fredag 9 september 2016

Genom Forsnäs by och "Världens bästa Allan"

        Höstfärgerna börjar visa sig...
Denna vecka har ägnats åt lingonplockning. Det finns massor av röda, fina klasar och det doftar så gott av norrbottnisk skvattram när man står på knä i mossan och öser in bären i plockaren.  Vi säljer dem sedan för nästan ingenting! En del bär ger vi bort, t ex till älgjägare, som är uppe före tuppen och går sina pass. Nej, inga älgar skjutna första veckan,,,

Vi tog en promenad genom Forsnäs by igår. Parkerade bilen ca tre km hemifrån och gick grusvägen t.o.r för att slippa trafiken. 
Många fina fritidshus och upprustade hus efter älvskanten. 





Vi passerade gamla skolan som nu är hembygdsgård, den var i bruk tom 1952.
Bosse på backen och alla mina nio fastrar och farbröder gick här och de fick vackert gå sex km t.o.r till skolan varje dag! Jag började skolan 1954 i Harads och fick åka skolbuss. Tur!!!
T.o.m sjuttiotalet fanns här en lanthandel dit vi brukade cykla och köpa glass och godis, förutom mat förstås... Nu är den ombyggd till fritidshus. 
Från ett hus vid vår vändpunkt kom en dam ut och pratade med oss och bjöd in oss att titta på hennes odlingar. 
   Potatislandet vid Luleälven..

Hälften av morötterna kvar att skörda..
Hon hade så mycket nyskördade morötter och vi fick med oss en rejäl påse. Hon har verkligen gröna fingrar och här växer jordgubbar, rabarber, potatis och fina blommor. Denna gård har en historia att berätta...här bodde nämligen Artur Landfors...
    Ovan- huset där Artur Landfors växte upp i nyrenoverat skick.
Nedan- huset i ursprungligt skick.
                Bild lånad från Google bilder
I detta hus i Norrhed har vår bys mest kända författare växt upp. Artur Landfors, som emigrerade till Amerika 1912. 
                     Bild lånad fr Google bilder
Han kallas för "Sveriges främste emigrantdiktare" och skrev bl a dikter om sin uppväxt och flytten från bygden. 
Gripande dikter om umbäranden och saknad. 
Han bodde i USA fram till sin död 1973,
85 år gammal. 

På hemvägen satt en herre på en traktor och tyckte vi skulle stanna och presentera oss när vi hejade på honom så då blev det en pratstund till. Han hade faktiskt bott i vårat hus som barn på 40-talet i skarven mellan de första ägarna och mina föräldrar,
Det finns också en privat flygplats här. 
Forslanda fljällflyg.
Färdigt för en flygtur...
Några svanar vilade på älven och skriade oroligt när jag kom ner för att fota det spegelblanka vattnet..


Det var en trevlig tur i mina förfäders by. 
Det var ju så att i mitten av artonhundratalet var det två bröder, Erik Gustav och Fredrik, som vandrade tre  km nerför Luleälven och byggde ett hus tillsammans för sina familjer. Röjde skog och odlade upp marken där vi nu vistas på somrarna. 
Inte slut med aktiviteter ännu denna dag...

Edeborg, festlokalen i Harads, där det ordnats bl a dans, bio, revyer och julfester under årens lopp.

På kvällen åkte vi till Harads och lyssnade på två duktiga killar från Dunkers i Sörmland, numera boende i Göteborg.

De spelade gitarr och sjöng visor av Allan Edvall, mest känd som skådespelare men oj, vilken produktion av visor och ramsor han har hunnit med!
De berättade om hans uppväxt i Hissmofors i Jämtland, bara några mil fr Mattmar där vi bodde.... Och om hans karriär som skådis. Mycket intressant och vilka tänkvärda texter och ordvändningar!
Det blev både historia och kultur igår!!!! 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad ni hinner med, intressant.
Inte många dagar kvar nu uppe i norr, kul att ni snart kommer till Uppsala.

Anonym sa...

Hallå!

Jösses vad ni hittar på saker och är aktiva. Ni får mig att känna mig som 90 år! Här jobbar man som en tok och pendlar med bil till ÖSD varje dag. Hade 6 veckors ledighet i sommar men jag jobbade med huset hela sommaren eftersom jag funderar på att sälja och flytta till en lägenhet i stan. Jag har lyckats lösa problemet med fukten i källaren som olika företag och ägare har försökt att lösa förut. Känns väldigt skönt för då kan man sälja huset med rent samvete. Vi får se hur det blir. Det är så kallt och regnigt här så jag längtar efter att få se lite bilder från ett varmt Thailand snart. När far ni tillbaka? Är det lugnt där ni håller till? Det var ju några otäcka bombdåd runt turistorterna. Hur känns det nu när ni har bott där några säsonger, längtar ni dit frampå hösten? Men Lasse, vad har hänt med skägget? Jag kände knappt igen dig på senaste bilden? Hoppas att ni är friska och krya och att vi ses någon gång.
Hälsningar från Mari L 😊

Eva Mattmar sa...

Så roligt att höra från dig Mari!
Vi mår bra och nu börjar det bli dags att åka från stugan. Mörkt och kallt på kvällarna. Det blir roligt att komma till barn och barnbarn i Uppsala. Och det ska bli roligt att komma" hem " till Huay Yang och träffa alla och få lite sol och värme.
Det är också lite aktiviteter att dra igång där. Vattengympa, linedance , bridge och tabathagympa. Vet inte om du känner till Anna-Kristina Dovner som bodde i Undersåker förut, men hennes dotter Johanna kommer att jobba som lärare i vår by denna säsong. Vi har haft lite mess-kontakt med henne och ska visa henne runt i våra omgivningar.
Bombdåden i Hua Hin var precis där vi brukar vara när vi besöker HH. Klocktornet och en bomb hittad på tågstation. Inte så ofta vi är i HH, 12 mil norrut, men det var otäckt. I vår by är det nog lugnt.
Lasse är sig inte lik med skägget borttaget, han är mycket finare nu.
Han hälsar så mycket.
Ha det så bra nu och jag hoppas vi ses. Låter spännande med flytt till Ösd. Tveka inte, gör slag i saken, långt oendlingsavstånd för dig.
Hälsn Eva och Lasse

Eva Mattmar sa...

Dags att dra söderut snart. Ska bli så roligt att träffa alla i Uppsala. Kul när Janne kommer och hälsar på oss en gång/vecka