onsdag 29 oktober 2014

Bönsyrsa och minnen av fåglar i Mattmar

 Ibland får vi in gräshoppor i loftgången som lägger sig att dö framför dörren eller vid väggen. De är 8-10 cm stora och väldigt stillsamma när de kommer. 
Idag kom en bönsyrsa in i lägenheten och när Lasse , djurvän som han är, försiktigt skulle eskortera den ut från sovrummet så började den klättra på honom. Först på ryggen upp till bilden av tuc-tucen, sen upp i nacken och flög sen ut till friheten. 



Läste om bönsyrsan att det finns 2300 arter och 16 familjer. Bara en art finns i Europa. Den kan bli upp till 16 cm lång. Vanligen 4-8 cm. Den här var ca 8 cm.
Honan är upp till fyra ggr större än hanen och under parningsakten äter hon upp hanen och även fast hon bitit huvudet av honom kan han fortsätta kärleksakten!
Sitt namn har den fått av att den sitter i böneställning med sänkt huvud när den väntar på att fånga sitt byte, som består av andra insekter.

Mer djur idag- Lasse lämnade in bilder som han har tagit av fåglarna som vi hade i Mattmar. Visst saknar han dem!
Han har låtit rama in fotona av turkosfåglar med ungar och voljärerna.

    Fint på väggen i sovrummet!

  Ovan: Inredd voljär.
Nedan: en vuxen turkoshanne och två honor


Det var så fint i fågelrummet i Mattmar med stora voljärer längs väggarna där fåglarna flög fritt och tom kunde flyga ut på sommaren till utevoljären. Åtminstone de robustare fåglar han hade på slutet.
De här sydamerikanska turkosfåglarna var lite känsligare för kyla så de fick stanna inne. Han fick inte mindre än 23 ungar av turkosfåglarna. De köptes av Universeum i Göteborg och några flyttade till Skåne och Danmark där det finns ett stort intresse för tropiska fåglar.
Nu är bilderna inramade och uppsatta på väggarna i vår lägenhet i Huay Yang.

Ovan: turkosfåglar , hanar längst fram
Nedan: en unge av turkosfågel
    
     Nedan: Violblå organist, som Lasse fick 22 ungar av under en tvåårsperiod..
Förstagångsuppfödning och ensamuppfödare i Sverige.

tisdag 28 oktober 2014

Ärenden i PKK i regnväder!

Idag, tisdag, blev det en salengtur genom skogen till Prachaup Khiri Khan,
Tre ärenden stod på agendan. 
Resan genom skogen gick alldeles utmärkt , det är fyra mil att köra med många avtagsvägar och tar 1,5 timme. Precis när vi körde in i PKK så kom de första regndropparna men vi hann till försäkringsbolaget The Viriyah Insurance och teckna en försäkring,som Annika rekommenderat, om skydd för tredje part vid en ev olycka. Om olyckan skulle komma behöver man inte dividera med någon och betala dyra skadestånd utan kan bara ringa ett telefonnummer och få hjälp. Hoppas att det fungerar så!

       The Viriyah Insurance logga.
      Foto lånat från Annikas blogg.

Våra  grannar S och AC hade också samma ärende i PKK. De körde inte genom skogen med sin tvåhjuling utan kom lite senare när regnet tilltagit och kom iförda sina regnponchos.

Efter detta körde vi i regn till Yamaha för nästa ärende, 400 milservice av motorcykeln. 
"Fon tok" och vi blev rejält "piak".
Oljan byttes och vi satte oss på de blöta sätena i regnet och körde till Kasikorn bank för det sista ärendet, att häva lösenordsspärren för internetbankkontot.
Papper undertecknades och om tre dagar får vi se...
Sen hade det slutat regna och vi körde hem genom skogen.
Inga regnbilder togs!    I stället blir det ...
     Minnesbild från en myskväll på grannens balkong.

