måndag 30 december 2013

Mellandagar

I morgon är det nyårsafton. På kvällen blir det nyårssupe på Nirvana. De hämtar oss med taxibuss och förhoppningsvis kör hem oss också. Mer om detta senare...

juldagen var vi på middag hos R och S i hörnlägenheten på fyran, trevlig kväll med Janssons frestelse, köttbullar och brunkål. Vi spelade ett par partier Casino. Kul, länge sen vi spelade kort.

Fredagen 27 dec åkte vi saleng till Tap Sakée med R och S från fyran och M och K från Willa Waree. Vi besökte marknaden och köpte grönsaker och frukt, fikade på Sugar Plum, åt lunch på Indianen, letade apotek (Ran ka ja) tittade på tyger och åkte hem via en glass på Nirvana.
Har besökt en sömmerska i byn och ska köpa tyg och få en klänning uppsydd för två bröllopsfester i sommar.

Infarten till tap Sakée är kantad av stjärnbilder.
Här är Kräftan.

Min stjärnbild Vågen

























Det har varit ovanligt kallt för att vara i Thailand, har känts som fin svensk sommar med ca 18-19 grader på kväll och morgon, 25 gr på dagen. Väldigt blåsigt på dagen så det har varit lite svårt att hitta läplatser på stranden. På balkongen har det känts kallt på em då solen försvinner runt knuten.
Vi är bortskämda med andra temperaturer här.
Vi har ett Lilla IKEA här i HY. Där handlar vi ljus, vattenkannor och burkar mm .
Vi beställde också 2 kg köttbullar, lingonsylt och gräddsåspulver som vi nyss hämtade.
Ska bli gott till middag som omväxling till Thaimaten, som är väldigt god också. Har ätit olika varma soppor till middag den sista tiden för att få upp värmen.
En ny restaurang har öppnat mitt emot Es su Casa, de orangea uthyrningshusen med takterass.
Jor Jarn heter den och den har fått en flygande start, mycket folk de första öppningsdagarna.
God och billig mat och dryck.
Annars har vi lagat mat hemma på våra två plattor, saknar ibland en ugn. Då blir det soppa, pasta eller wok och kyckling eller fläskfilé.




Middag på balkongen
Ny fin orkidé med kruka


onsdag 25 december 2013

Julfirande!

Jadå, det gick bra det här också, att fira jul i tropikerna.
Julaftonen började med en långprommis med Annika och övriga snabb-och långgångare.
Möttes av Bachs Juloratorium i loftgången, grannen B spelade upp nedladdad pampig musik för oss.
Julaftons eftermiddag tillbringades på stranden hos mrs Umporn, så mycket folk på stranden
att de bästa solstolarna var upptagna och vi fick några hängmatteliknade saker, som vi inte behövde betala för. Efter den erfarenheten åkte vi direkt till Ken´s Lilla IKEA och köpte två solstolar, som vi har kedjat fast vid ett träd vid "vår" egen strand. Ken varnade för rosten med att ha dem utomhus, men vi chansar. Det fick bli vår julklapp.
Hem och göra sig i ordning för kvällens julbuffé på Rangen. Så mycket god mat, inlagd sill och senapssill, räkomelett, gravad lax ,massa olika såser, köttbullar, skinka, prinskorv,ja ALLT. Vi saknade inget! Trevligt sällskap från Västerås och Södertälje. Eftersom jag (vi) har bott i båda städerna fanns det mycket att prata om.


Hemma vid tiotiden, varva ner och juldagsförmiddagen var jag ute på långpromenad, två timmar, med Annika och Ulf. Det är inga korta turar vi gör. Roligt att lära sig nya vägar nu när Lasse inte kan
följa med mig. Får visa honom sen när knät blir bättre.
Ikväll är vi bjudna till grannar R och S på juldagsbuffe. Ska bli trevligt!

