt. Medryckande musik och ett gäng thaidamer tränade för fullt till musiken under ledning av en ledare som visade rörelserna. 
Såg väldigt lockande  ut att hoppa med i gruppen. Varje kväll är det gympa, kostar 100 baht/månad.

Mysigt ställe med god mat, billig Chang eller Leo-öl 
Och en liten scen om man skulle vilja uppträda med en sång eller en dans...

Trevlig adventstid önskar vi er alla...

onsdag 23 november 2016

Snäckorna



Varje onsdag träffas en del av byns farangdamer ( farang är alla som inte kommer från Asien) på restaurang Tamarind och delger varandra tips och idéer om diverse   ämnen. Det kan vara allt från boktips till provsmakning av frukt och grönsaker.
Förra säsongen träffades vi på olika restauranger men på vissa ställen var det störande trafik eller havets vågor som störde så vi kunde höra varandra. Nu har vi hittat ett bra ställe där det är tyst och lugnt. 

Ordförande Eva Bergner sköter ordet med den äran och sekreterare Maud skriver ner och sammanfattar vad vi har pratat om. 
Mötet varar ca 1,5 timme och vi köper vatten på restaurangen, ingen avgift för hyra.

Vi är 73 registrerade snäckor, alla har var sin namnskylt med uppgift om var vi bor i byn. De flesta områden är representerade, från Orchid till Nishaville.




Vi träffas varje onsdag mellan 10 -11.30.
Eva och Maud sköter dagordningen och vill gärna ha in tips på samtalsämnen i förväg. 
Vi har bl a tagit upp
Boktips, utflyktstips, hur fungerar internet på våra områden, resor som någon berättat om, nya restauranger och massageställen i byn, thailändska seder och  bruk, tips på aktiviteter som gympa, yoga, linedance, bridge,  moppefest, vad händer i byn, frukt och grönsaker- provsmakning och vad de kan användas till och myyycket mer....
Dagens boktips-Maud tipsar om
Thailands historia av Bertil Lintner
Finns att beställa på Bokus

Idag pratade vi om Hua Hin Vineyard och att vi ska ordna en dagsutflykt dit...
och vi inventerade olika utflyktsmål i närheten av Huay Yang. Det blev en lång lista......


Vi var drygt 20 snäckor idag. Många har inte kommit ännu för säsongen och någon har redan hunnit åka till Sverige  för att fira jul. Vi kommer och går och kommer tillbaka. 
Ett mycket trevligt sätt att träffas och lära känna nya personer och samtidigt få lite info om byn och vad som är på gång. 

En eloge till Eva B, som håller i alla trådar och har lite sjå ibland att få oss att prata en i sänder, vi blir ju så ivriga....
En eloge till Maud, som sammanfattar och skriver ner allt och mailar ut till oss så vi får info även om vi missar ett möte
Byns farangherrar har också en träffpunkt varje onsdag em, kallat Ventilen.... 

tisdag 22 november 2016

Grattis Erik, en mycket kär vy och lite ätbart.

November tuffar på... i morgon säger vi Grattis till Erik som föddes i Linköping för 37 år sedan. Numera bor han i Uppsala med fru Yanne från Rio de Janeiro och Leon, som hunnit bli 1 år 7 mån.
Så roligt att skypa med dem och få se dem på telefonen. 
Roligt var det också att se en bild på Facebook idag, på min farmors hus, granne med vårt sommarhus. Min kusin Stig hade tagit ett foto av en fototavla hos sin syster Ingrid. 
Detta foto har jag inte sett förut!
        Samma bild med olika ljus...
En mycket välkänd vy från min barndom!
Undrade förstås vilket år det kunde vara taget, såg att det låg ett brädlass vid lagården... och mycket riktigt... bräderna ska bli en bastu.
Fotot är från 1946-47 , jag är född 1947. Min mamma Anna-Lisa, då drygt 20 år, evakuerades från Finland i andra världskrigets slutskede tillsammans med släkt och grannar och när kriget tog slut 1945, så stannade hon kvar i Sverige och gifte sig med min far Karl-Erik, som är född och uppväxt  på denna gård. De köpte grannhuset där vi numera bor på sommaren.
Bastun ja, Anna-Lisa var ju van vid att det fanns sauna, bastu, på varje gård i Finland. Hon kunde inte tänka sig ett boende utan bastu så det var bara för min far att bygga en sauna till sin 
hustru. Vilken nytta och glädje vi hade av denna bastu!
Idag gick vi en långpromenad tidigt på morgonen medan det var svalt ute. Det blev en dryg timme runt byn, och vi var hemma före kl åtta. Full av energi efter dusch och frukost bakade jag långpannebröd och chokladkaka,
I bakgrunden favoritfrukten mango, tre st
"Mamoang saam loo" på thai.