Igår var det en strålande solig dag och folk solade vid poolen, även vi badade och låg på solstolar en stund. På fm gick jag på långpromenad med Annikas gångargäng, vi var 8 pers och det var som vanligt mycket trevligt...men jag blev rejält slut av värmen och solen och inser att jag får vänta till den kalla årstiden i nov-feb innan jag klarar promenaderna i byn. Det är lite skillnad! Vi gick ju på stranden i mars-april förra säsongen när värmen kom tillbaka.
Det har varit ganska mycket regn sen vi kom hit för två veckor sedan och åskan mullrar mycket på nätterna. Vissa dagar är soliga och fina. 

lördag 25 oktober 2014

Morgonmarknad och @HuayYang

Helg i HY.
Fredag-upp kl 7 och besöka morgonmarknaden vid Si Shop.
Den är stor, förutom kött, fisk , frukt och grönsaker säljer man kläder och husgeråd. Så skönt att strosa runt bland borden så där tidigt innan det hunnit bli för varmt. 





När vi skulle åka hem träffade vi på ett par som frågade om jag var Eva Mattmar.
De hade nyss hittat min blogg och hade själva startat en blogg om sina husbilsturer. Vi ska träffas och utbyta blogg-erfarenheter.
På kvällen besökte vi, A-C, Sören,Ulf och Sonja,  Lasse och jag ett nytt matställe vid Lotusvägen, mellan  Yuts och Jubu Jubu. 
    Restaurangen i kvällsbelysning.
Namnet på restaurangen är @ Huay Yang
   Annorlunda uppbyggd med vikväggar och bardisk.

Försäljning av kokosprodukter, salvor och krämer.
Mycket folk kom under kvällen. Som tur var kom vi tidigt och fick maten snabbt men de senare gästerna fick vänta. 
Mycket gott var det och trevlig personal.

Kvällen avslutades med kaffe på balkongen. Idag var det meningen att vi skulle åka till Gränsmarknaden vid Dan Sing Khon. Behöver fylla på förrådet av torkad frukt, det är helt tomt!
Men vädret ville annorlunda...
Efter en natt med åska och regn och morgonens hotfulla moln så bestämde vi oss för att skjuta upp besöket till nästa lördag.
Solnedgång över Burmabergen kl 18 lördag 25 okt 2014 

onsdag 22 oktober 2014

Regn och sol och nya orkidéer..


Varannandagsväder i HY. 
Igår regnade det mest hela dagen och idag var det fint , varmt och skönt och folk tog plats på solstolarna vid poolkanten. Mer regn är förutspått.
Idag handlade vi orkidéer och en rosa bougainvillea till loftgången där vi sitter på morgonen när det är för varmt och soligt på balkongen.

En stor orkideuppsättning med mycket knoppar fick också ta plats där ute. Några rosa orkidéer fick vara inne.




Vi åt kvällsmat på Kritsna där de alltid har så god mat. Om man orkar så brukar de ha "Khao nii" till efterrätt, det är såå gott. 
Sticky rice, klibbigt ris med kokosmjölk och mangobitar. "Aroy mak mak" mycket mycket gott!
Men ikväll orkade vi inte någon dessert  efter chicken masaman och chicken i grön curry
Ulf och Sonja gjorde oss sällskap vid bordet. Trevligt att få en pratstund med dem!
När man åker skogsvägarna till Prachuap så får man alltid se något i naturen, på gårdarna  eller på vägen. Ormar, döda eller levande, kossor , grisar, tuppar i vägen, arbetare på risfält och ananasodlingar eller på gummiträden, någon som klättrar upp i en kokospalm och tar ner kokosnötter etc.
Förra gången såg vi en rätt så stor råtta  skynda iväg i gräset vid vägkanten och  sen "hinder på vägen" vilket visade sig vara en flock getter på väg hem, vallade av några hundar som höll ihop flocken efter bästa förmåga.




söndag 19 oktober 2014

Fest i templet!