En järnvägsbro som vi passerade idag.

måndag 23 december 2013

Bangkok Hospital

Vi började dagen med en sjuktransport-taxiresa till Hua Hin Bangkok Hospital i Hua Hin.
En resa på ca 1,5 h. Det var tre patienter med på transporten och så jag som följde med som "tolk och moraliskt stöd". Vi blev skjutsade fram till porten och mottagna av personal som lotsade oss till registrering- provtagning- väntrum- gratiskaffe- läkarbesök-röntgen-läkarbesök- titt på röntgenplåtarna- diagnos-motionsförslag-medicin och betalning. Mycket smidigt och professionellt och allt tog ca 1,5 h. Hemresa i ovannämnda taxibuss. Kostnad 2500 bath, dela med 4,5 så får ni krontalet.
Diagnos:Inflammation i knäet och en begynnande artros.
Simning och korta promenader bra.
Gå i trappor och gå för långt mindre bra.
Inflammationshämmande och smärtlindrande medicin, ev injektioner om det inte blir bra.
På em. besökte vi nya grannar K och T på hörnet på femte vån. Trevlig pratstund!
Middag- kebab på No Name. Myyycket folk på alla restauranger vi åkte förbi, märks att det är toppsäsong nu.

söndag 22 december 2013

Wan sao-artit = Weekend

Lördag och en salengtur till Dan sin Khon och marknaden, vi var två salenger, för R och S följde med. Det bestämdes igår när vi åt middag, hämtmat från Saos, på vår balkong.
Det är lika fascinerande varje gång att åka genom landskapet med ananas - och papayaodlimgar, gummiträd med kopparna på stammen, kor, hönor och hundar, folk som jobbar på sina gårdar.
Det drog rätt friskt i vinden så vi fick ha på oss mer kläder än vanligt. Det är det kallaste som de upplevt,  säger de som varit här de senaste fem åren. I morse vid 6-7 tiden var det 18 gr. Vi sover med stängda nätdörrar. Marknadsplatsen vid gränsen, som brukar vara stekhet,  var riktigt behaglig idag .
Bara solen är varm. Vi handlade torkad frukt, katrinplommon, russin och nåt som var chilibestrött och sved ordentligt i munnen, men gott var det.
S och jag handlade orkidéer , väska, kofta( mot kylan),
Flera busslaster med falanger hade sökt sig till Dan sin Khon idag, julgästerna är många här.
R och Lars satt mest i fiket och drack vatt.....Chang .
En liten orm ringlade sig över vägen på hemvägen.
Söndag och ett besök hos Goy och Christer på Arun Beach. Fint, nytt ställe med sköna solstolar
och god lunch. Skönt i solen, det fläktade friskt så man behövde inte bli för varm.
I morgon blir det en sjukresa till Hua Hin för att kolla upp Lasses knä, som krånglar.
Pyntat i receptionen!

God Jul, Gott Nytt År!
                              

tisdag 17 december 2013

Ingen julstress!

Nej, här hetsar vi inte upp oss inför julen. Inget  julbak och julstök, inga julklappar,(barnbarnen får paket beställt direkt till hemmet) ingen julmat att förbereda, inget julpynt.
Enda julförberedelsen är att beställa julbord på Rangen.
Liiite konstigt, men det blir så  i år, så får vi se hur det kan ordnas ett annat år.
Nyårsfirande är också beställt, det blir på Cocoanut on the beach ( Nirvana), ett mysigt ställe vid stranden.
Jag övningskör mer och mer, nu törs jag även köra i byn, blinka och svänga och vända på en "femöring". Jag råkade hamna mitt i ett gäng små hundvalpar vid templet vid beachen. De var överallt, framför, bakom, under salengen, nån försökte tom hoppa upp till oss.Jag vågade inte köra en meter för tänk om det hade uppstått en skada på någon valp! (Enligt buddistisk religion kan ju hundarna vara en mormor, faster eller annan släkting som återfötts)
Lars har stannat vid poolen några dagar och kurerat sig, så jag har tagit morgonrundorna alldeles själv,fast idag följde jag med Annikas prommisgång på snabb promenad genom Huay Yang.
Annikas blogg annikathailand.blogg.se har vi följt ett år nu. Jättefina bilder från vår by och bra info om vad som händer här.
Så kunde Tomten i Mattmar se ut!

lördag 14 december 2013

Läsekrets!