Mer mat såg vi på Macro i Prachaup K K
Fiskdisken var välfylld...




     Fisk i r l, än så länge...
Och här vankas det grodlår .. varsågod! Har inte smakat men det sägs att det smakar som kyckling...

Vi köpte varken fisk eller grodor utan lite kyckling, fläskfilé och kryddkorv.
På marknaden idag där vi handlar rotfrukter och grönsaker säljer de påsar med färdiglagad mat och grillspett.
Vi, (hm läs Lasse) lagar mycket god mat här hemma, så vi äter inte ute varje kväll fast det finns minst ett fyrtiotal matställen med billig mat i byn.
Idag hittade jag några goda bakverk till förrätt eller till kaffet. Tunna hoprullade rån med fyllning av något rivet, morot och gulbeta? 
 "Kanon biiang", med reservation för uttalet
Jättegott! Nybakade, vi såg tillverkningen. Ca 12-13 st för 20 baht. ( 5 kr )

torsdag 17 november 2016

Träning i HY och svalka på FB

Nu börjar det fyllas på i huset. 
Våra grannar Karin och Bengt från Kristinehamn kom idag samtidigt som Rolf och Solveig från Nynäshamn så nu lyser det på några fler balkonger på kvällarna.
Våra aktiviteter är igång på allvar nu.
Tabatan på torsdag lockar allt fler deltagare, idag var vi över 30 pers varav 10 herrar som styrketränade i intervall enligt Tabatametoden.
    Konditionsträning..
    Eivor leder oss i alla övningar.
      Välförtjänt vila till härlig musik...

Vi håller till på Ranchen och det finns gott om plats, från början var vi ca femton
Idag drygt trettio, fler tillkommer för varje pass.., 
På måndag morgon har vi smidighetsgympa där vi tränar hela kroppen i rörlighet och styrka.
Igår kväll satte vi igång med linedance
Vi var åtta dansare och vi hoppas på fler deltagare då vi vet att linedance är så bra för välbefinnandet, enligt studier.
     Bild lånad från Google bilder.
" Linedance är bra för hälsa och välbefinnande, ökar lyckokänslan och tränar minne, koordination och kondition."

Lite mer hjärngympa får vi på bridgen. 
Två ggr /vecka åker vi till Orchid-området till Stina H och spelar bridge på hennes altan. Idag var vi två bord som funderade på buden och hur spelet skulle bedrivas för att få så många stick  som möjligt.
Jag fick också en repetitionskurs  i finska då jag satt vid samma bord som Stina och hennes väninna från Helsingfors. De pratar helst finska med varandra och jag pluggade ju finska ganska intensivt för drygt trettio år sen. 
Förstod  iaf lite grann vad de sa...

Hertta-risti- ruuttu- pata, och så räkneorden  förstås.  Blir bra att blanda upp med thailändska som jag också försöker lära mig.
Vi har varma dagar, vi håller oss gärna i skugga och simmar i poolen, mitt på dan är jag helst inomhus...
Men på Facebook finns en grupp som heter " Du vet att du är från Jokkmokk om du....." och där kan man hitta vackra vinterbilder att svalka sig med..

