tisdag 29 juli 2014

Shoppingtur och Surströmming!


Yanne och Jenny har mycket att prata om vid köksbordet.

 Lördag- Yanne och jag tog en shoppingtur till Boden och passade på att besöka Inga-Greta i sin lägenhet mitt i stan, där det har varit så varmt de senaste veckorna. Vi försökte få tag på en fläkt men alla fläktar var slutsålda, har nog aldrig förr hänt i Bodens historia. 
Varmt alltså även på lördag, men på söndag var det regn och åska hela dan.
 Vi bjöd Bosse och Kirsten på middag, köttfärspajer ( älgfärs från Bosses höstjakt) och jordgubbstårta till kaffet.
Det var så mörkt i köket när jag lagade mat, blixtar och dunder avlöste varandra, strömmen försvann vid två tillfällen så det var osäkert om det skulle bli nån varm middag. Men det blev det!
Jenny och Clas och barnen kom på kvällen, de hade haft fina dagar i Jaktviken med Clas syster Camillla och kusinerna Axel och Emma. Badat i viken många ggr/dag, ätit gott, varit med på löpartävling och Jenny vann sin damklass och fick ett fint pris, en check på 500 kr och ett snyggt rosa linne. Söndagen tillbringade de på Leos lekland med kusinerna så barnen var mer än nöjda vid hemkomsten.
Idag åker de rullskridskor i Harads på asfaltbana.
     Julia och Linn, med knäskydd.  på väg till rullskridskoåkning, 

Det har blivit ca 10 grader kallare nu så det är mera normala sommar-temperaturer . Men älven håller vattentemperaturen, förhoppningsvis  långt in i september.
Erik och Yanne tog en tur till Luleå idag. 
Vi andra ska gå till Bosse på backen och äta surströmming, och grilla hamburgare för dem som inte lärt sig uppskatta den goda fisken ännu.
    På väg till surströmmings/hamburgarfest
 
Den goda färdigfileade fisken

Vanligtvis köper vi burkar med hel fisk som man får rensa och filéa själv och hitta god fiskrom om man har tur och får honor. Men..... I brådskan så togs två burkar med färdigfileade strömmingar. 
Hmm, jag undrade hur det skulle bli...,
Men det var helt ok för alla, även jag tyckte det var gott med denna förberedda variant.
Mums med surströmming, potatis, lök och tunnbröd, tomater och öl och kanske  snaps.


lördag 26 juli 2014

Årrenjarka med helikoptertur

Härlig dag i Årrenjarka. 
Lasse och jag besökte Gunilla och Cay, som tillsammans med Lena Carle hyr en stuga i Årrenjarka i närheten av Kvikkjokk några dagar. 
Vi åkte via Jokkmokk, efter Lilla Luleälven, förbi bl a Vaikijaur, Tjåmotis, Njavve till turist-och stugbyn Årrenjarka, vackert belägen på en halvö, en nätt liten resa på ca 20 mil.
     Vyer från bilfönstret.

Efter drygt två timmars bilfärd kom vi fram och blev välkomnade av Cay och Gunilla. ( De bor i Åre kommun vid Helgesjön, besökte oss i N Forsnäs förra sommaren, kom till Huay Yang i tre veckor på hösten, trivdes så bra där att de åkte tillbaka till HY i juni i år tillsammans med Gunillas syster Christina med familj)
     Gunilla i Huay Yang-T-shirt och Thailandshatt.

    Bilder från stugan.


Och nu tog de emot oss i stugan i Å. och bjöd på en fantastisk lunch, avocadoförrätt och fjällröding med goda grönsaker och ett fullkornsbröd som Gunilla bakat själv.


Efter lunchen bar det iväg till Arctic Air där de bokat en helikoptertur för att få se fjällvärlden från ovan. (Dagen innan hade de gjort en båttur i fjällen)


Vi var fem pers inkl Lena som tog plats i helikoptern. Första helikopterturen för oss  alla. På med hörselskydden och ställa in mikrofonen och vi lyfte rakt upp i luften.


Häftigt att se sjöar, vandringsleder, fjälltoppar, slingrande bäckar, stugor, skog från ovan. Prinskullen och Tarradalen vid Kvikkjokk passerade vi. 
Piloten berättade vad platserna heter, många samiska namn som jag inte minns. Vädret var klart och ca 30 grader som vanligt denna sommar.






Landningen var lugn och mjuk mitt på den uppritade cirkeln. Vilket fordon helikoptern är! Behöver ingen stor plats för att gå ner. 

      Vår helikopterförare.

