söndag 30 november 2014

Varning för....

Oss...eller rättare sagt....Se upp..,för vi kan dyka upp var som helst.  

Djungelbaren... Ett bra matställe i Orchidområdet. God mat och mysig sextitalsmusik så man blir lite danssugen. När vi skulle åka hem hittade vi denna skylt vid utgången..,


Vad kunde vara mer lämpligt i denna by.
Visserligen finns det yngre familjer i byn och till och med en svensk skola med ca 50-60 barn inskrivna under högsäsong, men vi pensionärer dominerar i byn.
Och vi roar oss på olika sätt...
Motionsformerna är powerwalks i byn och på stranden, cykelturer med/utan bergsklättring, gym finns på de flesta områden, simning och vattengympa, boule vid Rangen , golfresor till Hua Hin flera ggr /vecka och inte minst -dans.

Fredag kväll-dans till levande musik på Rangen.
Varannan/tredje torsdag -musikquiz och dans på Marli Garden
Tisdagar- musik och dans på Djungelbaren

Fredag kväll var det dans igen. Ett trevligt inslag var Irene från Hua Hin, kontaktperson/värdinna på Bangkok Hospital i HH. Hon hade med sig en thailändsk manlig vän som dansade och buggade så vi alla häpnade. Så bra de dansade tillsammans!



Vi andra damer fick också äran att dansa med denne dansman och han var så pedagogisk och tydlig så vi klarade av att följa honom någorlunda. En härlig danskväll! 
Vi var några som föreslog att han skulle komma tillbaka till Rangen och ha lite grundkurs med oss och vi hoppas det ska gå att ordna.
Man kan också spela bridge här i byn.
Ta massage till en rimlig kostnad.
 
Helkroppsmassage 1,5 timme för 300 baht ( ca 70 kr)
Många massageställen finns..,,
I torsdags åkte vi och våra grannar till Hua Hin på shoppingtur. Besökte Market Village och nattmarknaden. Vi åkte med en av Jeabs taxi- minibussar som väntade på oss och vi kunde packa in våra inköp allt eftersom.  Alternativet till transport är tåg ( 25 baht /enkel resa=5,50 kr) men då kommer man inte hem samma dag utan måste ta in på hotell och då blir det dyrare än taxi.
Idag är det första advent. Våra grannar bjöd på adventsfika och tände första ljuset. 

Igår efter kvällsmaten hos Da vid stranden så satte vi oss på en strandrestaurang och tog en drink. Mycket folk satt vid borden , åt eller bara tog en drink. Kvällen var ljum, lyktor var tända och många sände upp rislyktor som svävade upp mot den mörka natthimlen....




En vanlig lördagkväll i Huay Yang...

onsdag 26 november 2014

Hemresan och sköna dagar i HY

Hemma igen.
                Utsikt från vår balkong

Lördag åkte vi taxi från Ao Nang till Krabi busstation, via flygplatsen, som vår taxichaufför fått för sig att vi skulle till.
Tur att vi hade gott om tid och vi frågade om busstationen och flygplatsen var på samma ställe!
Nej , han hade fått fel uppgifter och körde oss snällt till Satani Rot Me ( bus station in thai)
Vi åkte med en bekväm buss och efter ca fyra timmar, halvvägs, blev det paus för toabesök och handla smågodis och dryck. En del busspassagerare visade biljett och gick in i restaurangen, sällskapsresa tänkte vi, och kände inte att vi hörde dit. Men bussvärden sa att det gällde oss också, gratis lunch ingick i bussbiljetten! 
Vi gick förstås in och satte oss vid ett bord och så dukades det upp med skålar med ris, kötträtter, grönsaksröror, vatten och det var bara att ta för sig . Tackar ! Bussbiljett med lunch.
Jättegott var det, inte så starkt kryddat som thaimat kan vara.
Skönt att vara hemma, vi bor fint, tycker vi.


Grannarna Karln och Bengt kom och bjöd in oss på Janssons frestelse till kvällsmat. 
Tackar igen!!  Vi har det bra, minst sagt.
      Mango/ananas/kokosmjölk, drink som ovan nämnda grannar bjöd på igår.

Veckan rullar på med sol och bad vid pool och hos mrs Umporn. Ruben är mån om solstunderna nu inför vintern som väntar honom i Sverige. 


 Vi hade ju molnigt och regnigt på resan söderut. 
Bättre att åka till södra Thailand från december och framåt, sägs det.

Tog en em-promenad och stannade till på en strandrestaurang och köpte en sapparot-smoothie och Changöl.


     
Fortsatte efter stranden och flera fiskare var ute i vattnet med stora nät. 


På vägen tillbaka satt en fiskare och rensade ghung( räkor) 

Jag testade mina thaiord och frågade
" jam noen maa" ? jam noen noi" ?
Han svarade "maa" som betyder mycket. Glad blev jag att han förstod min undran.

Vi passerade Nishaville på hemvägen.
Så här ser det ut där...