Så där ja, den behagliga Thailandstillvaron  börjar infinna sig när vi slipper jaga runt efter visumhjälp,
Fredag var det besprutning av skadeinsekter i huset, vilket utförs en gång/ månad. Då passade vi på att besöka det nyöppnade Home Pro i Prachuap Khiri Khan ( PKK) där vi hittade en röd soffa som vi ev köper. Skinnsoffan är inte så skön att sitta i. Vi har också tagit med och ramat in en tavla av Cai ( Poulsen) som var konstnärlig ledare för jokkmokkskonstnärerna på 60-70- talet.

Igår åt vi, tillsammans med grannarna S och A-C, kvällsmat på ett nyöppnat ställe i byn. Suai Rublom heter det och det var mycket gott. De bjöd på efterrätt som de håller  på att prova fram. En sorts chokladrulltårta med olika smakbollar med prunes ( torkade plommon) och green tree fruit. Riktigt gott med en lagom söt dessert efter maten. 
Sen .... åkte vi till templet för vi hörde musik och ljud av "hålligång" därifrån.
Där var det full fart, på scenen sjöng och dansade ett gäng tjejer, folk åt och drack  vid borden och någon visade oss in.
Efter en stund kom det in fyra glas vatten, lite smakprov av maträtter, bl a nationalsoppan Tum Yam med  fisk, räkor, bläckfisk, Changöl och killarna vid bordet bredvid bjöd på wh-y.
De berättade att det ska bli munkinvigning i morgon kl 8 och att vi var välkomna dit.

I morse kl 8 gick jag och A-C dit för att se hur det gick till att vigas till munk och för att ge ett bidrag när de inte ville ha betalt för kvällens fest igår. 
Mycket folk och försäljning, de nya munkarnas blomsterkvastar stod framme och man fick kvistar att fästa sitt pengabidrag.




Sen gick vi i samlad tropp runt templet tre varv, dansande anhöriga först , musiker spelade strax bakom dem och alla anhöriga och bybor kom efter. 
Sedan fortsatte ceremonierna i en annan tempelbyggnad med mässa och själva vigningen av munkarna. 

Läste att pojkarna måste vara  20 år fyllda, de blir rakade, hår och ögonbryn, de  måste ha studerat Buddhas lära och blir förhörda innan invigningen. Liknar vår konfirmation.
De får vita kläder efter reningsceremonin, och byter sen till den orangea dräkten, skynket. 
Nästan alla thailändska män har provat på munklivet under någon period i livet.

torsdag 16 oktober 2014

Visa, visa...,,

På tåget från Hua Hin till Huay Yang!
Tåget skulle gå kl 13.00 och 13.05 var vi iväg! Har det någonsin hänt förr  att tåget har gått i tid?
Idag har allt gått vår väg. Åkte tidigt som attan i morse med buss till Hua Hin via bussbyte i Pranbury, ( så nu kan vi det)


Här sitter vi på Soms Bus Station och väntar på Bangkokbussen. Kl är 06.45


Som har fina orkidéer och hon fick en orkidé till av Göran N och Mia som tack för all hjälp de fått. Och vi fick en trevlig pratstund med Göran och Mia på morgonkvisten. De jobbar oerhört mycket med att ta hand om hemlösa hundar tillsammans med Warin på Dogs Rescue Center.