Tack Cay och Gunilla för den överraskningsturen!
Sedan åkte vi till stugan och åt jordgubbar och vispgrädde, kaffe och chokladbitar.
Så var det dags för en simtur i det för året ca 23-gradiga fjällvattnet. Många badställen att välja på i Saggats,som sjön vid Årrenjarka heter. Vi gick genom skogen till en fin plats med ett litet vadställe där vi kunde simma omkring och man ville inte kliva upp ur det ljumma vattnet.
Sen gick vi till huvudbyggnaden med reception, restaurang och affär. Där träffade vi stugkompisen Lena  C med döttrarna Noomi och Nhem som hjälpte till i restaurangen, då de känner ägarna för turistanläggningen Gun och Lennart.
Innan hemfärden drack vi te/ kaffe och lax- och Jokkmokkskorv-mackor.
Lilla Luleälven var alldeles spegelblank på hemresan och vi beundrade den vackra naturen under färden. På ett ställe trodde vi att det var en björn som korsade vägen, men det var en ovanligt mörk ren visade det sig och senare dök det upp flera renar upp under resan.

Hemma vid 23-tiden, trötta och helnöjda med dagen. 
Stort tack till Gunilla och Cay!

torsdag 24 juli 2014

"Inga badkrukor här" och Mattmarbesök

Och älven slår värmerekord!
22 grader på djupet och varmare ändå på grunt vatten.
Till och med de, som inte brukar bada i älven, har simmat, lekt och plaskat och säger det var länge sen sist.
    Skönt i älven, tycker Eva och Wilmer

     Tycker också Janne och Nicklas.

          Tremänningarna leker i sanden.

            Sen blir det fika på filten. 
 
Julia vill gärna ha stövlar på om någon myra skulle vilja klättra upp på benen.

Hon firar sin 7-årsdag hos kusinerna i Jaktviken vid Kallax. Det blev kalas där igår med släkten på pappa Clas sida. 

Vi fick trevligt besök från Mattmar i förrgår. 
Tommy och Agneta besöker oss med sin husbil på hemväg efter en tur till Lofoten.
De har fått vara med om det otroliga att åka runt i Nordnorge och Norrbotten under en tvåveckors period med 30-gradig värme. Lofoten är värt ett besök enligt dem också. Midnattssol och vacker natur.

   Utmärkt att ha med sig hus och hem på semestern!

    Vi satt ute, beväpnade med myggstift och knottfångare, till sena kvällen.
   
Igår åkte vi på en tur runt broarna, Harads-  Bodträskfors -Klusåberget( där det brann så våldsamt augusti 2006, den mest svårsläckta branden i modern tid) till Edefors -Laxholmen, där vi stannade till och fikade laxmackor och kaffe. Tyvärr glömde jag ta bilder på vackra Laxholmen, igen, men det blir flera besök där i sommar.

Kom hem lagom till middag, som Erik och Yanne hade lagat, färsk pasta med brasilianskt kryddad köttfärssås och jordgubbar till dessert, jättegott!

Nicklas och Mia hittade var sin mussla i vattnet i älven. Jag har aldrig förr sett musslor i Luleälven, vet inte vad det kan vara för sort.
               Ovanligt i vår älv.


Det börjar tunnas ut bland sommargästerna, Nicklas och Mia åkte hem till Uppsala med bil igår, Jan och Eva och barnen Wilmer och Elvira flyger hem till Uppsala idag. Vår familj är kvar ett tag till som tur är, men i augusti blir vi ensamma här, Lars och jag.

måndag 21 juli 2014

Födelsedagskalas!

Idag är det Linns 5-årsdag.
På torsdag fyller Julia 7 år.
Vi hade kalas för dem båda igår.
Fint dukat på gräsmattan, fixat av Yanne, 
Carl och Erik ordnat blomdekorationer,
Mamma Jenny hade bakat tårta, Linn fixat till ost-tomat-vindruvor-pinnar,
Smörgåstårta med extra gravad lax.


      Tårta med fem och sju ljus i hörnen.


Janne, Eva, Nicklas och Mia, Wilmer och 
Elvira var våra gäster. Sen kom Håkan och Kirsten och på em kom Inga-Greta från Boden på besök en stund.


 
Vi sjöng "ja, må de leva" på svenska och finska, Wilmer sjöng en soloversion också, vi fikade, barnen öppnade presenter, det var så varmt så vi sökte all skugga vi kunde hitta. När vi var färdiga med fika och presentöppning, efter tre kvart ,kom en regnskur från ingenstans så festen flyttade inomhus.

Fina presenter av Erik och Yanne.
Barbie-set och rosa lektält.



Det lustiga är att förra årets födelsedagsfest för Linn följde samma mönster. Fika och presentöppning och efter 40 min -en regnskur och fort in med allt.
På eftermiddagen kom Inga-Greta på middag. Vi hade fått älg-grytbitar av Bosse på backen och Clas hade gjort en mustig älggryta och potatisgratäng till middag, mums! Bosse var också inbjuden att äta med oss.

Inga-Greta på middagsbesök i sitt kök.