Denna kyrka passerade jag varje dag på väg till högstadiet/ korrespondensgymnasiet under åren 1962-1966  på vintern i trettio graders kyla, ofta barhuvad för att inte förstöra frisyren, hade sovit med rullar i håret. Vansinnigt! 

Jag bodde i Jokkmokk från 1961-1968 under tonårstiden och min mamma bodde där till 2007, då hon flyttade till Uppsala, min pappa dog redan 1984. Det har blivit några besök där under årens lopp.


söndag 13 november 2016

Konsulatet i Hua Hin, ny frisyr och Grattis Clas!

Varje år får vi ansöka om förlängning av vårt uppehållstillstånd i Thailand.
För fyra år sen sökte vi O-A visum, sk pensionärsvisum, för ett år och sen kan man få ett års förlängning av vistelsen om man kan visa att man har minst 65000 baht/månad före skatt. Det motsvarar ca 15000 kr/månad, lite mer nu när kronan har försvagats mot bahten.
Då har vi med oss dokument från försäkringskassan, KPA, Alecta och Folksam som visar vad vi kommer att få i pension närmaste året. 
Ingången till Svenska konsulatet i Hua Hin, beläget i hotell Dusi Thani, strax norr om HH

Dessa dokuments ska till konsulatet i Hua Hin och sammanställas till ett papper, income letter, som ska stämplas och undertecknas av konsuln. Sen får vi hämta det och när tiden är inne, ung ett år sen förra gången, måste vi tillbaka till Hua Hin och besöka Immigrationskontoret, där passen ska stämplas med nya ettårsstämplar.  
Man kan inte komma dit för tidigt och absolut inte för sent, så det blir många resor till Hua Hin, med övernattning om man inte tar taxi över dan. 
Många stämplar blir det... bild lånad från Google bilder, vi har inte varit i Cambodja...

Vi fick ett bra tips av Lars J, man kan scanna eller fota av sina dokument och maila dem till konsulatet så sparar vi en resa. Det fungerade! Vi behövde bara visa pass och original så fick vi våra income letter. De föreslog att skicka dem med post, men nej tack, det kan ta flera månader innan de kommer fram. Man måste också ha ett intyg på att man har bostad, en fast adress, när man besöker Immigration- Office.

Vi hade sån tur att vi kunde åka med grannarna Jan och Kerstin till Hua Hin o fredags och ordna detta och samtidigt besökte vi frisersalong Chic, tidigare på Market Village men nu flyttat till det nya varuhuset Bluport som ligger i närheten av MV och Bangkok Hospital.
          Chet t v och Nat, i hatten. 
        Nu är mitt hår ganska kort igen...

Våra två frisörer Chet och Nat klippte och friserade Kerstin, Janne och mig. De är så noggranna och tvättar, masserar ich fönar så ordentligt. Inga hastverk där inte!
500 baht kostar det, ca 130 kr. 
    Janne fick också en kortare frisyr.

Lite dyrare än i Huay Yang, men värt det om man ska klippa mer än topparna.
Sen blev det lite mer shopping, bl a en ny kran till köket, den gamla höll i tre säsonger! 
Det är slitage på grejerna här, kanske inte så bra kvalitet från början....
      Bluport... Soi 100..
Gourmet Market, hmmm...den prismedvetne föredrar marknaderna i Huay Yang...
   Allt finns... från klockor till eterneller..

På fredag kväll var vi med på födelsedags -firande hos Kingbäcks, då Sörens bror Clas fyllde 65 år. 
              Grattis Clas!
Vi började med en drink hos dem och sen åkte vi ner till stranden och åt en god middag på Palm Beach, det nyaste strandstället, som har öppet även på kvällarna. 
                  Bild lånad fr Googles bilder..
Så mysigt med havets vågor mot stranden. Kvällen avslutades med kaffe och glass hos fam Kingbäck. Tack för den kvällen, så roligt att de äntligen har kommit till byn!!
Igår besökte vi mrs Umporn, jag gick  en strandpromenad från Jacks och tillbringade sen dagen i solstol med boken "Kaffe med rån", som jag fick i födelsedagspresent...