Det är så roligt att det finns några kommentarer till inläggen på bloggen. De blir fler och fler även om jag står för några svar själv. Jag skriver kanske mest för mig själv och mitt minne, men också för att nära och kära i Sverige ska kunna ta del av hur vi har det. Så kommentera på!! Jättekul.
En annan rolig funktion upptäckte jag i inställningarna. Statistiken! Där kan jag läsa ut hur många besök jag har just nu, idag,under en vecka, en månad och under hela tiden. Döm om min förvåning när jag upptäckte besökare i Tyskland, USA, Storbritannien,Ryssland, Sydkorea, Norge, Danmark, Tjeckien och en i Förenade Arabemiraten. Oväntat! Mera väntat var besökarna i Sverige, Thailand och Brasilien.
Skriv gärna en kommentar och hälsa från alla exotiska länder, tack!

Lucia och Ivar, parabol och mrs Umporn

Lucia har passerat, ganska obemärkt i våra trakter. Det kom ett gäng nyanlända julfirare till Saos restaurang igår. De hade glitter i håret och sjöng julsånger. Inte så länge, för de var hungriga och ville ha middag. Mats, som basar för restaurangen tillsammans med Sao gick hem och hämtade en flaska glögg och bjöd gästerna. Det har kommit många ljushyllta svenskar för att fira jul/nyår. Många barn och ungdomar, det uppskattas av oss "äldre".
Stormen Ivar har också passerat mellersta Sverige och vi har läst med fasa om hur han har härjat i våra gamla hemtrakter. Huvva!!
När vi kom hit köpte vi en TV och dvd. Vi upptäckte snart att vi bara fick in två gryniga kanaler och men hjälp fick vi in en filmkanal, Lotus, med engelska filmer och thailändsk text. Inga dvd- filmer hade vi packat ner i vårt överviktiga bagage. Vi har fått låna en del dvd-filmer.
Men så igår .... kom ett gäng ur personalgruppen och hade med sig parabolbox och kablar. De kopplade ihop vår TV  med boxen och den nya Parabolen som just blivit installerad på taket.
Nu kan vi se ca 100 engelsspråkiga kanaler och lika många asiatiska kanaler. Jättebra bild på alla kanlaler. Om vi ska ha svenska kanaler måste vi förbereda mottagandet via vår befintliga mottagning i Sverige, och betala för mottagandet  här i Thailand. Trodde vi skulle kunna koppla ihop datorn och se några svenska program. Det går, men det hackar så otroligt så man orkar inte vänta in de korta snuttarna.
Nåväl, vi är inte här för att se TV. Då hade vi kunnat bo kvar i Sverige och titta på vår 55-tummare.
Igår hade vi en fantastisk sol-och baddag hos mrs Umporn. Lasse låg i solstolen och jag promenerade på strandkanten i det 30-gradiga vattnet både norrut och söderut. Såå skönt att gå på den hårda sanden och känna det varma vattnet skölja upp på benen.

tisdag 10 december 2013

Hemmadag!

