tisdag 29 april 2014

Valborg och Stones Hang.

               Uppsala gravhögar.

Dan före Valborg i Uppsala. Vi har haft så varmt vårväder med sommartemperaturer ända sen påsk. 
Men.... Idag var det kyligare på promenaden runt högarna och i morgon lyder prognosen ännu kallare med regn och inslag av snö. Tråkigt när Valborg firas så ordentligt här i Uppsala med gökotta, sillunch i det gröna och forsränning på egenbyggda vattenfordon.
Uppsalaskolorna är lediga, vilket inte är fallet i övriga Sverige där Valborgsmössoafton betraktas som en helt vanlig arbetsdag.
Det blir iaf några lediga dagar med klämfredag som extra lovdag.
Lasse fortsätter att utforska omgivningarna i Huay Yang och hittar nya resmål att visa mig i höst. I lördags följde han med Annika och "Pisac" (Pia och Isac) på en mc-tur till Kuahingtorn och Stones Hang i närheten av Dan Sin Khon och besökte ett tempel och såg några stenbumlingar från..hmm...förr i tiden.
Mer att läsa och se bilder finns på annikathailand.blogg.se
 
                      Backsippa.

Här ska majbrasan eldas i morgon kväll.
Uppsala domkyrka i bakgrunden.

lördag 26 april 2014

Tidig vår i Sverige och vägarbete i HY.


Är i Södertälje hos Christina och Tommy denna helg. Det är lördag fm och jag har just tagit en timmes promenad i vårvärmen. Solen skiner, vit- och blåsippor blommar i skogsbackarna,björkarna grönskar för fullt. Det är ca tre veckor tidigt för all denna vårblomning,det är ju faktiskt bara april ännu. Men det spås annat väder till Valborgsmössoafton på onsdag, regn och ca 5 gr så då återställs ordningen. 

Men det är fantastiskt skönt just nu!
"Hemma" i Huay Yang kryper det upp till dryga 35 gr och de börjar längta efter de svalkande regnen som snart ska börja falla. Jobbigt nu att gå på promenad i byn men på stranden är det helt ok att gå på långis.
Läste på Annikas blogg att de jobbar mycket med att fixa till vägarna, Mellanvägen vid Nöng och Kritsna rest. där det varit så gropigt och även efter Risvägen innan Tempelvägen blir det jämna , fina vägar.



torsdag 24 april 2014

Skolbesök och åska över Burmabergen.

Idag hälsade jag på Carl och Julia på skolan.
Härligt varmt och soligt vårväder och båda hade idrott utomhus för första gången på säsongen.
Så roligt att besöka dem på skolan och se vad de gör och vara lite teacher igen.
Helgen ska bjuda på fortsatta höga temperaturer, bra, för i morgon åker jag till Södertälje och hälsar på Christina och Tommy. 

Huay Yang hade ett riktigt åskväder och Lasse satt i loftgången och betraktade skådespelet över Burmabergen. Det såg ut som norrsken när det lystes upp, fast inte lika varaktigt. Temp i HY 35 gr och riktigt skönt enligt L. Han hade varit på en upptäcktsfärd idag på ca 10 mil efter småvägar till Prachaup Khiri Khan. Körde lite kors och tvärs och upptäckte gång på gång att han var närmare motorvägen än han trodde. Det verkar vara ett rutnät av småvägar på andra sidan motorvägen så hur man än kör så kommer man fram till PKK eller Dan Sing Khon.

Några bilder utan samband med texten....
Först en köksbild från vår lägenhet i Huay Yang, i förgrunden en ormbok att studera Asiens ormarter.
Sedan två bilder från Suvarnabhumi AirPort där man sliter och drar i en lååång ormvarelse.
Här finns världens högsta kontrolltorn, 132,2 meter högt.
AirPort  Suvarnabhumi invigdes år 2006 och namnet syftar på "det gyllene konungariket"
Kung Bhumiphol Adulyadei sägs ha initierat namnet. Uttalas su-wan-na -poom.














söndag 20 april 2014

Vårkänslor!

 
På bättringsvägen med förkylningen.
Vilket strålande påsk/vårväder! Har varit ute och spelat fotboll med Carl och Ivan, lekt "tagen" med barnen på Lings lekplats och ätit en god grillmiddag. 