Efter en skrammelfärd på två mil med matarbuss till HH så blev det Tuc Tuc till Immigration center för att fortsätta jobba med vår försenade förlängning av ettårs -visumansökan.
Blev hänvisade tillbaka till svenska konsulatet i Dusit Thani , som dagen innan hade godkänt våra ekonomiska pensionsdokument. De skulle skickas per post till vår adress i HY. 
Men... nu ville sergeanten på Immigration ha dem för han kunde hjälpa oss att få ett- årsvisum här och nu!
Nåväl , snälle tuctuc-chauffören som väntade på oss körde oss till sv. Konsulatet.
Där hade vi sån dråplig tur att posten inte hade hunnit iväg från huset så en tjänsteman rusade iväg efter vårt brev som var stämplat och underskrivet och vi kunde ta med det till Immigration.
Väl där så tog man itu med våra dokument och kopior. Nån timme senare började den trevlige sergeanten att stämpla och underteckna ansökningshandlingarna och passet med  jag ljuger inte, jag räknar, tjugo
stämplar.
Nu har vi, stället för att få stanna i landet ynka trettio dagar och sen åka till Singapore eller Malaysia och skaffa 60 dagars turistvisum, nu har vi visum fram till 13 januari 2016!
O-A-visum och/ eller pensionärsvisum.
15 månader! Nöjda= förnamnet!
Visserligen ska vi i vanlig ordning infinna oss för stämpling var 90-e dag men det gör vi så gärna.
Lärdom- var noga med att kolla alla datum och fråga flera ggr för säkerhets skull!
Nu ska vi börja njuuuuta. Regnet har slutat, den nyrenoverade poolen väntar, nya restauranger väntar inbjudande, vinterfirare anländer varje dag....
Igår handlade vi på onsdagsmarknaden frukt, fisk, kyckling och grönsaker på torget, kul att laga mat hemma ibland.



Mycket fräsch kyckling och fisk, fisken ligger på is i värmen.


Ovan: bläckfisk
Nedan: vindruvor   
ha-sip baht- hok-sop baht. ( 50-60 baht)

Skönt att märka att all thailändska inte är borta, men mycket gömmer sig i minnets skrymslen...

måndag 13 oktober 2014

Hemma i Huay Yang!


Sawaddi khaa!
Så är vi framme i vårt vintereldorado.
Vi flög med Norwegian direkt från Arlanda till Suwarnabhum i Bangkok.
Flyget var i rätt tid, Dreamlinern har ganska gott om plats för benen och bagaget, vi hade inte förbokat mat och det gick så bra att beställa in mackor, kaffe, vin, vad du vill och betala med att dra Visa/master-cardet i springan nedanför TV-skärmen. Beställningen levererades omgående. Det är klart, populära smårätter som tapas och pastasallad tog ju slut innan vi kommit tre timmar på väg. Hela flygresan tog ca 11 timmar. Tiden bara flög iväg, jag läste Ro utan åror av Ulla-Carin L om när hon fick ALS-diagnos, såg tre långfilmer, alla säten har egen TV som faktiskt fungerar. 
och  lyssnade på musik. 
Taxi från Jeab väntade på oss.
En missräkning kom vid passkontrollen då det visade sig att vårt ett-årsvisum inte kunde förlängas utan vi fick bara 30 dagar i landet. 
Vi , som ska vara här 6-7 månader. 
Hmm, inte bra, men idag har vi haft  kontakt med  Immigrationscentret  i Dan Sing Khon som  förklarade vad som var fel och kom med förslag att lösa problemet. Får väl se hur det går. 
Lite chockade blev vi!!
Hemma i lägenheten var det nystädat och utemöblerna utburna på balkongen.
Inspektion av nyheterna "ugnen"och "lådor under tvättstället" i badrummet. 
Såg bra ut.


Tittade ut på poolen som var så snygg med hela mosaikplattor på botten och väggar. På kortändan fanns trappsteg så vi äldre lättare ska kunna komma ner i vattnet. 


Tre palmer är borta och vi har därför fått bättre havsutsikt.

Dessutom har de byggt en ny bro över kanalen till Saos restaurang. Den är bredare med bättre räcken, och gjord av betong. Den känns stadig och skramlar inte som den förra, det finns farthinder från båda håll.


Sören och A-C låg vid poolen när vi kom och de kom upp sen och bjöd på välkomstvin/öl och snittar, kaffe och kaka.
Smakade väldigt bra och så roligt att träffa dem igen. Annars har inte många vinterfirare kommit ännu.
På kvällen gick vi till Saos och åt Pad mama med räkor och var sin Changöl.
Idag blev det Kasikorn Bank i PKK och Dan Sing Khon på förekommen anledning.