Vi måste få till nån sorts vardag i vår tillvaro.
Nu är det vardag.
Lasse har blivit förkyld, hosta, snorig
trött och eländig, ligger till sängs och vilar och läser.
Jag är frisk, än så länge,
och tillbringade 1,5 h  timme i gymmet på fm.
Löpband med snabb gång och löpning, gympaövningar
på golv för mage och rygg, armstyrka på multimaskinen
och med hantlar, säger inte hur tunga.
Frukost på det, sen lite plock och städ.
På fredag kommer städdamen, kan ej hennes namn än,
och fejar hela lägenheten så det blänker överallt.
Vilken LYX! Varannan vecka kommer hon.
Det ingår i månadsavgiften tillsammans med
skötsel av gymmet, städning av allmänna utrymmen,
trädgårdsskötsel, poolskötsel,
reception och bemanning dygnet runt,
parkeringsplats,sopsorteringsrum.( töms varje dag)
och säker mera som jag glömt.
Sen har vi en tvättmaskin på bottenplan,
kostar 50 bath /tvätt = 12kr.
Idag har jag två maskiner att tvätta.
Här blir det lite konflikt hos oss -
det är så billigt att lämna in tvätt
på något av de lokala tvätterierna, tvätten blir vikt och struken.
När man tvättar själv så tar man bort ett arbetstillfälle
för thailändarna, som så väl behöver alla arbeten som erbjuds.
Vi brukar i alla fall lämna in handdukar och lakan och större kläder.
Vet inte om det händer så mycket mer idag.

Vårt fina gym med spegelväggar och blanka golv.



Det är ju Nobeldag , stor fest i Sverige.
Påminde mig själv om att jag faktiskt tog studenten på Nobeldagen
10 dec 1966.  Det är 47 år sen, man börjar nog bli lite till åren.
Det var i Malmö, hade gått Hermods Korrespondensgymnasium
i Jokkmokk och fick åka till Malmö, bo på elevhem,
läsa preparandkurser i vissa ämnen
och tentera och få den vita studentmössan. Stort!
Jag gick på Allmänna linjen språklig gren
för att få läsa så mycket franska som möjligt.
Och nu är det thailändska språket som gäller.
Alltid ett språk på gång!


måndag 9 december 2013

Hänt sen sist...

Lördag. Vi åkte med vår " Saleng" (motorcykel med sidovagn) till gränsmarknaden vid Dan Sing Khon, Burma/ Myanmar-gränsen. Utan guidning och vi hittade rätt direkt.
Där handlade vi torkad frukt, små tomater, ananas, bönor. Gott att ha i yoghurt.
Jag köpte ett par jeansshorts, utan att prova dem, för 25 bath, ca 6 kr.
På hemvägen fick jag för mig att det kunde vara lämpligt att övningsköra salengen.
Måste ju lära mig det!
Startade fordonet, ställde in backspegeln och hade lite schå med reglagen, inte alls som i bilen.
Koncentrerat körde jag iväg ....och efter bara några hundra meter händer det som inte har hänt Lasse en enda gång hittills, en liten ormrackare ringlade sig över vägen, mitt framför mig och jag hann inte väja. Körde på den tror jag, hann inte kolla i backspegeln heller i mitt orutinerade körtillstånd.
Fortsatte vidare ända till överfarten på motorvägen, där bytte vi chaufför.
Jeansshortsen satt perfekt på mig!


Sapparotfält ( ananas) på väg till Dan Sing Khon

Söndag  Långpromenad på förmiddan, 1h 20 min. Sol och strandvistelse på em.
På kvällen kom B och Ch, I och Sy från Botanica på en drink före maten och invigde våra nya balkongmöbler.
Middag på Saos och kaffe på balkongen. Trevligt!
De gör som många andra här..åker snart hem över julen och kommer tillbaka nästa år.
Så här blev bardisken mln kök och soffa


Måndag I och Sy är duktiga på att utforska nya vägar och de har hittat landsvägar till Prachaup Khiri Khan så man slipper åka motorvägen. De skulle till PKK idag och vi behövde serva motorcykeln efter 100 mils körning så vi fick följa med dem. Vi försökte memorera vägarna/avtagsvägarna men gav snart upp för det var många vägskäl att hålla reda på.
Fram kom vi och vi fick ny skylt på hojen och ny olja.
Sen besökte vi ett allvaruhus bredvid Kasikorn Bank där de hade ALLT occh MYCKET.
Handlade lite smått och gott till lägenheten och styrde vidare till Tesco Lotus där vi åt lunch
och handlade mera.
Middag blev hemma på Vanravi i eget kök. Lasse fixade en Pad thai papa, med kyckling ,grönsaker och glasnudlar. Aloy maa, som man säger här, mycket gott.
Landsväg till PKK