Vi såg flera vårtecken i form av alla blommor, varmt och soligt väder och barnen fick syn på denna konstiga insekt och undrade vad det var för sort .

 

Igår på annandag Påsk var jag på linedance med SHSD-dansarna.
Har haft ett flera års långt uppehåll från dansen och var ganska ringrostig. De kunde väldigt många nya danser förstås,men några gamla godingar kunde jag hänga med på och så var det workshops med för oss tre helt nya danser. 
Kul dag!

I Huay Yang är det fortsatt varmt med soligt väder vid kusten och mörka mullrande åskmoln över Burmabergen. Inte mycket regn ännu, men jag kan tänka att det är välkommet. Livet har återgått till det normala igen efter Songkran, ledigheten är över för denna gång, liksom "vattenkriget".
Lasse har varit ute på en riktig långis på 
fyra timmar med Annika. De vandrade och vadade förbi klippudden i norr och utforskade tre nya stränder norrut med utsikt ändå till PKK-bergens toppar och tog vägen genom Wanacon nationalpark hem. 
De räddade några fiskar som hade blivit kvar i vattensamlingar vid ebb. Hela turen finns i annika.blogg.se. Fina bilder!


lördag 19 april 2014

Påskafton och rapport från HY

Påskafton! God påskmiddag med bl a ägg, gravad lax och inlagd sill. 

Tyvärr är jag förkyld dessa soliga, varma, vindstilla dagar. Sängen är min bästa vän när näsa och ögon rinner. 
Familjen var på bio igår och såg Rio 2 med 3 D glasögon och idag var de till Fyrishov och badade. Hade gärna följt med på båda evenemangen. Men det var sängen som gällde .
Rapport från Huay Yang- mycket varmt väder, havet är lika varmt som luften, ca 35 gr, så det är ingen svalka i det. Vattnet är lugnt och man har god sikt och kan upptäcka ev maneter i tid. Många thailändare har besökt HY under Songkran och de har badat mer än under hela säsongen.
Oerhört mycket trafik dessa dagar så det blev lång väntan att ta sig över motorvägen efter onsdagsmarknaden.
Detta år bjöd på ett strålande Songkranväder till skillnad mot förra året då hela firandet regnade bort. Mycket aktivitet hos Jacks där de haft Songkranfirande i flera omgångar.
Stranden har Lasse aldrig sett så bred förut. Man kan runda norra klippudden och fortsätta efter stränderna norrut och gå hem genom nationalparken Wannacorn, en promenad på några timmar.

onsdag 16 april 2014

Påsklov och Songkran

Påsklov för barnen. Arbetsvecka för föräldrarna.
Mormor får några dagar med barnbarnen.

Måndag- vi leker på Ling lekplats, pysslar med påskkort, målar påskägg och steker plättar.

Tisdag- flickorna på förskola/fritids och Carl och jag "gör " Gränby Centrum, handlar hörlurar och fodral till IPad och iPhone, äter pizza och jag får träffa Ruben som kommer på grillmiddag på kvällen.
 
Onsdag - Carl på fritids, Julia och Linn och jag ska måla stoooora påskägget idag och pyssla mera.
Vi går till regnbågslekplatsen och springer bort lite energi. Det är soligt men blåser kalla vindar, är ju bara april än . Väderprognosen har spått varmt och fint påskväder.

Kebabpizza, kingsize..
Fin påskkyckling...



















Linn och Julia
tränar balansgång
på lekplatsen.













"Hemma" i Huay Yang är det varmt i överkant. Men de svalkar sig med Songkranfirande.
Lasse var ute med salengen och lyckades undkomma vattenkastarna när han körde åt ena hållet
men på hemvägen hade han inte en chans, fick en hink vatten,blandat med vitt pulver, över sig och fordonet.
Bara att gilla läget, skratta, och åka hem och tvätta bort kladdet från sig själv, salengen och kläderna. Allt sker med goda intentioner, det gamla året ska sköljas bort och man ska möta det nya året ren och fri.
Mycket folk är i rörelse i HY, ovanligt mycket folk i Nationalparken Wannacorn och på Dolphin Beach där de tältar och har picknick. Många är lediga denna vecka och får tillfälle att träffa sina nära och kära.
Lite som vårat julfirande när vi åker hem till våra anhöriga för att fira tillsammans. Tyvärr inga bilder från detta våta firande, bara livebeskrivningar från faranger på plats.
Farang Lasse i HY berättar också via Skype att det har sköljts upp eller lämnats kvar en massa fiskar på strand,  i alla storlekar, de hade platsat i inlägget om strandfynd. Nästa dag var det fullt med krabbhål runt fiskarna som hade reducerats till skelett. Krabborna fick ett rejält skrovmål.