Nu ska vi åka till Djungelbaren och äta kvällsmat.

lördag 22 november 2014

Ao Nang


Det regnade rejält hela onsdag em och vi softade  på rummet tills det var dags för kvällsmat på en strandrestaurang.







    
 En Singha till detta....

Jadå, vi blev mätta idag också! 

Torsdag fm åkte vi med båten till Krabi och vidare med taxi till Ao Nang. Vi tog in på Me Mee Bungalows. 
              Strandpromenad på den breda ebbstranden och vi klättrade på rangliga trätrappsteg uppför ett brant berg och på andra sidan var Raileystranden. 


       Ruben och Lasse njuter av solen.,

Ao Nang är inte som Huay Yang i vissa avseenden. Massor med folk på stranden, massor av massörer efter vägen och efter stranden som tycker man behöver massage och vid varje restaurang finns inkastare som tycker du ska äta på just deras restaurang. 
Ganska jobbigt att flanera på stan och hela tiden tacka nej!
Vi bodde alldeles bredvid en mysig restaurang som var inredd som en elegant djungel med massor av gröna växter. Bra mat, fin service, humana priser och underhållning av en kille och tjej som spelade gitarr och sjöng softa John Lennon och Burt Bacharack-låtar.
Idag var det sol och varmt på fm och vi badade och solade ända tills det stora regnet bröt ut. Vi hann precis hem.
På strandpromenaden hamnade vi mitt i ett apnäste. De var helt orädda. De lekte och jagade varandra och simmade i vattnet. Några matade aporna med frukt och de tog emot bananer och mandariner och t,o.m hoppade upp på axlarna på givarna för att få mer. Farligt  att få dem så nära om man skulle råka bli biten och apan har någon smitta med sig. 





Lite shopping innan kvällsmaten och vårt besök i Ao Nang är över. 
I morgon, lördag , åker vi buss hem till vårt kära Huay Yang.
Borta bra men.....



onsdag 19 november 2014

Koh Phi Phi..


Taxin och bussen kom i tid och vi tillbringade en natt på buss mellan Tap Sakee och Phuket. Bekväm långfärdsbussbuss med vatten, juice, tilltugg och filt på varje säte. Tyvärr var vägen , denna stora förbindelseled mellan Bangkok och Phuket, så gropig och ojämn så man studsade till i varje gupp och att slumra till var knappast att tänka på.


      "Satani rot me" i Phuket.
Efter sju timmar var vi framme vid Bus station i Phuket. Där blev vi genast omhändertagna av en reseförsäljare som sålde  båtresa till Koh Phi och vidare till Ao Nangi , plus bilresa till hamnen.
I bilen pratade vi med ett par från Bangladesh som skulle göra ett besök över dagen på Phi Phi. På båten träffade vi ett gäng unga kineser som försökte lära sig thailändska ord och då måste jag ju " hjälpa till" med det jag kan
Pratade också med ett par från italienska Dolomiterna som visade bilder från sin hemtrakt med mycket snö och höga höjder, inte olikt Jämtlandsfjällen.
Under båtfärden blev det stor uppståndelse och många kameror framme när en flock delfiner följde båten en stund och hoppade högt så alla skulle se dem.
Framme vid Phi Phi öarna körde båten sightseeing  så vi skulle få se ön från alla möjliga synvinklar. Verkligen sevärt!

 





Efter landstigningen stod hotell-och resortpersonal på rad med skyltar för att ta emot gästerna och visa vägen. Även vår Maney-representant stod där. Alla väskor och ryggsäckar lastades på en vagn som en kille drog genom affärskvarteren och vi knatade efter. 

Sista uppförsbacken fick vi och bagaget åka pickup fast jag trodde inte det fanns någon biltrafik på ön. Vilken resort vi kom till , stugorna klättrade uppför bergväggarna!
    Här bodde vi första natten!

- Klart vi ska bo så högt upp vi får, sa Lasse som var mån om en fin utsikt.
Han fick anledning att tänka om när vi skulle vingla uppför alla 110 trappstegen till vår lilla bungalow.
Em ägnades åt utforskande av strand, affärsområdet, lunch, hitta hem uppe på berget och bada i havet. Badstranden ja, det var ebb när vi kom ner, en oändlig torrlagd strand med båtar på land, sanddyner och havsrester på stranden. Ingen vacker syn, och sent på em var det  långgrunt när vi skulle bada.
Vi passerade ett hotell vid stranden och gick in för att kolla tillgång på rum och pris och det fanns till överkomligt pris så vi bokade in oss till morgondagen.
     Ruben väntar på lunch.
     Tunasallad till middag.

Många åker båt till närliggande stränder på Koh Pho Phi Lay och Mayastranden med fin snorkling i det klara vattnet.
I morse var det strålande sol och badstranden hade flod så jag tog en låååång sim och vattengympastund i havet. Där det var torrlagt igår var det nära  en meter djupt nu.


Longtailbåtar i mängd för turer till fina badvikar.
Snygg kille på stranden, ingen jag känner
Här bor vi nu, några steg från strand och pir...
Efter lunch började det regna , mycket, så eftermiddagens båtresa ställde vi in