fredag 6 december 2013

Kungens födelsedag

Igår var det fest i varje by/stad i hela Thailand.
Personalen var ledig, bara en person jobbade i receptionen.
Kung Bumiphol fyllde 86 år. En otroligt aktad och älskad kung.
Han firade sin födelsedag i Hua Hin där han har ett fritidsställe.
TV-sändningar hela dagen, tal av konungen där han manade till
samarbete mellan de protesterande och regeringen.
Oroligt i Bangkok.
Oroligt i södra provinserna.
På kvällen var det fyrverkerier och varmluftsballonger
som släpptes iväg, 86 st? Många var det iaf.
Området mellan isfabriken och marknadsplatsen var
festområde med försäljning av mat och andra delikatesser.
En stor scen med kungens porträtt där det var uppträdanden
av byns lokala förmågor. Sång, dans, instrumentspel.
Alla, nästan, var gulklädda och thailändarna hade gått
man ur huse för att fira.
Några faranger hade också hittat dit.

torsdag 5 december 2013

Marknader

Många marknader finns att besöka.
Gränsmarknaden vid Burma/Myanmar på lördagar
där man kan köpa allt till en billig penning.
Lokala marknader i Huay Yang på
måndag em, onsdag em och fredag morgon.
Där köper man frukt och grönsaker, kött och fisk,
räkor och musslor.
Affärerna i byn, Si shop, Pop shop, Au shop m fl
säljer också allt mellan himmel och jord, juice, vin
kaffe, te, konserver, papper, skor, kläder, glas och porslin
men du kan inte köpa frukt och grönsaker där.
Det säljs i frukt och grönsaksstånd vid vägarna i byn
tillsammans med petflaskor med bensin för motorcyklarna.
På onsdagsmarknaden igår såg vi något intressant....
vi frågade vad det var...jo, det stämde som vi trodde.
Hann precis ta ett foto av delikatesserna innan en dam
kom och köpte allihopa.

tisdag 3 december 2013

På vår balkong....

Nu är det möblerat på balkongen.
Den är 25 kvm stor så det ryms en del.
Matbord och fyra stolar ingick i köpet av lägenheten.
Vi har köpt sköna vilstolar med fotpallar och där sitter vi och läser,kollar
Iphone/Ipad och internet, studerar thailändska, fikar, dricker vin etc.
Ofta blir vi så trötta i stolarna att vi somnar.
Sköna stolar-vinet-vi är utarbetade?? vi vet inte anledningen varför det är så lätt att somna.
I veckan kom nästa leverans, soffa, två fåtöljer och bord.
En krukväxt och en torkställning finns också.
Nu ryms det inte mer. Vi får nog möblera om några ggr innan vi är nöjda.
Det är på balkongen vi tillbringar mest tid. Vid 12-tiden försvinner solen runt knuten,
innan dess är det för varmt på balkongen.
Då har vi bord och stolar på andra sidan,i loftgången.
Halva balkongen.

Thab Sakee

Måndag,,,,, och en utflykt med salängen till Thab Sakee eller Tap Sakee.
Som vanligt många olika stavningar på orterna.
Tap Sakee är vår närmaste tätort ca 3 mil söderut.
Man kör efter djungelvägar och över en bro där det forsar vatten
efter allt regnande.
Framme i TS åt vi lunch på Indianen, fikade på Sugar Plum, parkerade
vid marknadsplatsen och gick en sväng på stan.
Sen åkte vi hem i blåsten, många kokospalmer låg nerblåsta i skogen.
Vi hade hjälmar förstås som skydd mot nerfallande kokosnötter och palmgrenar.



Infarten till TapSakee