                    Glad Påsk och Sanuk Songkran!

söndag 13 april 2014

Sverige april 2014 (och lite Thailand)


Kom till Arlanda i fredags efter tolv timmars flygresa från Bangkok.
Direktflyg med Norwegian Dreamliner. Fungerade alldeles utmärkt. 
Mycket sysselsättning på planet då varje säte har egen TV -skärm med map-service där du kan följa färden med livebilder fr höger och vänster sida av planet och från cockpit.
Filmer, musik, spel, underhållning, särskilda barnfilmer- och spel, tom beställa mat, dryck, snacks och taxfree direkt från skärmen . När man skulle betala visades ett kreditkort på skärmen som man skulle dra i en skåra under TV- skärmen. Det verkade som ett Lasse Åberg -skämt ( fr Sällskapsresan när han försökte få juice från en knapp i taket ). Jag måste fråga min stolsgranne vad han trodde om det, han visste inte men hjälpte mig att prova dra kortet och se, det fungerade . Betalt och klart och snart kom flygvärdinnan med hörlurarna jag beställt . Den tekniken!!
Startade resan på torsdag med taxi till Hua Hin och buss till flygplatsen, en natt på Thong Ta resort & spa.



Blå scilla blommar för fullt i Uppsala..



 
Linn kan klättra
Julia klättrar också högt
Lekt med barnbarnen och gått 1,5 h prommis runt Uppsala högar. Soligt i Uppsala men kalla vindar.



Carl gillar att spela fotboll
Linn i sin nya thaiklänning


Julias klänning passar också
Lasse är kvar i Huay Yang i värmen, 33 gr igår . Nu pågår Songkran, det thailändska nyåret, då man kastar vatten på varandra hej vilt som ett sätt att rensa bort det gamla året och börja om på ny kula. Hinkar med kallt vatten, färgat vatten, vattensprutor, allt är tillåtet. Bäst att lägga telefoner och värdesaker i plastpåsar och ha oömma kläder för om man går  ut dessa dagar blir man garanterat vattenkastad, sägs det. Songkran är en av de största högtiderna i Thailand, kanske den största , pågår från 13-20 april. Jag åkte därifrån i grevens tid. Kan nog vara lite svalkande med dessa duschar när det är så varmt.






onsdag 9 april 2014

Finaldagen!

Så har den sista dagen för säsongen kommit.
Snart har sex månader gått sen vi kom till Huay Yang och mycket har vi varit med om och många trevliga människor har vi träffat. Tiden har gått fort, dagarna likaså.
Många resor har det blivit till sjukhuset i Hua Hin, men nu känns det bra i knä, mage och tänder.
Vi hoppas få besöka lite nya resmål än HH nästa vinter.
Det har blivit bra med träning här, ett fint gym som jag besökt ganska ofta, en härlig pool för simning och vattengympa och alla sköna promenader med Annika-gänget.
I början tyckte jag det var långt att gå i värmen i en och en halv timme men de senaste dagarna har vi gått strandpromenader på nära 2,5 timme och det har inte känts jobbigt alls.
Idag var det Lasse , Annika och jag som gick så långt norrut vi kunde och sedan söderut tills det tog stopp.


Fotopaus vid södra stenpiren
Vattenpaus vid norra stenudden.















Jag ville passa på och ta lite bilder av promenadstråket. Det är gott om plats på stranden och lätt
att gå på den hårt packade sanden. Stranden är så bred nu så man behöver inte gå snett och få
besvär med ryggen. Ännu bredare ska den bli i juni /juli.


Härliga stranden norrut
Här har vi vänt och börjat återgången.











Vi passerar Nishaville-området....
En grön minimarket på strandvägen mot templet.
Vid strandserveringarna håller en mini-market på att växa fram. Det är Nöng som har tagit initiativ till detta. Det kan behövas för det är en bit till närmaste affär, Au shop, vid Rangen.




Strandvägen mot Van Ravi-
området, blivande minimarket th.



Igår var vi till Immigration office i Dan Sin Khon och fick 90 nya dagar på vårt 1-års-visum.
Jag behöver ju bara tre dagar till den 11 april då jag åker till Sverige,  men det kostar 500 baht för varje dag man överskrider och dessutom bör man sköta dessa rapporteringar så det inte blir plumpar i protokollet till nästa gång vi ska förnya uppehållstillstånd. Lasse behöver flera dagar för han åker inte till Sverige förrän 11 maj. Nu har vi fått en checklista  på vad vi ska tänka när det gäller visum-och uppehållstillstånd när vi kommer nästa år.
De flesta faranger ,som kommer hit, stannar ca två-tre månader och åker hem över jul/nyår, så för dem räcker det med turistvisum, men vi har ju sålt vår vinterbostad i Sverige och har bara sommarboende i Sverige så vi får planera för längre vistelser.



Palmerna vid kanalen blir kvar men poolpalmerna byts ut..
Det är många som har synpunkter på palmerna vid poolen vid Van Ravi residence. Fastän personalen rensar bort koksnötterna när de är små och tar bort vissna grenar så händer det att nöt eller gren ramlar ner i poolen eller på sidan om poolen. Det känns inte tryggt  och dessutom skymmer de utsikten för oss som bor på första-andra våningen.








Poolpalmerna....
 
Vi blev förskräckta först när vi hörde att det fanns de, som ville ha bort palmerna! Aldrig, där samlas fåglar som vi kan studera och palmerna fungerar som insynsskydd för balkongerna, dessutom är det ett exotiskt inslag i trädgården.
Men... säkerheten måste prioriteras och det går förhoppningsvis att ersätta dem med något annat exotiskt som vi inte riskerar att få i huvudet.
Jag ville iaf ha bilder på palmerna för när vi kommer tillbaka i höst kan de vara borta.




Fina blommor i villaträdgården vid infarten till Van Ravi Residence




Resten av dagen har det packats och i kväll blev det en mysig hej då-middag på Chai Chane med Annika och Rulle. Det var födelsedagsfirande på CC, de sjöng och dansade och bjöd oss på en tårtbit.
I morgon åker jag till flygplatsen och tar in på  hotell Thong Ta nära flygplatsen och försöker vila/sova några timmar innan flyget går kl 9 på fredag morgon. Landar på Arlanda lokal tid 16.45 och får äntligen träffa familjen Olofsson/Vikberg. Som jag har längtat efter dem!!


måndag 7 april 2014

Vilda djur, levande och döda!

Det sägs att vi bor i det ormrikaste området i Thailand.

Då och då dyker det upp ormar efter vägen, både långa, korta, tjocka och smala.
En morgon krälade en tjock, lång orm över vägen när Lasse körde hem i salengen.
Vi har sett en liknande tjock, lång orm när vi passerade Botanica under en morgonpromenad.

Jag har kört på en liten, smal orm första gången jag skulle prova köra salengen.
En stor orm fanns i trädgården vid restaurang Mr Klea.
När de försökte skrämma bort den så fällde den ut sina sköldar.
Kobra alltså ?

Vi ser ofta överkörda , döda ormar efter vägen.
Annikathailand har haft en lång, smal, grön orm i sitt sovrum vilket hon har skrivit om i sin blogg och visat bild på.

Vi har haft en orm vid Van Ravi residenset som vakterna under stor bävan "tog hand om". Det märks att thailändarna har en väldig respekt för ormarna. En del är riktigt giftiga och blir man attackerad av en orm måste man veta vilken sort det var för att få rätt motgift. Man får ta med ormen eller bild på ormen när man besöker sjukhuset, hur det nu ska gå till.



Den ormen skulle över vägen, bära eller brista!
När vi var på morgonlångis för en tid sedan så gick Annika och jag och pratade och plötsligt var det en liten orm framför fötterna, den skulle ringla sig över vägen och brydde sig inte om att vi kom klampande, jag hade tom stavar, som den borde ha blivit avskräckt av.
De, som gick bakom oss, skrek till för att varna oss , och vi hoppade åt sidan. Ormen ringlade in i gräset på vägkanten , men inte ner i diket. Efter en stund kikade den fram och tog sig över vägen medan vi tittade på och försökte få fram kameran. Jag lyckades få en bild innan den kommit över. Det var en kaxig, orädd orm!








Här är också en kaxe som vi fick  i present när vi köpte vår elefanttavla till balkongväggen. Vi handlade i filialen till blomsteraffären i kurvan vid Rangen. Samma ägare, filialen ligger vid motorvägen och de har tavlor och prydnadssaker där, blommorna har de nere i byn.
Denna myra fick mig att tänka på den kaxige myran som drack ur en buteljkork och blev så styv i korken att han tog en brottningsmatch med ett toy, en ojämn match, slutraden...
Brottas aldrig med ett toy!
av Stefan Demert

 
 
 
 

















Favoritplatser på balkongen.
Här sitter vi skönt och läser, kollar I-phone och I-pad, för det mesta somnar vi i vilstolarna, det är skugga på balkongen på eftermiddagen. Det är mycket elefantmotiv på skulpturer och tavlor och affischer. Det här är första elefanterna hos oss. Lite lagom diskreta i rätt storlek.





Mera djur- vi handlade två fiskar idag på marknaden. Såg ut som barracudor med riktigt vassa tänder.  En rovfisk var det i alla fall för i magen på en av fiskarna låg en liten fisk, som höll på att bearbetas.
Det blir middag nån dag innan jag åker hem på torsdag.


Ca 40 cm långa fiskar.
 







Hmm... här var fiskens middag..
 
 
 
Idag gick vi på strandpromenad norrut till klippudden och sen söderut till stenpiren, en nätt promenad på ca två timmar i rask takt. Vi, som gick var Annika, Berit,  Lasse ,Ulf och jag.
Ulf åkte hem till Sverige senare på dagen och återkommer i oktober, precis som vi.
Annika och Berit bor här året om, fast Annika åker hem i juni och hälsar på döttrarna och barnbarnet Adam,  två månader.
Det är så bahagligt att gå stranden i stället för i byn nu när värmen har tagit grepp om Huay Yang.


 

söndag 6 april 2014

Surin beach!

Lördagen blev en innedag, för det var mulet och på em kom några regnskurar.
På kvällen hade vi bestämt med Annika och Rulle att vi skulle äta middag på Richards pizzeria.
När vi skulle åka kom en rejäl regnskur och vi kom till restaurangen iförda regnkläder alla fyra.
Vi åt inte pizza utan det blev "pe nang med kyckling eller räkor".
Trevligt och maten smakade "aroy maa!

Här jobbas det...fast det är söndag.
Söndag och vädret var som det brukar.
Växlande molnighet, varmt och skönt.
Vi åkte till Surin Beach, dvs Lasse släppte av mig vid Jack´s så jag skulle få en skön strandpromenad.
Han åkte till stranden, tingade två solstolar och gick mig till mötes.Vi möttes mellan mrs Umporn och Surin Beach.
Där var det full aktivitet, lastbilar, som rensade på stranden och uppe på ängen hade de schacktat och jämnat till ett stort område, så där blir det nybyggnation. Spännande att se vad det ska bli! Kanonläge i alla fall, alldeles vid stranden.


På platån kommer något att byggas.

Absolute beach front!













Efter en stund i solstolarna åt vi en god lunch och sen passade vi på att undersöka området vid Surin Beach lite närmare. Där finns ett område med ca tjugo villor, och flera mindre hus till uthyrning. En trevlig restaurang och solstolar att hyra. Här på Surin Beach hade Svenska skolan i Huay Yang tillfälliga lokaler hela hösten i väntan på att få flytta in i de tre husen vid Coconut-området. Nu är skolan på rätt plats.


Vilken färg på dessa löv!


Hus till uthyrning!





 

Läcker trappuppgång!





Nu passerar vi vaktkuren.




 

Inga badgäster i poolen idag.



Lantlig utsikt mot Burmabergen.




For sale...alldeles vid stranden.

For sale-huset framifrån, 15 m från stranden.

Även här har farangerna åkt hem och lämnat sina hus till till personalen att sköta om. Vi såg inte någon som var kvar. Ett hus vid stranden var till salu!  Någon?? Hugad spekulant??



Många thailändare är i vattnet med håvar, spadar och hinkar och plockar snäckor och småfisk, som de rensar och tar tillvara..


















När jag gick hem kunde jag inte låta bli att fota några flera vitmaneter och på stranden låg också ett
storpack med rom, vet ej vad det skulle bli för fisk.

Ingen manet är den andra lik!
Vad ska bli av denna rom?